Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Kliederkerkprogramma thuis - Kerstverhaal

Pijl naar links Ideeënbank

Belangrijk om te weten voordat je begint......

 • Bij kliederkerk doet iedereen mee! De activiteiten zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden, voor kinderen én volwassenen.
 • Er is een eenvoudig basisdocument voor teamvoorbereiding voor álle kliederkerkprogramma’s in coronatijd. Download het basisdocument via deze link. 

Download via deze link de praatpapieren van het kerstverhaal voor Kliederkerk thuis voor de vijf ontdekplekken en de ‘pauzeplek’ van het Samen ontdekken, daarna volgen de tips en ideeën voor het Samen vieren en daarna de tips en ideeën voor het Samen eten. Veel plezier!

 

Samen ontdekken

Met deze vier activiteiten ontdek je telkens een ander deel van het kerstverhaal. Je kunt ervoor kiezen om de activiteiten één voor één te doen mét elkaar, maar je kunt ook alles klaarzetten in verschillende hoeken/ruimtes in of rond het huis en de activiteiten tegelijkertijd doen.

Teken het verhaal

Bijbeltekst
Lucas 1:26 – 2:21
Matteüs 1:18-24 en 2:1-12

Nodig

 • een strook op de muur om op te tekenen, van bijv. behang of een rol tekenpapier;
 • tape om de strook behang/tekenpapier mee op te hangen;
 • stiften, potloden, krijt of verf met kwasten;
 • (kinder)bijbels of prentboeken met het kerstverhaal.

Toelichting

Hang een lang stuk behang of tekenpapier horizontaal op de muur. Zorg dat de strook stevig op de muur hangt. Dit wordt een grote kerst-muurtekening! Iedereen mag een stukje van het verhaal tekenen. Helemaal vooraan de strook begint het verhaal met de engel die bij Maria komt. Helemaal aan het einde van de strook eindigt het verhaal met de wijzen die Bethlehem weer verlaten. De uitdaging is om zoveel mogelijk details uit het Bijbelverhaal te halen en die allemaal te tekenen.

Tip: Verdeel de strook in stukken (door lijnen te tekenen) en schrijf boven ieder stuk een Bijbelgedeelte. Je kunt elk deel van het verhaal opzoeken in de Bijbel of prentenboek en daarna uittekenen.

 

Unieke sneeuwvlok


Bijbeltekst

"De engel antwoordde: ‘ De heilige Geest zal bij je komen. En door de kracht van de allerhoogste God zul je zwanger worden. Daarom zal jouw kind bij God horen, en zal hij Zoon van God genoemd worden." - Lucas 1: 35

Nodig

 • witte, ronde koffiefilters;
 • schaar

Uitleg activiteit

Vouw het koffiefilter dubbel. Je kunt hem één, twee of drie keer dubbelvouwen. Knip vervolgens gaten in het opgevouwen filter. Als je hem openvouwt, heb je een uniek sneeuwvlokje!

Gebruik de sneeuwvlokjes om een slinger van te maken of hang ze in de woonkamer of voor het raam als decoratie.

Gespreksvraag

Alle sneeuwvlokjes zijn uniek. Net als alle mensen.

 • Wat maakt jou uniek?
 • En wat maakt jouw vader, moeder, broer, zus of kind uniek?

 

Maak een lantaarntje


Bijbeltekst

“Niet lang na de geboorte van Jezus kwamen er wijze mannen in Jeruzalem aan. Ze kwamen uit het oosten, uit een ver land. Ze vroegen aan de mensen in Jeruzalem: ‘Waar is de koning van de Joden die kortgeleden geboren is? We hebben een ster gezien. Die kwam aan de hemel omhoog. En nu zijn wij gekomen om de nieuwe koning te eren.” - Matteüs 2:1-2

Nodig

 • leeg melkpak;
 • kwasten;
 • verf;
 • kerststickers;
 • schaar;
 • niettang;
 • touw;
 • stokje;
 • lege keukenrol;
 • vloeipapier;
 • elektrisch waxinelichtje.

Uitleg activiteit

Het licht van de ster wijst de wijze mannen de weg naar Betlehem. Maak dit lantaarntje en wees zelf een lichtje voor iemand!

Neem een melkpak. Maak aan iedere zijkant van het pak vlak boven de onderkant een gat. Drie grote gaten en een kleiner gat. Het kleine gat moet zo groot zijn dat er een waxinelichtje door past. Verf het pak en versier hem met bijvoorbeeld sterretjes. Aan de binnenkant van de drie grote gaten plak je vloeipapier. Maak in het midden van de onderkant van het melkpak een bakje van een stukje keukenrol, waarin het waxinelichtje past. Maak de bovenkant van het pak goed dicht met een nietje. Maak daarna een gaatje bovenin het stuk karton en doe een touwtje door het gaatje. Maak het touwtje vast aan een stokje. Je kunt je lantaarntje nu dragen!

Gespreksvraag

Voor wie wil jij een lichtje zijn?

Waarom kerst?

 

Uitleg activiteit

Kerstfeest. Dat betekent kerstbomen, vakantie vieren, kerstliedjes, cadeautjes en veel eten... Genieten! Maar, is dat waar het Kerstfeest om draait? Wat is de oorsprong van het feest? Wie heeft eigenlijk besloten dat we dat eind december vieren en waarom? Dit filmpje geeft informatie en biedt aanknopingspunten om met elkaar in gesprek te gaan. Kijk het filmpje en bespreek daarna de vragen met elkaar.

Kijk het filmpje: Waarom kerst?

Gespreksvragen

 1. Welke dingen wist jij nog niet over kerst? 
 2. Wat vind jij van de manier waarop we de geboorte van Jezus vieren?
 3. Christenen vieren dat Jezus 'het licht van de wereld' is, wat betekent dat denk jij?

Samen vieren

 “In die tijd werd er een bevel van keizer Augustus bekendgemaakt. Hij wilde alle inwoners van het Romeinse rijk laten tellen. Het was de eerste keer dat dit gebeurde. Het was in de tijd dat Quirinius de provincie Syrië bestuurde. Iedereen moest geteld worden in de plaats waar zijn familie vandaan kwam. Daarom gingen alle mensen op reis. Ook Jozef moest op reis. Hij ging van Nazaret in Galilea naar Betlehem in Judea. Want hij kwam uit de familie van David, en David kwam uit Betlehem. Jozef ging samen met Maria naar Betlehem. Maria zou met Jozef gaan trouwen, en ze was zwanger. Toen Jozef en Maria in Betlehem waren, werd het kind geboren. Het was Maria’s eerste kind, een jongen. Maria wikkelde hem in een doek, en legde hem in een voerbak voor de dieren. Want er was voor hen nergens plaats om te slapen.”- Lucas 2:1- 7

Steek een kaars aan als het teken van Gods aanwezigheid.

Laat een filmpje zien over het verhaal: Het kerstverhaal met een zandkunstenaar

Samen zingen of luisteren

 1. Eeuwig licht van Trinity
 2. Stille nacht 

Samen bidden

Wij zijn niet alleen! God is bij ons. Bid met elkaar. Dat kan door hardop met elkaar te praten met God of stilletjes in jezelf en bid ook voor de persoon voor wie jij een lichtje wilt zijn!

Samen eten

Samen eten is een ideale activiteit die je samen kunt doen. Hieronder vind je ideeën voor jullie maaltijd rondom het kerstverhaal. Ga gezellig met z'n allen aan tafel en geniet van jullie familie-maaltijd, eet smakelijk!

Eetbare engeltjes

Meng van te voren poedersuiker met water om glazuur maken. Het moet een dik
maar vloeibaar mengsel zijn. Zet een witte marshmellow in een cake-vormpje, en smeer aan één kant van de marshmellow glazuur. Plak de maltezer als hoofdje erop. Aan de twee zijkanten en op het hoofdje plak je de witte chocolaatjes.

Eetbare kerstman

Banaan met aardbei en marshmallow. Het gezichtje kan van hagelslag en smarties.

Tosti sterren

De meeste kinderen vinden het superlekker; tosti’s. Gewoon eenvoudige kaastosti’s en dan vervolgens sterren uitsteken.

 

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën