Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

BCP zegt overleg toe over huisvestingskosten beginnende predikanten

De Beleidscommissie Predikanten (BCP) zal proberen een oplossing te vinden voor het probleem dat een gemeente voor een beginnende predikant meer huisvestingskosten kwijt is dan voor een predikant met veel dienstjaren. Dat zegde vice-voorzitter van de BCP, ds. Richard Vissinga, op 25 september toe aan de leden van de kleine synode.

Even duur

Het huidige omslagsysteem voor de predikantstraktementen in de Protestantse Kerk heeft als basis dat het voor een gemeente niet uitmaakt of zij een ervaren of beginnende predikant in dienst heeft: zij zijn voor de gemeente even duur. In de traktementsregeling is echter ook een inkomensafhankelijke huisvestingsvergoeding opgenomen. In de praktijk komt dat er op neer dat een gemeente met een eigen pastorie van een beginnende predikant een veel lagere woonbijdrage ontvangt dan van een predikant met veel dienstjaren. Netto is de gemeente met een beginnende predikant daardoor duurder uit. En dat is onlogisch, zo erkende Vissinga. De BCP zal het punt inbrengen in het zogenoemde Georganiseerd Overleg Predikanten, het reguliere overleg tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden van predikanten. 

Predikantslasten

De toezegging over het onderzoek naar de huisvestingslasten werd gedaan in de marge van de bespreking van de begroting 2009 van de Centrale Kas voor de Predikantstraktementen. De kleine synode keurde deze begroting goed. In totaal zullen de predikantslasten voor de gemeenten met 3,42% stijgen. De belangrijkste factoren daarin zijn de stijging van de traktementen met 2% per 1 april 2009 en een stijging van de eindejaarsuitkering van 4,0 naar 5,4%. De gemeenten en predikanten zijn eind september per brief over alle wijzigingen geïnformeerd.

Lees meer over

Het thema Synode