Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bijzondere adventskalender: iedere dag een ander advent- of kerstlied van lutherse kerken wereldwijd

Tijdens de adventsperiode leven lutherse kerken wereldwijd toe naar het kerstfeest door adventshymnes en kerstliederen te zingen. Gezamenlijk vormen zij een internationale zingende gemeenschap in het project Hymns of Advent and Christmas, dat wordt georganiseerd door de Lutherse Wereldfederatie.

Iedere dag in de maand december verschijnt een bijdrage van een internationale lutherse gemeenschap, van Mozambique tot Estland. De bijdragen zijn online te beluisteren op de sociale media, website en YouTube van de Lutherse Wereldfederatie. Vanuit Nederland dragen de Evangelisch-Lutherse Gemeenten Zutphen en Amsterdam bij aan het project. Zo tonen lutherse gemeenschappen wereldwijd hun verbondenheid, door gemeenschappelijk toe te leven naar het kerstfeest door middel van muzikale aanbidding van Christus.

De Lutherse Wereldfederatie organiseert het project in 2019 voor de tweede keer, na een succesvolle eerste editie in 2018. De diversiteit en schoonheid van de hymnes die kerken in het vorige jaar hebben ingediend vormden inspiratie om het project ook dit jaar weer vorm te geven, zegt ds. Árni Svanur Daníelsson (hoofd communicatie). “Het is positief ontvangen, en veel kerken en mensen hebben de hymnes op sociale media gedeeld. Dat versterkt onze verbinding tot elkaar en daarmee ons besef van kerkelijke eenheid.” Door deze ervaring weten lutherse lidkerken die behoren tot de Lutherse Wereldfederatie zich wereldwijd verbonden in de internationale lutherse gemeenschap.

Het project toont en viert de diversiteit van die wereldwijde lutherse gemeenschap. “Het was een geweldige adventservaring voor het koor van de Lutheran Church of Christ in Nigeria. De groep was gemotiveerd om een lokale hymne te delen met lutheranen over de hele wereld”, zegt Felix Samari (coordinator communicatie) wiens kerk de eerste hymne bijdroeg aan project in 2018. “Het was een unieke ervaring om gemeenschap door het zingen van Adventshymnes te ervaren, en te ervaren dat wij met elkaar verbonden zijn”, zegt communicatiemedewerker Agnieszka Godfrejow-Tarnogorska van de lutherse kerk in Polen. “We spreken verschillende talen en zijn afkomstig uit verschillenden landen en kerken, maar zingen vergelijkbare liederen om onze vreugde uit te drukken. Het was een geweldige kans om God samen te prijzen.”

In het huidige jaar dragen de Evangelisch-Lutherse Kerken uit de landen Denemarken, Mozambique, Chili, Rusland, El Salvador, Duitsland, Madagaskar, Tsjechië, Papoea-Nieuw-Guinea, Nederland, India, Canada, Zweden, Maleisië, Mexico, Estland en Australië bij aan het project. De eerste hymne is verschenen op 1 december, de eerste zondag van Advent, en de vierentwintigste bijdrage zal op 24 december, Kerstavond, verschijnen.