Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Coronaproof engelenproject zorgt voor saamhorigheid

Dit jaar is er meer dan ooit behoefte aan verbinding, saamhorigheid en zorg voor elkaar. Een engelenproject voorziet in die behoefte. In heel veel plaatsen zijn diverse kerken, stichtingen en verenigingen voorgaande jaren actief geweest met engelenprojecten. Deze ervaringen zijn verzameld om te delen via www.engelenproject.nl.

Hoe werkt het?

Met een engelenproject wordt een ‘Kerstengel’ gekoppeld aan iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken. Dat gebeurt in principe anoniem. De engel gaat op (of rond) de vier Adventszondagen langs op een adres om daar ‘een stukje hemel op aarde te brengen’. Dat betekent dat iemand een kaart, iets dat zelf gebakken is of zomaar iets leuks brengt. Engelen hangen dat aan de deur of stoppen het door de brievenbus. Uiteraard ongezien om anoniem te blijven. Wel maakt de engel duidelijk dat het vanuit dit project georganiseerd is.

Materiaal engelenproject

Via de site www.engelenproject.nl is een stappenplan te vinden. Per stap staat uitgelegd wat te doen en hoe alles werkt. Ook staat er inspiratiemateriaal om mee aan de slag te gaan. Voor wie het logo en ander beeldmateriaal wil gebruiken, is dat gratis te downloaden. Wie zelf goede ideeën heeft, is van harte uitgenodigd om deze te delen. Engelen zijn er immers om elkaar te helpen.

Op de kaart zetten

Kerken, stichtingen en verenigingen die ook een engelenproject uitvoeren, kunnen zichzelf zichzelf op de kaart laten zetten op de inspiratiesite. Zo kunnen mensen uit het dorp, wijk of stad zien of er een project is waar zij kunnen aanhaken. Men kan zo eenvoudig contact leggen met een organisatie uit de buurt om kennis en ervaring uit te wisselen.

De initatiefnemers

In Den Bosch, Engelen en Berlicum-Rosmalen liepen al eerder engelenprojecten. Het was vrij snel duidelijk dat daar juist in dit jaar van veel coronamaatregelen opnieuw behoefte aan was. De samenwerking tussen deze gemeenten bleek tijdens de eerste lock-down van grote waarde. Op initiatief van Kor Bras die de website bouwde en zijn echtgenoot ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot (Berlicum-Rosmalen) zijn ds. Erica Scheenstra (’s-Hertogenbosch) en ds. Marloes Meijer (Engelen) de krachten gaan bundelen. Materiaal dat door de jaren heen gebruikt is, hebben zij verzameld om te delen met iedereen die daar van wil profiteren.