Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hele gemeente wordt betrokken bij kindernevendienst Fonteinkerk Amersfoort

De Fonteinkerk in Amersfoort is overgestapt naar een alternatief voor de kindernevendienst: KIEM. Kinderen worden uitgedaagd om al hun talenten in te zetten. En de hele gemeente wordt erbij betrokken. Zo gaat Remko van der Vos met de kinderen op de ‘Dag van de aarde’ afval opruimen en in gesprek over duurzaamheid. Het tv-programma 'Met hart en ziel' ging met hen mee. (Dinsdag 1 mei 16.10 uur NPO2).

[Tekst gaat verder onder video]

Wat is KIEM?

KIEM is in 2015 ontwikkeld in de Fonteinkerk in Amersfoort. Het gaat uit van de kinderen en hun belevingswereld, zonder methode. Per kwartaal bedenkt het compacte KIEM-team hoe de kinderen en hun talenten aan bod kunnen komen en welke mensen buiten het team daarbij kunnen helpen. De gedachte is dat God op allerlei manieren te ervaren is. Daarom worden er allerlei vormen ingezet. Drie belangrijke uitgangspunten:

  • Kinderen worden aangesproken op meerdere talenten, zoals muzikale, theatrale, verbale, verbeeldende, verhalende of danstalenten.

  • Het christelijk geloof wordt belicht vanuit verschillende perspectieven. Dat hoeft niet per se vanuit een bijbelverhaal te zijn, maar kan ook uit andere bronnen komen of door bijvoorbeeld stil te zijn, anderen te helpen of samen te praten.

  • Verschillende mensen van binnen en buiten de gemeente worden betrokken. Hierdoor voelen meer mensen zich betrokken bij de kinderen. Ook zorgt hun deskundigheid voor meer kwaliteit in de projecten en minder druk op de schouders van het KIEM-team.

>Lees meer over KIEM op de website van JONG Protestant