Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Barendrechtse kerken maken samen film ‘Onderweg naar Rome’

Op zaterdag 11 september gaat in Barendrecht ‘Onderweg naar Rome’ in première, een film waarin de apostel Paulus vertelt waartoe Jezus op aarde kwam en wat dit nu nog betekent. Na een lange tijd van onmogelijkheden door corona waren 40 vrijwilligers uit verschillende kerken in Barendrecht bereid om mee te werken. U kunt de film ook bekijken.

‘Onderweg naar morgen’ is een initiatief van de stichting Hart voor Barendrecht. De stichting ondersteunt projecten die de onderlinge verbondenheid in Barendrecht bevorderen en wordt mogelijk gemaakt door tien kerken van verschillende denominaties.

Drijvende kracht

Marijke Roodnat, lid van het ‘kernteam filmproject’ van Hart voor Barendrecht, is een van de drijvende krachten achter ‘Onderweg naar Rome’. “Ons filmproject is vorig jaar Kerst ontstaan. Onze jaarlijkse kerstwandeling door Barendrecht - met vaak wel 800 deelnemers - kon niet doorgaan door corona. We vatten het idee op om een film te maken, zodat mensen het kerstverhaal online konden kijken. Dat werd ‘Terug naar Nazareth’, die we in drie weken met elkaar hebben gerealiseerd. De film is via ons YouTubekanaal heel goed bekeken.” 

In de Veertigdagentijd zouden Barendrechtse kerken via stichting Hart voor Barendrecht meedoen met de Passion40daagse van Zingen in de Kerk. “Ook dat concert kon uiteindelijk niet doorgaan door de coronamaatregelen”, vertelt Marijke. Daarom ontstond het idee voor het maken van een nieuwe film. ‘Onderweg naar Rome’ moest dat worden, waarin de apostel Paulus - via flashbacks uit diverse bijbelverhalen - de boodschap van het evangelie vertelt. Marijke: “Het doel van de film is het evangelie verkondigen, maar ook om te laten zien hoe dat goede nieuws hier en nu nog steeds springlevend is. We kozen Paulus als verteller omdat de komst van het evangelie naar Europa bij hem begon.” 

Samen verbonden

De opnamen voor de film waren in Barendrecht. “Als locatie kozen we bijvoorbeeld de Dorpskerk, maar ook een schip van de scouting.” Ruim 40 vrijwilligers werkten mee. Het was niet moeilijk om die te vinden. “Mensen hadden veel zin om dingen te ondernemen, dat was lange tijd niet mogelijk”, vervolgt Marijke. “Op deze manier konden ze toch kleinschalig aan de slag. Iedereen genoot ervan dat dit met mensen uit verschillende kerken werd gedaan. Samen ben je verbonden in Christus, dat is heel waardevol en enthousiasmerend!”

Het script, het camerawerk, de montage, de regie: alles werd uitgevoerd door Barendrechters. Ook maakten ze kleding voor diverse rollen. “Geweldig om al die bevlogenheid te zien”, vertelt Marijke. “De welwillendheid om mee te werken was er gewoon. Er zijn veel uren in gaan zitten, maar het resultaat mag er zijn! Het mooiste moment is als je ziet wat het resultaat is geworden. Deze film smaakt naar meer!”

‘Onderweg naar Rome’ is te bekijken op het YouTubekanaal van de stichting Hart voor Barendrecht.

Bekijk hier de trailer van de film:

 

hartvoorbarendrecht.nl