Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Elke week een nieuw lied

Rob van den Eijkhof is al zo lang met kerkmuziek bezig dat allerlei liederen hem tot tranen toe kunnen beroeren. “Als de gemeente een nieuw lied instudeert, vallen op een gegeven moment tekst en melodie samen. Dan komen bij mij de emoties.”

De komst van het Liedboek - Zingen en bidden in huis en kerk, vijf jaar geleden, betekende een nieuwe functie voor Rob van den Eijkhof (70): hij werd cantor in de Protestantse Gemeente Den Bosch. Beurtelings zongen hij en een sopraan de liederen voor aan de gemeente. En dat maakte hem een blij mens: “Ik ben gek op kerkmuziek en mag dat uitleven in de mooiste gemeente van Nederland, waar mensen heel open zijn naar elkaar.”
Vijf jaar lang studeerde hij met de gemeente elke zondag een nieuw lied in. “We hebben ze nu allemaal gehad - als enige gemeente in het land, denk ik. Het nieuwe liedboek is multi-inzetbaar, wij hebben geen andere bundels meer nodig. Het succes is trouwens afhankelijk van de voorganger en van de cantor-organist. Als je je er niet volledig voor inzet, krijgt het geen kans.”
Of de gemeente niet moe is van iedere week een nieuw lied? “Als cantor ben je ook een beetje cabaretier natuurlijk … Volgens mij is het goed gevallen.”

Geloven is emotie

Als hij zelf een lied zou mogen schrijven, zou dat over de liefde gaan. “Het Hooglied is voor mij het mooiste bijbelboek. Er zijn mooie gedichten bij geschreven, ik zou daar graag toonzettingen bij maken.”
Zijn mooiste lied? “Ik ben niet zo van het mooiste of het beste, het is telkens weer anders en goed. Prachtig vind ik ‘O Heer die onze Vader zijt’. De tekst ademt de sfeer van het bijbelverhaal: een menigte mensen heeft het goed bij Jezus aan het meer van Tiberias. Je voelt je als het ware deelgenoot van die menigte. De melodie volgt de sfeer en maakt daardoor de tekst nog sterker.”

Tekst: Janet van Dijk

Dit artikel komt uit het augustusnummer van Petrus. In elk nummer vertelt iemand in de rubriek 'Het mooiste lied' over zijn favoriete muziek. Meer lezen? Op petrusmagazine.nl kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement.