Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Kerk, kinderen en armoede

Pijl naar links Ideeënbank

Wat betekent opgroeien in armoede voor kinderen? Lees hier meer.

Wat kan de kerk doen?

Wilt u als kerk aan de slag voor kinderen die opgroeien in armoede? Bekijk dan onderstaand aanbod!

1. Actie Vakantietas

Doe mee met de actie Vakantietas om kinderen in armoede iets te geven om de lange zomervakantie door te komen. Lees hier meer over de actie.

2. Een pagina vol ideeën! Doe inspiratie op

U vindt hier een overzicht van wat kerken in Nederland al doen voor kinderen. Een actie met Sinterklaas, nieuwe schoenen bij een nieuw schooljaar, een vakantie voor moeders met hun kinderen. Kijk of er een mooi idee tussen zit voor uw eigen kerk

3. Ga in gesprek met de lokale overheid

Ga in gesprek met de wethouders in uw gemeente. Stel vragen over het gemeentelijke beleid rond armoede, over hoe zij de gelden van staatssecretaris Klijnsma die specifiek bedoeld zijn voor kinderen in armoede besteden. Bied ook uw hulp en expertise aan. Een handreiking voor dit gesprek vindt u hier.

Wijs uw gemeente ook op de handreiking die de Kinderombudsman gemaakt heeft. 

4. Hoe kom je kinderen in armoede op het spoor?

Hoe vind je kinderen die in armoede opgroeien? En welke organisaties zijn er al die iets voor hen doen waarnaar kerken kunnen doorverwijzen? Lees hier meer.

5. Word deel van het netwerk

Kerk in Actie heeft een netwerk opgebouwd van kerken die actief zijn of willen worden op het thema 'kerk, kinderen en armoede'. Dit netwerk krijgt regelmatig een e-mail met tips en ideeën, en deelt zo met elkaar de ervaringen. Wilt u deel worden van dit netwerk? Mail dan naar Janet Bac.

Er is binnen dit netwerk een klein onderzoek uitgevoerd in 2018 naar de impact van het project Kerk, Kinderen en Armoede. Lees dit onderzoek hier.

6. Lees meer

In Diakonia, het vakblad voor diakenen, schrijven wij regelmatig over kinderen en armoede. Lees deze hieronder:

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën