Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Een bezoek aan de landelijke pastorale dag: “Wat ik heb opgestoken kan ik goed gebruiken”

Op zaterdag 6 april wordt in Woerden de landelijke pastorale dag gehouden. Het thema is ‘Ken je mij? Een goed verhaal over eenzaamheid en verbinding’. Bram Dijkstra en Jantsje Pasveer bezochten de landelijke pastorale dag 2018. En gingen opgeladen weer naar huis.

Als kerkelijk werker in Oegstgeest bezocht Bram Dijkstra de pastorale dag 2018. “Wat me erg aansprak was de veelzijdigheid aan workshops en de combinatie van theoretische input en praktische vaardigheden. Ik ben een man van de praktijk; wat ik heb opgestoken kan ik in mijn werk goed gebruiken.” Dijkstra volgde onder andere een workshop over veiligheid in het pastoraat. “In Oegstgeest waren we bezig met een gedragscode voor vrijwilligers, ik heb dus heel gericht die workshop gevolgd. Het is best een ingewikkeld thema, daarom is het fijn als iemand je daarin meeneemt en je kan wijzen op de informatie die je verder nodig hebt.”

De twee inleidingen vond hij erg goed. “Ik werd er helemaal door opgeladen. De deskundigheid van de spreeksters bracht mij ook weer verder. En ik vond het mooi om te ontdekken dat ik veel herkende in de taal van Claartje Kruijff, iemand die toch een andere theologische ligging heeft dan ik. Dat is dankzij de veelkleurigheid van de Protestantse Kerk!”

Warme ervaring

Jantsje Pasveer, ouderling in de Protestantse Gemeente Joure, bezocht vorig jaar de landelijke pastorale dag voor de eerste keer. “En dat is me heel goed bevallen. Ik heb er echt inspiratie opgedaan. Het samenzijn met anderen die min of meer hetzelfde doen vond ik een geweldige ervaring.”

Ze volgde een workshop over bidden en een workshop over omgaan met mensen met dementie. “Met beide heb ik te maken in mijn werk als pastoraal medewerker in het verpleeg- en zorgcentrum. We konden het bijvoorbeeld hebben over onze eigen schroom bij het uitspreken van gebeden. En we hebben ervaringen kunnen delen hoe we mensen met dementie benaderen. Goed om voorbeelden van anderen te horen. En mooi om te ervaren dat je ook als pastoraal bezoeker mag zijn wie je bent, dat je het werk op je eigen manier kunt doen. Het voelde echt als een steuntje in de rug.

De hele dag was fijn. Dat begon al bij de koffie bij binnenkomst. Ik had het gevoel dat we als familie bij elkaar waren. Ik vond het een heel warme ervaring.”

Erbij zijn

Of ze dit jaar weer naar de landelijke pastorale dag gaan? Jantsje Pasveer is nog niet zeker of ze die zaterdag beschikbaar heeft. Bram Dijkstra laat het afhangen van het thema. “Gaat het over eenzaamheid? O, dan moet ik erbij zijn. In mijn nieuwe baan als buurtpastor in Rotterdam-Noord zal ik daar veel aan hebben. Dat is een groot thema in mijn wijk. Maar dat is het bijna overal, je hoeft er niet voor in een stadswijk te werken om met eenzaamheid in aanraking te komen.”

Meer informatie en aanmelden

Lees meer over

Het thema Pastoraat