Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Actie Vakantietas: een lichtpuntje voor kwetsbare kinderen. Doet uw gemeente mee?

Kerk in Actie organiseert in 2020 opnieuw de actie Vakantietas: kinderen die opgroeien in armoede krijgen via plaatselijke gemeenten een rugzak vol verrassingen voor de zomervakantie. Diaken Theo Borger is enthousiast over de actie: “Het tilt kinderen en ouders even uit de dagelijkse zorgen en geeft pret, vrolijkheid en de moed om vol te houden.”

Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal al niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie hun klasgenootjes uitvliegen naar zonnige oorden, blijven zij achter.

Welkome verrassing
Hoe de zomervakantie dit jaar zal verlopen is nog onzeker. Kinderactiviteiten die normaal een welkome afleiding geven, zoals Vakantie Bijbel Weken of kindervakantieweken, kunnen niet doorgaan, net zoals andere vergunningsplichtige evenementen die ook verboden zijn. Juist in deze onzekere tijd kunnen kwetsbare kinderen wel een verrassing gebruiken. De actie Vakantietas gaat daarom ook in 2020 gewoon door. De tasjes kunnen worden besteld via de website van Kerk in Actie.

Even uit dagelijkse zorgen
In 2019 deden 165 protestantse gemeenten mee met de actie Vakantietas. Zo´n 10.000 kinderen werden blij gemaakt met een goed gevulde rugzak. Een van die gemeenten was de protestantse Jacobuskerk in Rolde. Daar organiseerden diakenen Theo Borger en Anneke Hollander de actie. Theo is erg enthousiast: “Kinderen en ouders worden even uit de dagelijkse zorgen getild. Bovendien geeft het kinderen de hoopvolle boodschap ‘jullie horen erbij’.”

De actie in Rolde verliep voorspoedig. Theo: “Als basis ging er in ieder tasje een boek en 2 binnenspelletjes. Daarnaast kregen we van gemeenteleden kinderboeken die we goed konden gebruiken. We vulden de tasjes met ook nog wat lekker snoepgoed. Uiteindelijk konden we ruim 70 tasjes uitdelen. De kinderen waren zo blij en verrast! Hun adressen ontvingen we via de regionale Voedselbank.

Extra cadeau
De actie kreeg een heel leuk vervolg. Theo raakte in gesprek met een van de sponsoren, belevenispark Joytime in Grolloo. Hij benaderde hen in eerste instantie met de vraag of ze tegoedbonnen voor het entreepark wilden doneren voor in het tasje. De directeur van het park kwam met een beter idee: hij stelde voor alle kinderen tussen 4 en 14 jaar uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank samen met hun ouders gratis een dag in het park te laten spelen. Theo: “Dat was fantastisch, ruim 60 mensen hadden een geweldige dag. Het gaf veel pret, vrolijkheid én de moed om vol te houden.”

Door de Vakantietas-actie werd ook het bewustzijn van armoede in de omgeving bij de diaconie groter. Theo: “Als diaconie kenden wij geen mensen in armoede, terwijl uit gemeentelijke cijfers blijkt dat het armoedecijfer in onze regio boven het landelijk gemiddelde ligt. Door dit project werden we ons als gemeente ook meer bewust van de mensen om ons heen.” Bovendien vond Theo het ook heel leuk om de actie samen te doen. “Ik was getroffen door de enthousiaste en spontane medewerking van velen. Het stimuleerde mij enorm in mijn werk als diaken.”

Meedoen met uw gemeente
Kerk in Actie organiseert dit jaar opnieuw de actie Vakantietas samen met kerken in heel Nederland. Bij Kerk in Actie kunnen de vrolijk gekleurde rugtasjes worden besteld en deze worden vervolgens gevuld door enthousiaste gemeenteleden van kerken uit het hele land. Denk hierbij aan leuk zomerspeelgoed voor verschillende leeftijden, een tegoedbon voor een ijsje bij de lokale ijscowinkel of een toegangskaartje voor het zwembad. Alle informatie over de actie en het bestellen van de tasjes is te vinden op kerkinactie.nl/vakantietas.