Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bestsellerauteur en theoloog Tomás Halík: “Veel taal in de kerk is niet te volgen”

Veel taal die binnen de kerk wordt gebruikt is niet te volgen voor mensen daarbuiten, meent Tomás Halík. De Tsjechische theoloog en schrijver van theologische bestsellers was de afgelopen dagen in Nederland voor een lezing. In de lobby van zijn hotel sprak hij met pionier Maarten Vogelaar en predikant en pionierbegeleider Bas van der Graaf die in hun werk de dialoog zoeken met mensen die buiten de kerk staan.

We moeten op zoek naar een nieuwe taal die mooi moet zijn, aardig en positief, vindt Halík. “God is schoonheid. Zelfs niet-religieuze mensen zeggen als ze in natuur of cultuur iets moois zien: ‘God, wat mooi!’ Ik vraag vaak aan niet-christenen: hoe ziet die God, waar u niet in gelooft, eruit? Vaak komen ze dan met beelden en ideeën van een God, waar ik ook helemaal niet in kan geloven.”

Lees in het meinummer van woord&weg het hele interview met Tomás Halík, waarin hij dieper ingaat op de dialoog met niet-gelovigen, en de taak die daar ligt voor christenen. “Jezus klopt op de deur, maar vandaag de dag klopt hij van binnenuit, om naar buiten te gaan. En wij moeten hem volgen.”

Neem een gratis abonnement op woord&weg

Foto: Sandra Haverman