Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

7x Luther in het land

Over enkele dagen is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Dat gaat niet ongemerkt voorbij: kerken in het hele land herdenken dit moment met toneel, muziek en Lutherbier.

28 oktober
Met het toneelstuk ‘Luther up-dated’ brengen drie kerken in Axel (Zeeuws-Vlaanderen) het verhaal van de Reformatie in een eigentijds jasje. De katholieke kerk is vervangen door een louche verzekeringsmaatschappij met maar één doel: zoveel mogelijk winst maken.
>> facebook.com/sameneenheer

29 oktober
Een prikkelend programma in Haarlem: de gezamenlijke kerken organiseren onder andere de eerste ‘ReformatieRede’, die wordt gehouden door Sylvana Simons. Net zoals Luther destijds, houdt zij de samenleving een kritische spiegel voor.
>> kerkhaarlem.nl/refo500/

29 oktober
Op ontdekkingstocht door de Lutherse kerkmuziek: in de Oude Kerk in Rijswijk staat het thema ‘Luther en muziek’ centraal. Met samenzang, orgel- en koormuziek, en muzikale medewerking door cantorijen en vocale ensembles.
>> pgrijswijk.nl/luther-en-muziek/

30 oktober
Gratis naar de film in Wijk bij Duurstede: de Grote Kerk stelt toegangskaarten beschikbaar voor de biografische film ‘Luther’ (2003) in het Calypso Theater. Wel even reserveren.
>> protestantsegemeentewijkbijduurstede.nl > actueel

31 oktober
In Venlo vertelt kunstdocente Ingrid Gaasterland over de tijd waarin Luther leefde en Luthers invloed op de taal, de muziek en de eredienst in Duitsland en in Europa. Gedurende twee uur komen allerlei afbeeldingen en muziekfragmenten voorbij.
>> joriskerk.net/nieuws/luther-in-de-joriskerk/

31 oktober
De gezamenlijke kerken in Ommen organiseren een interview met Maarten Luther en zijn vrouw Katharina, omlijst met muziek en speciaal voor het Reformatiejaar gebrouwen Lutherbier.
>> pkn-ommen.nl

4 november
Assen sluit de week af met de theatervoorstelling ‘Kom naar voren’. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda laten historische figuren uit de Reformatie tot leven komen, in tekst en beeld.
>> pkn-assen.nl

Kijk voor alle activiteiten op protestantsekerk.nl/actueel/agenda of refo500.com/reformatiejaar-2017/agenda-reformatiejaar/. Alles over 500 jaar Reformatie vindt u in het dossier 500 jaar protestant.

 

Lees meer over

Het thema Lutherse synode & Luthers