Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Elke dag een open huis met koffie tijdens de Levende Adventskalender

Wat als vooral in deze donkere dagen dorpsgenoten en kerkleden zich alleen voelen en weinig aanspraak hebben? Dan is de Levende Adventskalender een eenvoudig initiatief om ontmoetingen te stimuleren.

In Ruurlo en Barchem is dit jaar voor het eerst een Levende Adventskalender. Dat werkt als volgt: de kalender geeft elke dag een ander adres waar mensen bij elkaar op de koffie kunnen. Jannie en Rijk Spronk zijn de organisatoren in Ruurlo-Barchem, samen met de werkgroep eredienst waar ze deel van zijn.

[Ook een levende adventskalender organiseren? Klik hier voor een draaiboek.]

Hoe gaat het met de Levende Adventskalender?
Jannie Spronk: “Het gaat goed. In een mum van tijd hadden we het rooster gevuld met gastgezinnen. Heel fijn! Het omzien naar elkaar leeft wel. Het aantal bezoekers is heel wisselend. Soms vijf of zes, soms ook niks. We bellen elk gastgezin na afloop op om te horen hoe het ging. Ze vinden het een mooi initiatief, we horen dat de gesprekken heel positief zijn geweest.”

Is er behoefte aan zo’n gastvrije Levende Adventskalender?
“Zeker, soms gaan mensen elke dag naar een open huis. We kregen van een aantal nieuw ingekomen kerkleden de opmerking: ‘Dit is dé manier om kennis te maken met elkaar’. Een van hen heeft een raambiljet gemaakt met ‘Welkom, volgende week is hier de Levende Adventskalender’. Door de adressen niet alleen in het kerkblad maar ook in het plaatselijke huis-aan-huisblad te publiceren willen we uitstralen dat we een open kerk voor het hele dorp zijn. De laagdrempelige ontmoeting staat voorop. De insteek is dat mensen van alle gezindten, maakt niet uit wat je geloof is, elkaar kunnen ontmoeten. En dat werkt. Ook mensen die niet bij de kerk betrokken zijn komen naar deze ontmoetingen.”

Hoe kwam u op het idee?
"In Dinxperlo en Aalten doen ze het al een paar jaar. En als je op internet zoekt, vind je bijvoorbeeld ook Levende Adventskalenders in Oostkapelle en Beesd. We zagen dat er soms ook workshops worden aangeboden, of dat er een kerstverhaal wordt voorgelezen. Je hoopt op een gesprek over Advent, dat je iets de diepte in komt.”

In Dinxperlo is dit jaar voor de vijfde keer een Levende Adventskalender. Organisatoren Willemien en Bennie Bruggink: “Het loopt dit jaar weer goed! Er is veel animo. Dit jaar zijn er ook weer een paar jonge gezinnen die mee doen. En we hebben ook altijd wel een aantal alleenstaanden die mee doen. Die grijpen dit aan om bezoek te ontvangen. Ik hoor ook wel eens dat mensen vertellen dat ze vage kennissen hebben en dat deze kalender dan het moment wordt om ze eens te bezoeken. Het geeft mensen een handvat om de drempel over te gaan.“

Heeft Willemien Bruggink tips voor de organisatie?
“Begin op tijd. In september moet je al een oproepje maken zodat mensen zich vroeg melden en het in de krant mee kan. Vooral de kerkbladen komen niet wekelijks uit en contact opnemen met de redactie van de plaatselijke krant om hun medewerking te vragen helpt ook. Voor ons is het belangrijk om alleenstaanden op de kalender te schrijven als familie. Alle gastgezinnen zijn ‘familie’. Want de adressen staan in het huis-aan-huisblad, en het is niet de bedoeling dat iedereen zo kan zien waar mensen alleen wonen. Een enkeling wilde om deze reden ook niet mee doen.” Is het dan niet beter om alleen in de kerk een briefje met de adressen uit te delen? Bruggink: “Nee, want we willen juist ook toegankelijk zijn voor mensen die niet regelmatig in de kerk komen.”

Wat is de kracht?
Willemien Bruggink: “De eenvoud. En ondertussen ook de traditie. In de winter komen mensen toch al minder buiten. Ik hoor mensen die zeggen: ‘we kijken er naar uit’.” Met Advent gaan de luiken open in de Achterhoekse Levende Adventskalenders.

Bekijk de Levende Adventskalender in Dinxperloo