Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De liturgie gaat door - Kerkdiensten in tijden van corona

De liturgie gaat door. Hoe dan ook. Zo reageren predikanten op de richtlijnen van de overheid dat bijeenkomsten - en dus ook kerkdiensten - met meer dan 30 mensen worden afgelast. Toch vindt Gods Geest altijd weer wegen, aldus scriba René de Reuver. Hij is ontroerd over de initiatieven die gemeenten ontwikkelen om de komende weken toch vorm te geven aan kerk-zijn.

Wekelijkse meditaties ds. René de Reuver op televisie

De Protestantse Kerk verzorgt in samenwerking met de EO de komende zondagen meditaties op televisie ter vervanging van de kerkdiensten die niet doorgaan. Deze worden uitgezonden op NPO2 om 9.20 uur. 

5 april - Zondagmorgen gaat het in de viering over de intocht in Jeruzalem. Jezus zit op een lastdier, een ezel, en draagt de last van mensen. De Koning die de last van mensen draagt! Naast het bekijken van de viering op televisie, kunt u ook aan de hand van deze liturgie een thuisviering houden.

29 maart - Zondagmorgen gaat het in de viering over een heftig geëmotioneerde Jezus bij het graf van een vriend. Naast het bekijken van de viering op televisie, kunt u ook aan de hand van deze liturgie een thuisviering houden.
> Lees hier de tekst van de meditatie door ds. René de Reuver

22 maart - Zondag is het zondag laetare: verheug u. Het paars van de veertigdagentijd kleurt al een beetje roze rood. Alleen vanuit het licht van Pasen kunnen we de donkere tijd die wacht door. Het thema is: 'licht in de rug'. Het licht - van Pasen - hebben we in de rug, juist om in het diepste donker uit te kunnen houden. Naast het bekijken van de viering op televisie, kunt u ook aan de hand van deze liturgie een thuisviering houden.
> Lees hier de tekst van de de meditatie door ds. René de Reuver

15 maart - Psalm 25 stond op het leesrooster. “Ik houd mijn ogen gericht op de Heer, hij bevrijdt mijn voeten uit het net.” Bekijk deze uitzending en/of lees de tekst van de meditatie via onderstaande link. 


Bij deze vieringen worden door Jong Protestant werkvormen ontwikkeld om thuis of op afstand met jongeren door te praten. Ook zijn er kliederkerkvieringen voor het hele gezin beschikbaar. 

 

Kerkdienst zonder kerkgangers

Het moderamen van de Protestantse Kerk adviseert gemeenten om tot 1 juni 2020 uitsluitend online kerkdiensten te verzorgen. Kom daarbij alleen samen met de mensen die noodzakelijkerwijs aanwezig moeten zijn. Houd anderhalve meter afstand. Wij zetten tips en aandachtspunten voor livestreamen op een rij.

Daarnaast verzorgt GrootNieuwsRadio iedere zondag om 10.00 uur een live kerkdienst. En ds. Otto Grevink (Tilburg) verzorgt iedere week een heuse online coronaviering. Die is vanaf 9.30 uur te volgen via https://coronaviering.nl/