Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Kerst - kerk naar buiten in coronatijd 

Pijl naar links Ideeënbank

Kerst is het geluid van klapstoeltjes die er in de kerk worden bijgezet omdat er zoveel mensen meer naar de kerk komen dan anders. In 2020 zullen er maar weinig klapstoeltjes worden bijgezet, omdat wij op een veilige manier kerst willen vieren. We moeten omdenken om toch als kerk te laten merken dat wij het feest van de geboorte van Jezus met iedereen om ons heen willen vieren.

Kerstboom - wensboom

Investeer in een grote kerstboom, die u buiten het kerkgebouw plaatst. Maak hem goed vast, zodat hij bestand is tegen regen, wind, sneeuw en diefstal. Versier de boom met lampjes. Hang de boom vol met vulbare, transparante kerstballen. Deze kerstballen zijn het hele jaar door te koop via verschillende webwinkels en zullen ook zeker in de kersttijd in winkels te vinden zijn. Vanaf de eerste adventsweek mogen mensen één kerstbal per persoon uit de boom halen en de bal naar huis nemen. Ze krijgen de opdracht mee om de bal thuis te vullen met een kerstwens en andere versieringen. Als de bal gevuld is, wordt de bal in de kerstboom gehangen en stevig vastgeknoopt.

Het idee is dat de kerstboom steeds voller raakt met gevulde kerstballen. Op de dag voor Kerst, 24 december, worden mensen uitgenodigd een bal uit de boom te halen en die aan iemand te geven die een bijzondere kerstwens kan gebruiken. Wie de bal komt ophalen krijgt bij de kerk een kerstkransje aangeboden met koffie, thee of limonade.

Sterrenjacht

De wijzen uit het oosten gingen een ster achterna om uiteindelijk bij de plek uit te komen waar Jezus was geboren. In navolging van de wijzen kunnen kinderen sterren zoeken. Vraag mensen om in de adventstijd een ster goed zichtbaar op het raam te plakken. Ook op het kerkgebouw is een grote ster van kerstlichtjes bevestigd.

Op de website van de gemeente plaatst de organisatie van de sterrenjacht een bingokaart die uitgeprint kan worden. Elke keer als een ster ontdekt wordt, mag een ster op de bingokaart worden ingekleurd.  Wie heeft de meeste sterren gevonden? Op de dag voor Kerst, 24 december worden de bingokaarten ingeleverd bij de kerk en is er een kleine kerstattentie voor de kinderen als beloning.

Levende adventskalender

Adventskalenders zie je in allerlei soorten en vormen. De basis is dat er elke dag een deurtje geopend wordt met daarachter een kerstafbeelding. Daag de gemeente uit om een levende adventskalender te worden en in de adventstijd hun voordeur open te doen voor maximaal 3 koffiedrinkers. Leg in het kerkblad van november uit wat de bedoeling is. Vraag mensen zich als gastheer/gastvrouw aan te melden op van te voren vastgestelde data. Afhankelijk van de grootte van de gemeente kunt u dit een keer per week, of vaker aanbieden.

Als de organisatie rond is worden de data bekendgemaakt in het kerkblad en ook in de plaatselijke kranten. Mensen die willen koffie drinken melden zich telefonisch bij de coördinator, die hen vertelt op welk adres ze welkom zijn. 

Aanbod via kerkomroep

Veel mensen hebben de weg gevonden naar de kerkomroep om online de kerkdienst te kunnen zien. Maak voor Advent wat vaker gebruik van de kerkomroep om andersoortige programma’s uit te zenden. Te denken valt aan een interview met één of twee mensen over de betekenis van kerst. Een uitzending waarin favoriete kerstliederen te horen zijn en mensen vertellen wat dit lied voor hen betekent. Voor meer verstilling kan een lectio divina worden verzorgd. Voor wat ontspanning zou een laagdrempelige kerstquiz georganiseerd kunnen worden.

Kerstattentie

Veel kerkelijke gemeenten bezorgen bij mensen een kerstattentie. Dit jaar zouden meer mensen gevraagd kunnen worden om een kerstattentie namens de kerk weg te geven, zodat er meer tijd is voor een gesprek bij het overhandigen. Juist in deze tijd is contact zo belangrijk. Zorg dat aan de attentie een kaartje hangt met adressen en telefoonnummers als er meer contact gewenst is. Ook kan er verwezen worden naar het initiatief #Nietalleen.

Communicatie

De activiteiten zijn bedoeld voor iedereen. Het is daarom extra belangrijk om aandacht te hebben voor communicatie niet alleen via de kerkelijke kanalen, maar vooral via de lokale kranten en andere media. Wees op tijd met het opstellen en aanleveren van artikelen en zorg voor een passende foto erbij. Het maken en ophangen van posters op een heel aantal plekken kan ook goed werken om aandacht te wekken. Denk ook na of er andere organisaties zijn die kunnen helpen met het bekendmaken van een activiteit, zoals scholen, buurthuizen en verenigingen.

Tenslotte

Schrijf een gezellige terugblik op de activiteit, of nodig een krant uit om de activiteit te verslaan.

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën