Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Feest van de Geest: Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug doet op een opvallende manier mee met het Pinksterfestival Feest van de Geest.

Wie door de dorpen Maarn, Maarsbergen, Woudenberg, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen wandelt, fietst of rijdt, ziet in de periode rond Hemelvaart en Pinksteren heel veel rood: rode billboards,  rode vlaggen, rode pijlposter, rode affiches…

Utrechtse Heuvelrug kleurt rood

Het vurige rood maakt duidelijk: de Utrechtse Heuvelrug doet mee aan Feest van de Geest: een festival waar Pinksteren, beeldende kunst en kerkachitectuur elkaar ontmoeten. Veertien kerken exposeren werk van vijftien kunstenaars uit de regio.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het Pinksterverhaal, en maakten een nieuw kunstwerk, speciaal voor het kerkgebouw waarmee zij zich verbonden.  Dit Pinksterkunstwerk staat centraal in de Pinksterviering op zondagmorgen 15 mei. Daarnaast exposeert elke kerk meer werk van "haar" kunstenaar.

Rieke Fierinck en Ontmoetingskapel

Zo zijn beeldenmaker Rieke Fierinck (Doorn) en de Ontmoetingskapel Maarn aan elkaar verbonden. Zijn speciale Pinksterkunstwerk bestaat uit koperdraad en bladkoper: 'Vleugels van de duif'. Hij beschrijft wat hem tot dit beeld inspireerde:

"Scheppend bezig zijn is een oerdrang van de mens waarmee hij zichzelf onderscheidt van de massa. Het werk dat ontstaat, vertelt je niet alleen iets over de kunstenaar, maar ook over de kijker. Aals het je raakt wat je ziet, brengt het kunstwerk een innerlijke dialoog op gang. Dat hoeft geen uitgebreid of langdurig proces te zijn, maar kan wel een dieper gevoel van bewustwording oproepen. Die bewustwording zoek en vind ik onder andere in het beeldend werken."

Vleugels van de duif

"Voor het Feest van de Geest heb ik gekozen voor de vleugels van de duif. Vleugels, als symbool voor vrijheid. De ‘duif’ draagt een cirkel van buxus als verwijzing naar oneindigheid, en naar het leven na de dood. Dit sluit in mijn beleving aan op de boodschap van Geloof, Hoop en Vrede. De vleugels zijn afgewerkt met een zacht materiaal dat verwijst naar de hemel: de vleugels willen met hun zachtheid bescherming en geborgenheid bieden. De cirkel van buxus is uitgevoerd in bladkoper. Koper staat voor onwankelbaarheid, en rood verwijst naar liefde, lijden en strijd.

 Vrede, hoop en vrijheid: sleutelwoorden naar verbinding. verbinding met onszelf en met elkaar."

Feest van de Geest door het land

Dit festival Feest van de Geest wordt door het hele land gevierd: Groningen/Noord Drenthe, Midden/ZO Drenthe, Overijssel en ZW Drenthe, Haarlem en omstreken, Groene Hart Zuid-Holland, Zoetermeer en Van Rotte, IJssel, Lek.

>Lees meer over Feest van de Geest in de regio's op www.feestvandegeest.nl

Lees meer over

Het thema Hemelvaart