Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Kliederkerkprogramma - Op reis met Ruth

Pijl naar links Ideeënbank

Belangrijk om te weten voordat je begint......

  • Bij kliederkerk doet iedereen mee! De activiteiten zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden, voor kinderen én volwassenen.
  • Er is een eenvoudig basisdocument voor teamvoorbereiding voor álle kliederkerkprogramma’s in coronatijd. Zie kantlijn van dit idee.

Download in de rechterkantlijn van dit idee de praatpapieren van dit bijbelverhaal van Noömi en Ruth voor de vijf ontdekplekken en de ‘pauzeplek’ van het Samen ontdekken, daarna volgen de tips en ideeën voor het Samen vieren en daarna de tips en ideeën voor het Samen eten. Veel plezier!

Mijn land

Toen de rechters het land bestuurden, was er hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Bethlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn twee zonen gingen mee. De man heette Elimelech. Zijn vrouw heette Noömi (...) Ze reisden naar Moab. Daar bleven ze als vreemdeling wonen. Na een tijd stierf Elimelech. Zijn vrouw bleef achter met haar twee zonen. De zonen trouwden met meisjes uit Moab. Het ene meisje heette Orpa, het andere meisje heette Ruth. Na ongeveer tien jaar stierven ook de zonen. Noömi bleef alleen achter, zonder zonen en zonder man. Noömi besluit om terug te gaan naar haar eigen land. Ze ging weg uit Moab, waar ze al die tijd gewoond had. En allebei haar schoondochters gingen met haar mee. (Ruth 1: 1-6)

Nodig

- Stevig wit A4 papier of schilderdoeken
- Diverse kleuren verf
- Kwasten
- Verfschorten

Uitleg activiteit

In welk land zou jij willen wonen? Schilder hoe dit land er uit ziet. Het mag een land zijn dat echt bestaat, maar ook een fantasieland.

Gespreksvraag

Zou jij willen verhuizen naar een ander land? Waarom wel of niet?

Waar u heen gaat, ga ik heen

Onderweg zei Noömi tegen haar schoondochters: ‘Nu moeten jullie teruggaan naar huis, naar je eigen moeder. (...) Orpa kuste Noömi en nam afscheid. Maar Ruth sloeg haar armen om Noömi heen. Noömi zei tegen Ruth: ‘Kijk je schoonzus gaat terug naar haar volk en haar god. Ga toch met haar mee!’ Maar Ruth antwoordde: ‘Zeg toch niet steeds dat ik terug moet gaan! Ik laat u niet in de steek. Waar u heen gaat, daar ga ik heen. Waar u woont, daar wil ook wonen. Uw volk is mijn volk, en uw God is mijn God. (Ruth 1: 8, 15-16)

Nodig

- Parcours
- Pionnen
- Touw/lint

Uitleg activiteit

Ruth en Naomi bleven bij elkaar. In het volgende spel hebben tweetallen elkaar ook hard nodig. Een van de twee moet met zijn of haar ogen dicht het parcours lopen. De ander geeft instructies. Lukt het om samen de overkant te bereiken?

Gespreksvraag

Met wie zou jij meegaan als hij of zij zou verhuizen naar een andere plek? Waarom zou Ruth zeggen: Uw volk is mijn volk, en uw God is mijn God?

Koren verzamelen

Op een dag zei Ruth tegen Noömi: ‘De boeren zijn koren aan het maaien. Ik wil graag naar het land gaan, en koren oprapen dat na het maaien is blijven liggen. Ik ga alleen maar koren rapen bij de boer die dat goed vindt. (Ruth 2: 1-2)

Nodig

- gele blokjes ‘koren’ (uit de parcourskrat)
- twee emmers of hoepels om de blokjes in te verzamelen
- twee stevige A4-vellen

Uitleg activiteit

Verdeel de groep in twee teams. De twee groepen proberen zoveel mogelijk koren van plek A naar plek B te brengen. Bij plek B staat voor ieder team een emmer of een hoepel om het koren in te verzamelen. De leden uit ieder team proberen om de beurt koren naar de overkant te brengen. Het koren moet worden verplaatst op een A4-vel. Je mag het vel met twee handen vasthouden, maar de koren niet aanraken. Alles wat onderweg van het A4-vel afvalt, telt niet mee. Het team dat na het afgesproken aantal minuten de meeste koren naar de overkant heeft gebracht, wint.

Rustmoment

Toen het etenstijd was, zei Boaz tegen Ruth: ‘Kom maar hier, en eet wat brood en drink wat wijn.’ Ruth ging bij de knechten en de vrouwen zitten. Boaz gaf haar brood. Ruth at tot ze genoeg had, en ze hield zelfs nog wat over. (Ruth 2: 14)

Nodig

- koffie/thee
- melk/suiker/roerstaafjes
- bekertjes
- limonade
- verpakte koekjes

Uitleg activiteit

Geniet net als Ruth even van een rustmoment! Met wie zou jij je eten en drinken willen delen?

Broodnodig

Na het eten ging Ruth weer aan het werk. Boaz zei tegen de knechten: ‘Laat haar overal koren verzamelen, zeg er niets van. Jullie moeten juist wat extra koren voor haar laten liggen.’ Ruth werkte door tot de avond. Toen schudde ze de graankorrels uit het koren dat ze opgeraapt had. Het was wel 30 kilo. Ze nam het allemaal mee terug naar de stad. (Ruth 2:15-18)

Nodig

- Diverse kleuren papier
- Scharen
- Lijm

Uitleg activiteit

Van graankorrels kun je brood bakken. Hoe ziet jouw favoriete boterham er uit? Knip uit wit of bruin papier de vorm van een boterham. Knip vervolgens je favoriete beleg en plak dit op je boterham. Eet smakelijk!

Gespreksvraag

Boaz is goed voor Ruth. Ze mag zoveel koren verzamelen als ze nodig heeft. Heeft iemand wel eens zomaar iets goeds voor jou gedaan?

Gebedsvorm

Ruth werd de vrouw van Boaz (...) en ze kreeg een zoon. Toen zeiden de vrouwen van de stad tegen Noömi: ‘Dank de Heer! Hij heeft je vandaag een kleinzoon gegeven die voor je kan zorgen. (...) Hij zal weer geluk in je leven brengen en voor je zorgen als je oud bent. Je hebt dit kind gekregen van je schoondochter. Zij houdt veel van je. (...) Ze noemden het kind Obed. (Ruth 4:13-17)

Nodig

- lego of duploblokjes (uit de parcourskrat)

Uitleg activiteit

Noömi krijgt een kleinkind die weer geluk in haar leven brengt. Bedenk waar jij dankbaar voor bent. Voor alles waar jij dankbaar voor bent plaats je een duplo- of legoblok, samen wordt een grote toren. Zo kun je zien voor hoeveel dingen jullies samen dankbaar kunnen zijn. 

Gespreksvraag

Waar ben jij dankbaar voor?

Samen vieren

Start de viering met een lied, bijvoorbeeld het kliederkerklied van Trinity. Lees een deel van het verhaal van Ruth voor uit de bijbel, vertel het verhaal of kijk deze video over Ruth. Bij Gods grote familie zijn er geen buitenstaanders, iedereen mag erbij horen, uit alle landen en volken. Dat zien we in het verhaal van Ruth. Hierover gaat ook het liedje ‘Wereldvreemd’ van Trinity en Elly & Rikkert. Kijk en luister samen naar dit lied! Bid met elkaar. Dat kan door hardop met elkaar te praten met God of stilletjes in jezelf. Je kunt God ook danken voor alle legostenen op jullie toren van dankbaarheid. Sluit af met een zegenlied, bijvoorbeeld met de Here zegent jou of met het zegenlied van Trinity.

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën