Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Beleef de Landelijke Diaconale Dag Online op zaterdag 7 november!

De Landelijke Diaconale Dag op zaterdag 7 november wordt een online evenement boordevol sprekers, webinars, muzikale optredens van o.a. Sela en interactieve sessies. Sprekers als Clara Sies, oprichtster van de Voedselbank, komen aan het woord en uitgezonden medewerker Wilbert van Saane beantwoordt live vanuit Beiroet vragen uit het land. Diakenen, zwo-commissies, predikanten: iedereen met een hart voor diaconaat kan meedoen aan deze online dag. Van harte welkom!

Het thema van deze 125e Landelijke Diaconale Dag is 'Samen leven doe je niet alleen'. U staat er als diaken, diaconie, zwo-commissie, kortom iedereen met een hart voor diaconaat, niet alleen voor. Samen staan we voor geloven in delen, dichtbij en ver weg! 

De aankondiging van de Landelijke Diaconale Dag Online komt wat later dan u gewend bent. Tot op het laatst hebben we gezocht naar mogelijkheden de dag fysiek op diverse plaatsen in het land te organiseren. De verscherpte maatregelen van afgelopen week lieten ons beslissen te kiezen voor de meest veilige optie van dit moment: een online dag waar iedereen bij kan zijn. 

Voedselbanken niet nodig?

In het morgenprogramma vragen we Clara Sies hoe diakenen eraan kunnen bijdragen dat voedselbanken in de toekomst niet meer nodig zouden zijn. Spannende vraag aan de oprichtster van Voedselbank Nederland. Uitgezonden medewerker Wilbert van Saane praat ons bij over de situatie in Beiroet 3 maanden na de verwoestende explosie en vertelt over zijn werk met christelijke theologiestudenten in het Midden Oosten.

De muzikale omlijsting van de morgen wordt verzorgd door de bekende band Sela, die al jaren nieuwe liederen voor de kerk van nu uitbrengt en de band Mensenkinderen, die op verfrissende en eigentijdse manier gezangen uit het Liedboek ten gehore brengt. 

In de middag is er een keur aan webinars, waar interactief aan kan worden meegedaan. U wordt geïnformeerd over de verschillende thema´s op het gebied van diaconaat in binnen- en buitenland en er is uitgebreid de tijd om vragen te stellen of even in kleinere groepjes online te spreken. Dit alles wordt verzorgd door ons technische team achter de schermen.

Overzicht programma 

Het programma van de dag is ingedeeld in verschillende blokken ingedeeld, die u ook later nog kunt terugkijken. Hieronder alvast een globaal overzicht. 

Tip: kijk samen met een collega-diaken, zodat u samen uw vragen kunt voorleggen. Hierbij adviseren we te allen tijde de coronaregels in acht te nemen. 

OCHTEND

 • Spreker: Clara Sies - Hoe kan een diaken eraan bijdragen dat de voedselbank niet meer nodig is?
  Clara Sies richtte in 2002 de eerste Nederlandse Voedselbank op. Momenteel is ze betrokken bij de Gaarkeuken in Rotterdam.
 • Spreker: Wilbert van Saane vanuit Beiroet, Libanon
  Wilbert van Saane is door Kerk in Actie uitgezonden naar Libanon. Wilbert woont met zijn vrouw Rima en kinderen Christina en Pieter al geruime tijd in Beiroet. Hij doceert systematische theologie en missiologie aan de Near East School of Theology (NEST). In augustus maakte hij en zijn gezin de verwoestende explosie van dichtbij mee. Wilbert vertelt over zijn leven en werk in Beiroet, en er is gelegenheid vragen aan hem te stellen. 
 • Muziek: Sela
  De band Sela schrijft nieuwe liederen voor de kerk van nu. Er zijn intussen al meer dan honderd liederen voor de gemeentezang geschreven en uitgebracht. Geniet van een prachtig miniconcert!
 • Muziek: Mensenkinderen
  Zanger en muzikant Bas van Nienes grasduinde door honderden gezangen in het Liedboek, pakte de coupletten die hem het meest raakten en schreef er compleet nieuwe melodieën bij. Het resultaat is opmerkelijk fris en modern. Geniet van de prachtige muziek van de band Mensenkinderen!

MIDDAG

In de middag zijn er twee webinarrondes, waarin u kunt kiezen uit verschillende webinars. Elk webinar bestaat uit twee delen: een vooraf opgenomen filmpje dat u zelf bekijkt, gevolgd door een digitale ontmoeting met andere diakenen en de spreker.

Een greep uit de keuze: 

 • Diaconaat in tijden van corona (door Kerk in Actie-consulent Annemarieke Voorsluijs)
 • Intercultureel kerk-zijn (door ds. Judith van den Berg-Meelis, predikant protestantse gemeente Roermond)
 • Zoek de bloei van je buurt (door Marten van der Meulen)
 • Op bezoek in de moskee (door Mostafa Hilali en Martijn van Laar)
 • Eenzaamheid (door Hanna Wapenaar, straatpastor in Amsterdam)
 • De rol van diaconaat in de toekomst van de kerk (door Wilma Wolswinkel van pioniersplek De Haven in de Utrechtse wijk Kanaleneiland)
 • Inzet van het diaconaal vermogen (door de Federatie van Diaconieën)
 • Diaconale samenwerking in de regio en campagnes (door Iwan Dekker, fondsenwerver Kerk in Actie)
 • Hoe doorbreek je het taboe op schulden? (door Tom Kolsters van SchuldHulpMaatje)
 • Van armoedeverzachting naar armoedebestrijding (door Nico van Splunter) 
 • Groene kerken (door Matty van Leijenhorst)

Kortom, dit wordt een diaconale dag die u niet wilt missen! Het programma wordt in de komende weken verder aangevuld. Wij houden u op de hoogte via de website en social media.

De Landelijke Diaconale Dag online is op zaterdag 7 november de hele dag live te volgen via kerkinactie.nl/lddonline.