Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De Landelijke Diaconale Dag: 'Ieder jaar weer een feestje om te gaan'

Diaken Jan Vink (62) uit Biggekerke verheugt zich nu al op zaterdag 9 november. Dan reist hij weer naar Utrecht voor de Landelijke Diaconale Dag. Hij is de tel al bijna kwijt: gaat hij nu voor de 5e of 6e keer? Hoe dan ook: Jan vindt het een feest. “Wij zijn maar een klein diaconietje, hier in Biggekerke-Meliskerke, maar op de LDD zijn we onderdeel van een groot geheel. Dat geeft een enorme boost!"

Jan Vink is diaken in de protestantse gemeente Biggekerke/Meliskerke. Hij raadt alle diakenen aan de Landelijke Diaconale Dag te bezoeken. "Het is voor diakenen echt een bijtankmoment", vindt hij. "Deze prachtige dag wordt speciaal voor ons georganiseerd. Ik kom er altijd weer gemotiveerd vandaan."

Op 9 november rijdt hij vanuit Zeeland samen met de predikant in één auto naar Utrecht. De centrale viering ervaart Jan altijd als hoogtepunt: “Die kan me niet lang genoeg duren.” Maar ook verheugt hij zich op de keur aan workshops. "Vorig jaar volgde ik een workshop over een pioniersplek in Utrecht–Kanaleneiland. Echt mooi om te zien hoe jonge mensen daar bezig zijn.” Wat Jan nog kwijt wil aan diakenen die niet eerder gingen of nog twijfelen: “Gewoon gaan! Het liefst met je hele diaconie.”

Ieder mens telt

Ieder mens telt! Dat is het thema van de Landelijke Diaconale Dag 2019. Hoofdspreker op 9 november is Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en viceminister-president. Hij zal spreken over hoe 'ieder mens telt' zijn dagelijkse motivatie is om zijn werk te doen: “Ik wil werken aan een zorgzamere samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat we naar elkaar omkijken en als het nodig is voor elkaar zorgen.” Ook is Igor Kohaniuk, directeur van kinderdagcentrum Bethania in Moldavië, partner van Kerk in Actie, deze dag onze gast. Hij vertelt hoe bij Bethania ieder mens telt. Samen met zijn vrouw en een enthousiaste staf vangt hij kinderen op die een beperking hebben, niet genoeg te eten krijgen of op een andere manier worden verwaarloosd. Bij Bethania vinden kinderen een veilige plek en de liefde en vrolijkheid die ze thuis missen. Het werk van Bethania staat dit jaar centraal in de kerstcampagne Geef Licht van Kerk in Actie. 

Keur aan workshops

Op de Landelijke Diaconale worden wel 23 keuze-workshops gegeven. Voor ieder is er wat wils. Alle workshops zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Een greep uit de keuze. Bent u bijvoorbeeld voor het eerst diaken? Hanna Oosterlee geeft u een inkijkje in een training voor diakenen en diaconieën. Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals welke diaconale rol bij u als persoon past en welke rollen een diaconie heeft. 

Nico van Splunter en Bram Dijkstra zijn wijkpastors in Rotterdam. In de workshop 'creatief diaconaat' vertellen zij hoe diaconaat creatiever, veelzijdiger en vooral met veel meer impact gedaan kan worden. Zoals in Rotterdamse wijk Spangen, waar ééń op de drie mensen onder de armoedegrens leeft. De diaconie heeft er weinig geld, dus wordt er gezocht naar creatieve en nieuwe manieren om toch zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.

Kom ook 

Op 9 november komen meer dan duizend diakenen, zwo-commissieleden en andere diaconaal werkers bij elkaar in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs Utrecht en laten zich inspireren door sprekers, workshops, ontmoeting en viering. Komt u ook? Ga voor meer informatie en aanmelden naar kerkinactie.nl/ldd.

 

Foto: Xander de Rooij