Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Kliederkerkprogramma - Kerst

Pijl naar links Ideeënbank

Belangrijk om te weten voordat je begint......

 • Bij kliederkerk doet iedereen mee! De activiteiten zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden, voor kinderen én volwassenen.
 • Er is een eenvoudig basisdocument voor teamvoorbereiding voor álle kliederkerkprogramma’s in coronatijd. Download het basisdocument via deze link. 

Download via deze link de praatpapieren van het Kerstverhaal voor de vijf ontdekplekken en de ‘pauzeplek’ van het Samen ontdekken, daarna volgen de tips en ideeën voor het Samen vieren en daarna de tips en ideeën voor het Samen eten. Veel plezier!

Favoriet kerstmoment

Toen Jozef en Maria in Betlehem waren, werd het kind geboren. Het was Maria’s eerste kind, een jongen. Maria wikkelde hem in een doek, en legde hem in een voerbak voor de dieren. Want er was voor hen nergens plaats om te slapen. (Lucas 2:6-7)

Opeens stond er een engel tussen de herders, en het licht van God straalde om hen heen. De herders werden bang. Maar de engel zei: ‘Jullie hoeven niet bang te zijn, want ik breng jullie goed nieuws. Het hele volk zal daar blij mee zijn. Vandaag is jullie redder geboren: Christus, de Heer. Hij is geboren in Betlehem, de stad van David. (Lucas 2: 9-11)

Niet lang na de geboorte van Jezus kwamen er wijze mannen in Jeruzalem aan. Ze kwamen uit het oosten, uit een ver land. Ze vroegen aan de mensen in Jeruzalem: ‘Waar is de koning van de Joden die kortgeleden geboren is? We hebben een ster gezien. Die kwam aan de hemel omhoog. En nu zijn wij gekomen om de nieuwe koning te eren.’ (Matteüs 2:1-2)

Nodig

 • stevig wit A4 papier of schilderdoeken;
 • diverse kleuren verf;
 • kwasten;
 • verfschorten.

Uitleg activiteit

Welk moment uit het kerstverhaal vind jij het mooist?
Schilder hoe dit er uit ziet volgens jouw eigen beeld.
Het mag ook een fantasiebeeld zijn.

Gespreksvraag

Waarom vind jij dit het mooiste aan het kerstverhaal? Wat vind je juist gek of onbegrijpelijk?

Race van Nazareth naar Bethlehem!

In die tijd werd er een bevel van keizer Augustus bekendgemaakt. Hij wilde alle inwoners van het Romeinse rijk laten tellen. Het was de eerste keer dat dit gebeurde. Het was in de tijd van Quirinius de provincie Syrië bestuurde. Iedereen moest geteld worden in de plaats waar zijn familie vandaan kwam. Daarom gingen alle mensen op reis. Ook Jozef moest op reis. Hij ging van Nazaret in Galilea naar Bethlehem in Judea. Want hij kwam uit de familie van David, en David kwam uit Bethlehem. Jozef ging samen met Maria naar Bethlehem. Maria zou met Jozef gaan trouwen, en ze was zwanger. - Lucas 2:1-5

Nodig

 • parcours;
 • pionnen;
 • touw/lint.

Uitleg activiteit

De deelnemers gaan een ‘race’ doen in teams van één of twee personen. Maak een startpunt in de zaal, dit is Nazareth. Maak een eindstreep, dit is Betlehem. Zorg dat duidelijk is op de vloer of in de zaal welke route de teams af moeten leggen. Maak een parcours met pionnen, touw en eventueel andere obstakels die in de ruimte aanwezig zijn. Zorg dat twee teams tegelijk de route af kunnen leggen zodat er een duidelijke winnaar is, of kies er voor om één team tegelijk te laten racen en de tijd op te nemen. De teams proberen als eerste – of in de snelste tijd - bij de eindstreep (Betlehem) aan te komen.

Gespreksvraag

Vind jij reizen leuk en waarheen zou je jij willen gaan?

Volg de leider

Maria zei: ‘Ik wil God dienen. Laat er met mij gebeuren wat u gezegd hebt.’Toen ging de engel weg.’ - Lucas 1: 38

Nodig

 • Genoeg ruimte om te bewegen

Uitleg activiteit

We gaan bewegen en herrie maken! Maar iedereen moet wél naar de leiding luisteren en doen wat er gezegd wordt. Je krijgt telkens een opdracht om een bepaalde beweging te maken, tot de leiding ‘stop' roept. Dan moet iedereen gelijk stoppen en precies zo blijven staan als ze op dat moment staan (freeze). Oefen dit even door iedereen te laten dansen en op een bepaald moment stop te roepen. Als iedereen het snapt, krijgt iemand de beurt om een opdracht te bedenken. Bijv. een schaap nadoen, blijven hinkelen op je linkerbeen, lopen als een pinguïn, zingen als een engel of…. Als de leiding het zegt, voert iedereen de opdracht uit tot de leiding STOP roept en iemand anders aanwijst.

Gespreksvraag

Vind jij het gemakkelijk om te doen wat iemand vraagt?
Wat zou je doen als God of een engel iets aan je vraagt?

Rustmoment

Toen Jozef en Maria in Betlehem waren, werd het kind geboren. Het was Maria’s eerste king, een jongen. Maria wikkelde hem in een doek, en legde hem in een voerbak voor de dieren. Want er was voor hen nergens plaats om te slapen.
Lucas 2: 6-7

Nodig

 • koffie/thee;
 • melk/suiker/roerstaafjes;
 • bekertjes;
 • limonade;
 • verpakte koekjes

Uitleg activiteit

Geniet net als Maria en Jozef even van een rustmoment na zo’n zware inspanning.

Gespreksvraag

Bij een tekort aan slaapplaatsen, wie zou jouw bed voor een nachtje mogen gebruiken?

Kerstknutsels

Opeens stond er een engel tussen de herders, en het licht van God straalde om hen heen. (Lucas 2:9)

Nodig

 • diverse kleuren (vierkant)papier;
 • scharen;
 • lijm;
 • stiften/potloden

Uitleg activiteit

Kerstster maken: Kies de kleur(en) die jij mooi vindt. 1) Vouw één blaadje schuin doormidden en 2) daarna weer open. 3) Vouw twee zijdes naar de vouwlijn toe, zodat er een vlieger ontstaat. Herhaal dit met acht blaadjes. 4/5) Plak de vliegers één voor één met de punt aan de brede kant op elkaar, tegen de vouwlijn aan. 6) De laatste vlieger plak je ook tegen de vouwlijn aan, de andere helft schuif je onder de eerste vlieger.

Engel maken:
1) teken een cirkel op het papier en bepaal het middelpunt.
2) Teken een horizontale lijn door het middelpunt en zet daar midden op een rondje, dit wordt het hoofdje.
3) Zet een verticale lijn recht boven het hoofdje naar de rand. Knip de verticale lijn in, knip het hoofdje rondom, maar laat nekje vastzitten. Knip de horizontale lijn vanaf het nekje in tot halverwege (dus niet tot de rand). Knip deze horizontale lijn vanaf de linkerrand in tot halverwege (dus niet tot het nekje).
4) Vorm een kegel van het lijf door de twee horizontale knippen in elkaar te schuiven. Zo ontstaan meteen de vleugels. Breng lijfje, hoofd en vleugels even in vorm zodat de engel goed kan staan.
5) Maak de engel zo mooi als je wilt, bijvoorbeeld: teken er een gezichtje op, breng haar aan, glitter, knip de vleugels sierlijk bij

Gespreksvraag

Licht, van een ster en een engel, zijn belangrijk in het kerstverhaal.
Jezus wordt ook het licht genoemd. Waarom zou dat zo zijn?

Gebedsvorm

Opeens stond er een engel tussen de herders, en het licht van God straalde om hen heen. De herders werden bang. Maar de engel zei: ‘Jullie hoeven niet bang te zijn, want ik breng jullie goed nieuws. Het hele volk zal daar blij mee zijn. Vandaag is jullie redder geboren: Christus, de Heer. Hij is geboren in Betlehem, de stad van David. - Lucas 2: 9-11

Nodig

 • lege cd’s (extra materiaal);
 • verf (uit de schilderen krat);
 • waxinelichtje;
 • uitleg activiteit.

Versier de cd aan de glimmende kant met bijvoorbeeld een mooie ster en zet je waxinelichtje in het midden en het steek het aan voor iemand die in deze donkere dagen een lichtje goed kan gebruiken door bijvoorbeeld ziekte, verdriet of pijn.

Gespreksvraag

Voor wie laat jij je lichtje schijnen?

Samen vieren

Start de viering met een lied, bijvoorbeeld het kliederkerklied van Trinity. Lees een deel van het verhaal voor uit de bijbel, of kijk hier de video van het kerstverhaal

Kijk en luister samen naar de volgende bekende kerstliederen:

Bid met elkaar. Dat kan door hardop met elkaar te praten met God of stilletjes in jezelf. Denk hierbij aan de persoon voor wie jij een lichtje zou willen zijn.

Sluit af met een zegenlied, bijvoorbeeld met de Here zegent jou of met het zegenlied van Trinity

Samen eten

Samen eten in deze coronatijd vraagt het nodige denkwerk. Wij hebben een aantal ideeën uitgedacht voor jullie maaltijd rondom het kerstverhaal. Kijk wat haalbaar is in jullie locatie of eventueel buiten én wat het beste bij jullie past.

 • Je kunt van tevoren tasjes maken met daarin een paar broodjes, een pakje drinken en een stuk fruit. Dit tasje kun je meegeven om thuis als gezin met elkaar te eten. Doe er een kaartje met een bijbeltekst en een prikkelende vraag in, zodat ze tijdens het eten met elkaar kunnen praten.
 • Als jullie locatie ruim genoeg en je kunt iedereen zittend laten eten: Zet schalen op tafel met verpakte broodjes. Serveer soep, maar laat tafel voor tafel naar het uitgiftepunt komen en laat één vast persoon de soep scheppen zonder de kommen vast te pakken. 

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën