Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Veel media-aandacht voor inloop Westerkerk Amsterdam naar aanleiding van aanslag op Peter R. de Vries

De Westerkerk in Amsterdam is ieder week op dinsdag en vrijdag open voor voorbijgangers. Om de kerk te bewonderen, een kaarsje aan te steken, stil te zijn. Ook deze week is de kerk ‘gewoon’ open, maar deze keer wordt er bewust stilgestaan bij de aanslag op het leven van Peter R. de Vries.

Ds. Herman Koetsveld: “We hebben in de Westerkerk afgesproken dat we als kerk aanwezig willen zijn als de samenleving op zijn grondvesten schudt. Dit is zo’n moment. Het is bijzonder om te merken hoe dan allerlei vormen van geloof, spiritualiteit en niet-gelovig-zijn in zo’n verstilde sfeer van meeleven en delen van de diepe emoties die de aanslag op Peter R. de Vries in onze stad heeft opgeroepen een diepe verbondenheid geeft. Met volslagen wildvreemden is er dan zomaar een intens gesprek van hart tot hart. De beweging van deze middag ervaar als een beweging van de Geest die niet ophoudt het goede in ons te zoeken en op te rapen. Zulk intens meeleven en delen heeft daarmee een grootse betekenis. We worden er mens van.”

Troost en zingeving

De Westerkerk kiest er bewust voor om als kerk in het hart van Amsterdam letterlijk en figuurlijk open te  staan voor hen die in noodsituaties troost en zingeving zoeken.

Op de site van de kerk werd het als volgt aangekondigd:
“Van 15.00 tot 16.30 uur is de kerk geopend voor iedereen die een moment van stilte en bezinning zoekt of even een kaars wil komen aansteken. Hiermee wil de Westerkerk iedereen de gelegenheid bieden midden in Amsterdam stil te staan bij de aanslag op Peter R. de Vries. De volgende dag, zaterdag 10 juli 13.00 uur, zal cantor-organist van de Westerkerk, Evan Bogerd, zijn lunchconcert vullen met een unieke orgelimprovisatie die muzikaal de verbijstering van de gebeurtenissen van afgelopen dinsdagavond zal verbeelden.”

Media-aandacht

Dit meldde ze ook aan de media door een persberichtje te versturen. Dat bleef niet onopgemerkt. Een groot aantal media kwam langs om dit moment vast te leggen.

Koetsveld: “Het was een prachtige, bewogen dag me schrijvende pers, zes cameraploegen, een paar fotografen en waar het allemaal om ging: met 300 mensen die in een bijzondere serene sfeer - we hadden de pers niet toegelaten tijdens de inloop - hun medeleven tot uitdrukking brachten.”