Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De jeugdwerker: Redder of redderen?

Als jeugdwerker betaald aan het werk in de gemeente. Word je gezien als redder die ervoor zorgt dat de jeugd weer in de kerk komt? En het liefst zelfs op zondagmorgen? Of blijkt dat de jeugdwerker vooral aan het redderen is, alleen maar aan het regelen en organiseren?

Als jeugdwerker loop je de kans dat er binnen een jaar gevraagd wordt wat jouw werk heeft opgeleverd. De gemeente verwacht een resultaat gemeten in een toenemend aantal kinderen en jongeren. Ze willen weten wat hun investering in een jeugdwerker oplevert.

Hooggespannen verwachtingen

Via de mobiliteitspool van de Protestantse Kerk zijn jeugdwerkers aan het werk in gemeenten. Op 23 november waren ze bijeen voor hun halfjaarlijkse ontmoetingsdag in Hydepark.

Daar werd duidelijk dat de hoge verwachtingen van gemeenten voor gemengde gevoelens bij de JOP- en HGJB-jeugdwerkers zorgen. Aan de ene kant vinden de jeugdwerkers het fijn dat de gemeente echt op de jeugdwerker zit te wachten en dat ze vol enthousiasme worden binnengehaald. Aan de andere kant is direct de druk voelbaar dat zij als jeugdwerker het tij moeten zien te keren. Zelfs als het in het voortraject nadrukkelijk besproken is wat er van een jeugdwerker wel en ook niet verwacht kan worden.

Jeugdwerker niet als redder, maar als herder

Ronnie Zuidam - coördinator Jong Protestants bij de dienstenorganisatie - scherpt het dilemma nog even verder aan: voel je je als jeugdwerker zelf ook niet verantwoordelijk voor het oplossen van de afwezigheid van jongeren in de kerk? Maar: “De advertentie is de droom, de vergadering de werkelijkheid.” Volgens Zuidam moeten jeugdwerkers niet kiezen tussen redden of redderen, maar kiezen voor herderen.

Net als de predikant en kerkelijk werker is de jeugdwerker, volgens Zuidam, een herder van de gemeente. Een herder kijkt niet in eerste plaats naar de aantallen, maar kijkt verder. Die kijkt naar wat mensen nodig hebben. Jong en oud. Met andere woorden: de aanwezigheid van de jeugdwerker heeft effect op de hele gemeente.

Jeugdwerker werkt voor gehele gemeente

Naast gerichte aandacht voor kinderen en jongeren heeft een jeugdwerker ook aandacht voor de hele gemeente. De jeugdwerker probeert verbinding te leggen tussen de verschillende generaties. Het is een gemeenteopbouwer die ervoor zorgt dat de gehele gemeente ruimte voor kinderen en jongeren creëert. Daarin vervult de jeugdwerker ook de rol van pastor.

Daarbij komt dat veel jeugdwerkers slechts tijdelijk in de gemeente werkzaam zijn. Wat zij opbouwen moet een plek krijgen in de gemeente zelf. Zoals één van de jeugdwerkers opmerkt: “De gemeente is zelf eigenaar van het jeugdwerk. Mijn vraag is: wat gaan jullie doen en hoe ga ik jullie daarbij ondersteunen? En dan gebeuren er mooie dingen.”

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden om via de mobiliteitspool een jeugdwerker aan te stellen? 
Of zelf als jeugdwerker aan de slag?

Vragen over het jeugdwerk in uw gemeente, neem contact op met de dienstenorganisatie: 030 8801880 (ma t/m do 9.00 - 21.00 uur, vr 9.00-16.00 uur)

Lees meer over

Het thema Werken in de kerk?