Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Europese en Indonesische christenen bidden op Hervormingsdag samen over mondiale covid19-crisis

Met een speciaal gemaakte kleine liturgie rondom het gebed voor de nood van de wereld bidden Europese en Indonesische christenen op hervormingsdag gezamenlijk over de mondiale covid19-crisis.

Het gebed, ingebed in een kleine liturgische suggestie die makkelijk in te passen is in iedere eredienst, kwam tot stand vanuit het platform Eukumindo. Eukumindo is een oecumenisch platform dat Europese kerken en kerkgerelateerde organisaties de mogelijkheid biedt tot uitwisseling en krachtenbundeling. Naast de Europese kerken is ook PGI, de Indonesische Raad van Kerken van oudsher nauw betrokken bij Eukumindo.

In de afgelopen jaarvergadering, waarin een levendige uitwisseling plaatsvond tussen Europese kerken en organisaties en de Indonesische Raad van Kerken over de respectievelijke respons op  covid19 en creatieve ideeën om de gevolgen van de pandemie op te vangen, kwam duidelijk de behoefte van een gezamenlijk gebed op een gezamenlijk moment naar boven. 

Het lag voor de hand om als gezamenlijk moment Hervormingsdag 2020 te nemen. De kleine liturgie kan worden toegepast voor een kleine huiskamerbijeenkomst, maar ook worden ingebed in de eredienst. 

Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u de liturgie in Nederland opvragen bij het Nederlandse bestuurslid van Eukumindo, drs. Huub Lems, huublems81@gmail.com

Foto: Unsplash