Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Kliederkerkprogramma - Het Goede Leven

Pijl naar links Ideeënbank

Belangrijk om te weten voordat je begint......

 • Bij kliederkerk doet iedereen mee! De activiteiten zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden, voor kinderen én volwassenen.
 • Er is een eenvoudig basisdocument voor teamvoorbereiding voor álle kliederkerkprogramma’s in coronatijd. Download het basisdocument via deze link. 
 • Op protestantsekerk.nl/corona vind je het laatste nieuws en meer suggesties om in deze crisis vorm aan geloven te geven.

Download via deze link de praatpapieren voor de vijf ontdekplekken en de ‘pauzeplek’ van het Samen ontdekken, daarna volgen de tips en ideeën voor het Samen vieren en daarna de tips en ideeën voor het Samen eten. Veel plezier!

Laat jezelf stralen

‘Elk mens kan licht uitstralen. Als je doet wat God wil, dan zul je licht uitstralen.’ (Matteüs 6:22)

Nodig

- Stevig wit A4 papier of schilderdoeken
- Diverse kleuren verf
- Kwasten
- Verfschorten

Uitleg activiteit

Maak een kleurrijk schilderij van een situatie waarin jij straalde. Mocht het moeilijk zijn om iets te bedenken bespreek dan eerst met elkaar onderstaande vraag en dan volgt het schilderij vanzelf.

Gespreksvraag

 • Wanneer ben jij op je best en ga je zelfs stralen?
 • Wat zou er bedoeld worden met ‘als je doet wat God wil, dan zul je licht uitstralen?’

Bosje bloemen

‘Maak je geen zorgen over kleding. Kijk eens naar de bloemen die groeien in het veld. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. Ja, zelfs mooier dan koning Salomo in zijn mooiste kleren.’ (Matteüs 6:28-29)

Nodig

- Groen gekleurd papier
- Diverse kleuren papier
- Scharen
- Lijm

Uitleg activiteit

Vouw het groene papier in de lengte dubbel. Knip vanaf het gevouwen deel voor een deel in stroken. Laat de onderkant vast, dus geen losse stroken knippen!. Rol het papier op in de breedte.( zie foto). Plak het met een beetje lijm aan de onderkant vast. Knip meerdere bloemen uit diverse kleuren papier. Knip voor elke bloem een rondje uit die je in het midden plakt als hart van de bloem. Plak de bloemen nu op de groene stroken. Je bosje is klaar!

Gespreksvraag

Wat vind jij mooi in de natuur en waar zie je  God in de natuur?

Gebedsvorm

‘Maak je geen zorgen over morgen. Bewaar die zorgen maar voor morgen. Je hebt het al moeilijk genoeg met vandaag.’ (Matteüs 6:34)

Nodig

- (witte) stenen (extra)
- Doorzichtige bak of emmer (extra)
- Waterverf (uit de verf krat)
- Kwasten (uit de verf krat)

Uitleg activiteit

Iedereen maakt zich weleens ergens zorgen over of heeft verdriet. Schrijf of schilder jouw zorg, verdriet of probleem op een steen en gooi deze in de bak met water. Als het goed is lost de waterverf op zodra het in aanraking met het water komt. Je mag je zorg(en) loslaten. Denk nu aan iemand anders, ken je iemand met zorgen? Herhaal de handeling met het schrijven en/of schilderen op een steen. Gooi deze ook in de bak met water en bidt daarbij dat de betreffende persoon ook zijn zorg(en) loslaat.

Wat hoort er bij het goede leven?

‘Maak je geen zorgen over morgen. Bewaar die zorgen maar voor morgen. Je hebt het al moeilijk genoeg met vandaag.’ (Matteüs 6:34)

Nodig

- Parcours 
- Pionnen
- Touw/lint
- Papier
- Pennen
- 2 emmers

Uitleg activiteit

Schrijf op papiertjes wat er volgens jou bij het goede leven hoort of juist wat er niet bij hoort. Steeds één ding per papiertje. Nu ga je elk papiertje apart via het parcours in de juiste emmer gooien. Wissel elkaar af en houd bij met de stopwatch (dit kan ook via je telefoon) hoe lang een ieder bezig is met het parcours. Wie het snelst? Als alle papiertjes zijn  weggebracht, zijn jullie klaar. Bespreek dan met elkaar de gespreksvraag.

Gespreksvraag

Wat hoort er bij het goede leven en wat niet? En waarom vind je dat?

Smokkelspel

‘Je moet niet proberen om rijk te worden op aarde. Want aardse rijkdom zal verdwijnen. Die rot weg of wordt gestolen door dieven.’ (Matteüs 6:19)

Nodig

- (speelgoed)muntjes of gele blokjes ‘goud’ (uit de parcours krat)
- twee emmers of hoepels om de muntjes in te verzamelen

Uitleg activiteit

Verdeel de groep in twee teams en kies uit iedere groep een douanier.  De twee groepen proberen muntjes van plek A naar plek B te brengen. Bij plek B staat voor ieder team een emmer of een hoepel om de muntjes in te verzamelen. De douaniers staan in het midden en proberen de leden van het andere team te tikken. Als je bent getikt, moet je de muntjes aan de douanier geven. De muntjes die de douaniers hebben verzameld mogen ze bij hun eigen team leggen. Het team dat na het afgesproken aantal minuten de meeste muntjes naar de overkant heeft gebracht, wint. 

Gespreksvraag

Zou jij graag rijk willen zijn? Waarom wel of niet?

Rustmoment

‘Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin, je blijft er geen dag langer door leven.’ (Matteüs 6:27)

Nodig

- koffie/thee
- melk/suiker/roerstaafjes
- bekertjes
- limonade
- verpakte koekjes

Uitleg activiteit

Geniet even van een rustmoment met een kop koffie, thee of limonade en iets lekkers. Maak je even geen zorgen!

Samen vieren

Start de viering met een lied, bijvoorbeeld het kliederkerklied van Trinity. Lees het bijbelverhaal uit Matteüs 6:19-34 of beeld het verhaal uit en verbind de ontdekplekken aan het verhaal. Wij zijn niet alleen! God is bij ons. Bid met elkaar. Dat kan door hardop met elkaar te praten met God of stilletjes in jezelf en bid ook voor de persoon waarvan je de zorgen op een steen hebt geschreven of geschilderd en deze hebt laten oplossen in het de bak met water. In de hoop dat zij hun zorgen kunnen loslaten. Bid voor hen. Sluit af met een zegenlied, bijvoorbeeld met de Here zegent jou of met het zegenlied van Trinity.

Samen eten

Samen eten in deze coronatijd vraagt het nodige denkwerk. Wij hebben een aantal ideeën uitgedacht voor jullie maaltijd rondom het Goede leven. Kijk wat haalbaar is in jullie locatie of eventueel buiten én wat het beste bij jullie past.

 • Je kunt van tevoren tasjes maken met daarin een paar broodjes, een pakje drinken en een stuk fruit Dit tasje kun je meegeven om thuis als gezin met elkaar te eten. Doe er een kaartje met een bijbeltekst en een prikkelende vraag, zodat ze tijdens het eten met elkaar kunnen praten.
 • Als jullie locatie ruim genoeg en je kunt iedereen zittend laten eten: Zet schalen op tafel met verpakte broodjes. Serveer soep, maar laat tafel voor tafel naar het uitgiftepunt komen en laat één vast persoon de soep scheppen zonder de kommen  vast te pakken. 

Tips voor leuke broodjes


Bacon

 • Nodig: sneetjes brood (wit/bruin), bacon, sla, tomaat en mayonaise
 • Bereiden: Leg de plakjes bacon op een met bakpapier beklede bakplaat. In ongeveer 7-8 minuten op 200 graden bak je ze krokant. Dep eventueel vet weg met een stukje keukenpapier. Smeer de sneetjes brood in met mayonaise en beleg de sandwich met de bacon, sla en plakjes tomaten. Snij de broodjes diagonaal door.

Kip

 • Nodig: sneetjes brood (wit/bruin), (kruiden)roomkaas, plakjes kipfilet, komkommer in dunne plakjes
 • Bereiden: smeer beide sneetjes brood in met een laagje (kruiden)roomkaas. Beleg een kant met de kipfilet en komkommer. Leg het andere sneetje erop en snijd de broodjes diagonaal door. 

Caprese (vegetarisch)

 • Nodig: sneetjes brood (wit/bruin), groene pesto, mozzarella en tomaten
 • Bereiden: Smeer beide sneetjes brood in met een laagje pesto. Beleg een van de sneetjes met plakjes mozzarella en tomaat. Leg het andere sneetje brood erop, snij de broodjes diagonaal door.

Download het basisdocument teamvoorbereiding

Download de praatpieren van Het Goede Leven

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën