Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ds. Janneke Nijboer #MeToo

Ze weigert nog langer te zwijgen. Ook ds. Janneke Nijboer plaatste een bericht op haar twitter- en facebookpagina met de hashtag ‘Me Too’. “Ik ook. Ik heb ook met seksuele intimidatie te maken gehad.”

Haar verhaal is te lezen via MijnKerk.nl en in het NRC. Ook Radio 5 besteedde aandacht aan haar verhaal.

Sinds vorige week is er online een beweging gaande van mensen die zich uitspreken tegen seksuele intimidatie. Ze plaatsen hun verhaal op social media met als gemeenschappelijke hashtag #metoo. Wat klein begon, is inmiddels een onstuitbare stroom aan berichten geworden. Wereldwijd wordt over dit thema gesproken.

Veilige kerk

Ds. Janneke Nijboer vindt dat ook in de Protestantse Kerk dit thema bespreekbaar moet zijn. “Er zijn allerlei protocollen en procedures voor situaties achteraf - als het leed al geschied is - te vinden op de website van de Protestantse Kerk. Natuurlijk is het goed dat die er zijn, maar mijns inziens ontbreekt er informatie over hoe we als geloofsgemeenschap een veilige omgeving voor elkaar kunnen zijn. Ik hoop van harte dat mijn kerk mijn oproep serieus neemt en ook haar gemeenten ondersteunt bij het nadenken over veilige kerk zijn.”

Veilig jeugdwerk

Het jeugdwerk van de Protestantse Kerk is al met dit thema bezig. Het project Veilig Jeugdwerk is er om gemeenten te helpen bij het zetten van stappen om een veilige gemeente te zijn. Het is erop gericht om kerkelijke gemeenten te helpen om goed te zorgen voor de kinderen en jongeren die hen zijn toevertrouwd. Hiervoor ontsluit en biedt Veilig Jeugdwerk informatie waarmee kerkenraden, samen met de gemeente, aan de slag kunnen om seksuele veiligheid te bespreken en om beleid te maken op dit terrein. Meer informatie hierover is te vinden via https://jop.nl/themas/jeugdpastoraat/veilig-jeugdwerk.

Lees meer over

Het thema Veilige gemeente