Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bouw de kerk in Syrië weer op - Kerk in Actie start campagne voor herstel van de kerk in Syrië

‘Bouw de kerk in Syrië weer op’. Voor deze actie van Kerk in Actie wordt op zondag 15 september in meer dan duizend kerken in Nederland gecollecteerd. Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie, zag met eigen ogen hoe de kerk in Syrië zich inzet voor herstel. Hij is net terug van een bezoek aan dit door oorlog geteisterde land.

Bijna 400.000 doden, 12 miljoen vluchtelingen en zo’n 14 miljoen mensen die in armoede leven. Dat is de trieste balans van acht jaar oorlog in Syrië. En nog steeds is er geen uitzicht op vrede. Er zijn nog altijd gebieden waar gebombardeerd of gevochten wordt. De situatie is uitzichtloos voor miljoenen ontheemden en inwoners die geen huis en werk meer hebben. Zonder steun is de toekomst donker voor hen. De kerk in Syrië doet - als grootste particuliere hulpverlener in het land - wat ze kan om te werken aan herstel. Kerk in Actie wil hen steunen in hun missie om een teken van hoop te zijn voor deze mensen in nood.

[Tekst gaat verder onder video]

De Groot bezocht kerkgemeenschappen in Damascus, Homs en Aleppo. Als één van de weinige Nederlanders wist hij door Syrië te reizen om met eigen ogen de verwoesting én de hulp te zien. De verwoestingen in de kerken zijn enorm, zowel aan de gebouwen als het interieur van de kerken. Donderdag 12 en 19 september (16.10 uur) is hiervan een reportage te zien over de hulp die de kerk biedt in het NPO2 programma Met Hart En Ziel (KRO-NCRV). 

Cruciale rol kerk

De Groot is onder de indruk van de inspanningen van de kerk. “Wat mij raakt is dat de kerk een cruciale rol inneemt in het herstel van dit land. De kerk is betrokken bij de herbouw van huizen, bij onderwijs van kinderen, bij het zorgen voor zieken en oude mensen. En dat is nu precies waar Kerk in Actie de kerk in wil ondersteunen. Ik vind de mensen in de kerk enorm moedig. Dat spat er vanaf.”

Licht in de duisternis

Het is goed om de kerk in Syrië te ondersteunen in hun missie om teken van hoop en herstel te zijn. Maar volgens De Groot kunnen wij, naast collecteren en bidden voor broeders en zusters in Syrië, ook veel van hen leren. “Het is me echt opgevallen in de vele gesprekken die ik voerde: de kerk in Syrië ziet het als haar taak om als Lichaam van Christus het licht in de duisternis te zijn. Ook in de bizarre omstandigheden van een oorlog. Ik hoop dat de kerk in Nederland zich hierdoor uitgedaagd voelt. De omstandigheden hier zijn heel anders, maar voeren wij dezelfde inspanning om zichtbaar Lichaam van Christus te zijn? De kerk in Syrië laat zien hoe we mensen van hoop kunnen zijn.” 

[Tekst gaat verder onder video]

Najaarscampagne Kerk in Actie voor Syrië

Kerk in Actie start een driejarige campagne om (kerk)gebouwen in Syrië te herstellen en het werk van Syrische kerken te steunen, zodat zij een teken van hoop kunnen zijn voor mensen in nood. Op 15 september en tijdens de landelijke actieweek daarna collecteren meer dan duizend Nederlandse kerken voor het herstellen van gemeenschapscentra, zoals scholen en kerken, maar ook voor werkgelegenheidsprojecten, om mensen die terugkeren naar Syrië weer aan het werk te helpen.

Meer informatie op www.kerkinactie.nl/najaarscampagne

Lees ook:

Wat u kunt doen