Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Feest van de Geest: Een rondje kunst in de kerk

Beeldende kunst in een inspirerende omgeving: tijdens het Feest van de Geest tonen lokale kunstenaars hun werk in de kerk. Volg de kunstroute langs Drentse kerken, van Hoogeveen via Westerbork naar Hollandscheveld. Of kijk naar het tv-programma Met Hart en Ziel (zie video onderaan bericht) waar het Feest van de Geest in Krimpen aan de IJssel in beeld wordt gebracht.

Het Feest van de Geest vindt eens in de twee jaar plaats rond Pinksteren. Dit bijzondere kunstevenement begon in 2002 in Zuid- en Midden-Drenthe en wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. Inmiddels doen er al meer dan honderd kerken aan mee in verschillende regio’s in Nederland.

Zuid- en Midden-Drenthe

Het thema van 2018 is Levensadem. In Zuid- en Midden-Drenthe zijn werken van negentien kunstenaars te zien, in dertien kerken. Ze hebben hun kunstwerk speciaal voor het Feest van de Geest gemaakt en mochten zelf kiezen in welke kerk ze willen exposeren. Bij het maken van hun kunstwerk lieten ze zich inspireren door Pinksteren en door de architectuur van het kerkgebouw. De kerken zijn geopend van 10 tot en met 13 mei en van 18 tot en met 21 mei, van 12.00-17.00 uur. Op deze data vinden er ook extra activiteiten plaats, zoals concerten. Op feestvandegeest.nl leest u wat er allemaal te doen is in de deelnemende kerken in Zuid- en Midden-Drenthe. Hier kunt u ook bekijken welke andere regio’s in Nederland meedoen aan het Feest van de Geest.

Krimpen aan de IJssel

Het tv-programma Met Hart en Ziel (dinsdag 15 mei 16.10 uur) volgt kunstenares Marian Kastelein. Zij werkt aan het project Feest van de Geest in Krimpen aan de IJssel. Voor haar kunstwerk gebruikte Marian bladzijden uit liedboeken en haar werk is te zien in de protestantse gemeente De Wingerd in Krimpen aan de IJssel. Prestantor Joanne Bijleveld bezoekt Marian in haar atelier en ze gaan samen naar de kerk om het kunstwerk op te hangen. Predikant Corinne Groenendijk verwelkomt hen. Marian: ‘Ik wil het kerkelijke en niet-kerkelijke met elkaar verbinden.’