Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bidden in het hart van de Protestantse Kerk

Met als motto ‘bidden en beminnen’ is het in de kapel van Nieuw Hydepark in Doorn sinds kort mogelijk om mee te bidden in de getijdendiensten.

Iedereen die dat wil, kan meedoen. Fysiek, in de kapel van Nieuw Hydepark, en in de nabije toekomst ook virtueel.

Initiatiefneemster van deze getijdendiensten is ds. Reintje Stomphorst. Ze komt zelf al 25 jaar in kloosters en is verbonden aan de orde van de Karmelieten. Ze wil het getijden bidden graag een plaats geven in het hart van de Protestantse Kerk. Zelf is ze min of meer opgevoed met getijdengebeden. “In ons gereformeerde gezin was het de gewoonte om drie keer per dag bij de maaltijd te bidden en bijbel te lezen. Elke ochtend en avond baden we een persoonlijk gebed. Dan zit je al aan vijf keer per dag. Het gebed gaande houden, dat is wat we willen met de getijdendiensten. Op een manier die past bij de Protestantse Kerk.”

De Binnenkamer

Veel protestanten bezoeken graag kloosters en gemeenschappen als Taizé. Het verlangen naar monastieke spiritualiteit is er, zegt Reintje Stomphorst. Met de getijdengemeenschap De Binnenkamer - want de kapel van Nieuw Hydepark is eigenlijk de binnenkamer van het huis - hoopt ze dat de kloosterspiritualiteit weer vorm krijgt in de Protestantse Kerk. “Nieuw Hydepark is het huis van de Protestantse Kerk, en de kapel is een ideale plek voor onze getijdengemeenschap. Verder ligt het in een kloosterachtig park waar bijvoorbeeld stiltewandelingen gehouden kunnen worden. Mooier kan het niet.”

‘Bidden en beminnen in het hart van de Protestantse Kerk’ is dan ook het motto. “Een regel eigenlijk”, zegt Reintje, “zoals kloosters een leefregel hebben. De meest basale regel is: ‘Heb de ​Heer, uw God, lief met heel uw ​hart​ en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht’ en meteen daarna komt ‘En heb uw naaste lief als uzelf’. Bidden en beminnen dus.”

Proefdraaien

Van maandag tot en met vrijdag vindt twee keer per dag, en op zaterdag en zondag alleen ‘s avonds, een getijdendienst plaats. “We zijn nog maar net begonnen”, vertelt Reintje. “Het is een proef om te kijken hoe het draait en om erachter te komen wat er wellicht nog meer nodig is om echt een getijdengemeenschap te kunnen zijn.” De belangstelling die er nu al is vindt ze geweldig. “Het wordt zo positief ontvangen! Ik merk dat er absoluut behoefte aan is.” Er komen mensen uit de protestantse gemeenten van de naburige dorpen Doorn en Driebergen, maar er komen bijvoorbeeld ook predikanten uit andere delen van het land. “Sommige hebben zich bereid verklaard om eens per maand een getijdendienst te willen doen, en dan hun eigen organist en een paar zangers mee te nemen.”

Droom

Naast de fysieke diensten komt er later dit jaar een ‘virtuele kapel’ met interactieve functie. Dit moet een online gemeenschap worden waaraan mensen vanuit elke plaats in het land kunnen meedoen vanaf hun tablet of smartphone. Ze kunnen gebedsintenties doorgeven, een kaarsje opsteken, inspiratie vinden en de getijdendiensten live volgen.

“Het is nu nog toekomstmuziek, maar het gaat er komen”, zegt Reintje. “Mijn droom is dat we op 31 oktober, 500 jaar nadat de monnik Maarten Luther de eerste stap zette naar wat nu Protestantisme heet, volop draaien.”

Belangstellenden kunnen meebidden in in het morgengebed om 9.30 uur (ma t/m vr) en/of het avondgebed om 21.30 uur (alle dagen). Adres: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, Doorn.

Meer informatie op: www.bidindebinnenkamer.nl. Om op de hoogte te blijven kunt u zich daar inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief.