Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Coronaproof avondmaal - ideeën uit het land

In facebookgroep zoals predikanten&pastores en kerk-zijn in coronatijd zijn er al heel wat ideeën uitgewisseld avondmaal vieren in coronatijd. Vier je het online of niet? En hoe vier je het coronaproof tijdens een kerkdienst? We hebben een aantal suggesties op een rij gezet.

Volledig online


Protestantse Gemeente Dronten - van gestopt naar online

Op de website van de Protestantse Gemeente Dronten is goed te zien hoe de coronacrisis gemeenten steeds weer voor nieuwe uitdagingen stelden. In maart 2020 besloten ze te stoppen met het vieren van het avondmaal, vervolgens besloten ze tot het vieren van het avondmaal in avonddienst en inmiddels kiezen ze voor online vieren.

Op 31 januari vierden ze voor het eerst avondmaal online. Opnieuw doen ze hier verslag van op de website. Ze delen een aantal reacties en foto’s van gemeenteleden, zoals bijv.
“Wij hebben de viering ook als samen vieren ervaren. Dat had ik vooraf niet gedacht en vroeg me ook af hoe dat zou gaan. Maar in het moment zelf weet je dat velen met je vieren, op dezelfde wijze. En misschien is dat wel de verbondenheid, of mooi gezegd: gemeenschap, die je toch op een of andere manier ervaart.”

Pioniersplek Vitamine G - Online ‘de maaltijd van Jezus delen’
Pioniersplek Vitamine G heeft al regelmatig online ‘de maaltijd van Jezus’ gedeeld. Via de nieuwsbrief en chrch-app is iedereen gevraagd brood en wijn/sap klaar te zetten. En wie alleen woont, kon iemand anders uitnodigen, of werd zelf ergens uitgenodigd. Alle ouders konden hun kinderen voorbereiden op het Avondmaal, door met hen te delen wat Avondmaal vieren betekent (de pioniersplek stelt daarvoor materiaal beschikbaar).
Ouders mogen in Vitamine G zelf beslissen of hun kind toe is aan deelname. De voorgangers, Rianne en Kaj ten Voorde, streamen de Avondmaalsvieringen bewust vanuit eigen huis, en niet vanuit de kerkzaal. Ook de muziek kwam vanuit een huiskamer. “Dat geeft nog meer een gevoel van gelijkheid, verbondenheid en nabijheid in tijden van Corona, hebben we gehoord van deelnemers. Zowel offline als online maken we gebruik van een kort Avondmaalsformulier dat we zelf hebben geschreven, met laagdrempelige taal, ook begrijpelijk voor kinderen. Duidelijk voelbaar in de online Avondmaalsvieringen is het verlangen elkaar weer lijfelijk te ontmoeten. Tegelijkertijd staat de boodschap voorop dat ons kerk-zijn niet op pauze staat. Ook in deze omstandigheden kunnen we volgeling van Jezus Christus zijn.”
Zo stond in de Avondmaalsviering op 14 februari de volgende vraag centraal: welke betekenisvolle, eigentijdse invulling, met eenzelfde lading kunnen wij geven aan de voetwassing die Jezus in zijn tijd verrichtte? De deelnemers aan de viering konden via mentimeter hun antwoorden invoeren. De kinderen en tieners kregen ook een soortgelijke vraag om mee aan de slag te gaan, ieder op hun eigen niveau. Zij mochten hun antwoorden tijdens de viering tekenen of met LEGO bouwen. Foto’s daarvan werden tijdens de viering gestuurd via whatsapp en op de livestream vertoond. Na afloop van de viering konden deelnemers inloggen in Zoom, om met en voor elkaar te bidden.

Met een beperkt aantal aanwezigen

Gereformeerde Kerk Schoonrewoerd
In de Gereformeerde kerk van Schoonrewoerd heeft een diaken bedacht om kleine bakjes met daarin een cupje wijn en een stukje brood klaar te maken en door de kerkganger zelf mee te laten nemen de kerk in. Het brood werd afgedekt met een papieren cupcake houder. Op de tafels tussen stoelen om afstand te houden of daar waar we ook ons liedboek en Bijbel neer kunnen leggen, kon het bakje staan. Zonder extra bewegingen en lopen door de kerk kon iedereen veilig meevieren.

Om de kerkdienst bij te wonen moet je je aanmelden. Deze keer moest je aangeven of je wilde deelnemen en of je dan wijn of druivensap wenste. De diakenen hebben deze bakjes klaargemaakt met mondmaskers voor en horeca handschoenen aan. Er waren ook 2 persoons bakjes.

Voor een aantal leden was het erg wennen of nog een brug te ver. Maar zij die deelnamen hebben het als waardevol ervaren. Tegenwoordig wordt de kerkdienst ook met beeld en geluid uitgezonden via kerkdienstgemist.nl. Hierdoor kon ook thuis het avondmaal mee gevierd en beleefd worden.

Ontmoetingskerk Nieuwveen
In het voorportaal van de kerk konden de gemeenteleden een afgesloten bakje met daarin een cupje met wijn en een stukje brood meenemen naar hun plaats. Terwijl de predikant het avondmaalsformulier voorlas en de tekst uitsprak voor de viering, kon ieder vanuit de bank/stoel meedoen.

 

Gereformeerde Kerk ‘de Morgenster’ Vuren
Corona vraagt om creativiteit binnen de kerk, zo ook bij het avondmaal. De koster van deze gemeente heeft iets moois gemaakt om het Heilig Avondmaal te kunnen vieren. Op de foto is een plankje te zien. Voor een ieder die deelneemt aan het avondmaal is een plankje met daarop een schaaltje met brood en een glaasje met wijn. Per rij komen mensen naar voren om het plankje op te halen (er zijn hiervoor looprichtingen) vervolgens gaan mensen naar hun eigen plek en vieren we gezamenlijk het Heilig Avondmaal.

 

 

In de facebookgroep 'Kerk-zijn in tijden van corona' zijn meerdere gesprekken over het avondmaal te vinden.