Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Op excursie naar de kerk - Idee uit Rijswijk

Pijl naar links Ideeënbank

In de afgelopen jaren zijn er in vele kerken in Nederland geen diensten gehouden met kinderen van de aangrenzende basisscholen. Na de zomervakantie is het weer mogelijk om een kerkdienst te organiseren samen met de basisschool. 

De Protestantse gemeente Rijswijk heeft een excursie gemaakt die kinderen kan voorbereiden op de kerkdienst. Deze excursie (hieronder verder toegelicht) kan gebruikt worden om zelf ook zo'n excursie te organiseren met de plaatselijke basisschool.

Inhoud kerkexcursie

De kinderen krijgen 12 foto’s van details in de kerk. Deze mogen ze gaan zoeken met kleine groepjes. Ze mogen alle trappen op, elke hoek van de kerk verkennen. Bij elke foto horen 1 of meerdere vragen die op het onderstaande excursieblad vermeld staan.
De kinderen van de basisschool vullen de vragen en de plattegrond in. Daarna kunnen ze nog wat vragen opschrijven die ze willen stellen aan de predikant.
Na deze opdrachten krijgen ze iets lekkers te eten en worden de goede antwoorden bekend gemaakt. Dit is ook het moment om de vragen te stellen.
Als laatste wordt de vraag behandeld 'Wat is je lievelingsbijbelverhaal'. De predikant kan kort zijn of haar lievelingsverhaal vertellen.

Voorbereiding

- Voorbespreking houden met meester/juf voor de excursie
- 12 foto’s maken in het kerkgebouw van de verschillende elementen Deze foto’s afdrukken, (lamineren,) en voorzien van een nummer.
- Het onderstaand excursieblad aanpassen naar eigen inzicht, de woorden tussen haakjes
weghalen na 'Foto …', en afdrukken.
-Het verzorgen van wat te eten en te drinken voor de groep.

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën