Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bierviltjes stimuleren een goed gesprek

‘Wat roept het woord ‘stilte’ bij je op?’ Of: ‘Ben je wel eens jaloers?’ De bierviltjes van studentenpastor Martin Jans uit Zwolle leveren veel gespreksstof op. “Mensen slaan erop aan.”

Als studentenpastor is ds. Martin Jans steeds weer op zoek naar creatieve manieren om gesprekken over levensvragen en spiritualiteit te stimuleren. Zo plaatste hij onlang een ‘before-I-die-wall’ in de gang van Hogeschool Windesheim. “Studenten konden op een krijtbord antwoord geven op de vraag: Before I die, I want to … Dat leverde in twee dagen maar liefst 250 reacties op. Veel mensen staan ervoor open om op een creatieve manier over dit soort onderwerpen bevraagd te worden.” Een ander succesvol initiatief is zijn vragenrad, waarmee hij elk jaar op het Bevrijdingsfestival in Zwolle staat. “Mensen mogen aan het rad draaien en komen dan op een woord terecht. Vervolgens nemen ze op de bank plaats en bevragen ze elkaar: ‘Waar denk je aan bij dit woord?’ Of: ‘Wanneer doe je dit?’”

Laagje dieper

Op een middag in de trein ontstond een nieuw idee: om de afbeelding van het vragenrad af te laten drukken op een set bierviltjes. “Ik wilde al langer iets met bierviltjes doen, ze bijvoorbeeld gebruiken als visitekaartjes. Toen ontdekte ik dat als je er een deukje in maakt, een bierviltje makkelijk kan draaien. Zo kwam ik op het idee om ze te laten bedrukken met de woorden van het vragenrad en ze te gebruiken als gespreksstarter.” Als je de bierviltjes rond laat draaien en er een pen naast legt, kom je op een woord terecht: bijvoorbeeld woede, liefde of dood. “Je hebt tegenwoordig ook wel van die potten of dozen met gesprekskaartjes, met vragen als: ‘waar wil je het liefste wonen?’ of: ‘wat is je favoriete eten?’”, vervolgt Jans. “De woorden op de bierviltjes gaan net een laagje dieper. Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek komen over dromen, angst of geluk.”

Woord van de dag

Waar Jans ook komt, de bierviltjes vinden gretig aftrek. “Ik laat de bierviltjes wel eens achter in een rekje met folders of in een café, en ze zijn altijd heel snel weg. Ze zijn al door studenten gebruikt op festivals als Pinkpop, de Zwolse Humanisten hebben er een kroegavond mee gevuld en de Oosterkerk uit Zwolle gebruikte ze tijdens de gemeentezondag. Mensen slaan erop aan: toen ik laatst in de trein zat, zag een man het bierviltje dat ik als boekenlegger gebruikte. Hij wees ernaar en vroeg me: ‘Wat is het woord van de dag voor jou?’ Ik antwoordde hem - na even nadenken - en vroeg toen terug: ‘En voor jou?’”

Visitekaartje

Gemeenten die geïnteresseerd zijn in de bierviltjes, mogen contact opnemen met Jans. “Ik kan het format met ze delen, of de bierviltjes voor hen laten maken. Ze kunnen dan hun eigen logo erop laten zetten.”  De bierviltjes fungeren namelijk niet alleen als gespreksstarter, maar ook - volgens het oorspronkelijke plan - als visitekaartje. “Onder de instructie kunnen mensen de website van het studentenpastoraat vinden. Zo dienen de viltjes eigenlijk een dubbel doel.”

Martin Jans werkt als studentenpredikant in Zwolle vanuit de Protestantse Kerk in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.relink-zwolle.nl. Contact opnemen met Martin Jans kan via m.jans@windesheim.nl of tel. 06 - 30 22 74 31.

Foto: Martin Jans