Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Coronaproof kerstwandeling voor gezinnen

Pijl naar links Ideeënbank

Een kerstwandeling voor het hele gezin. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor tieners, ouders of opa’s en oma’s. Wandel met het eigen huishouden langs verschillende scènes uit het kerstverhaal en beleef samen het verhaal.

Korte omschrijving

Deze wandeling is gemakkelijk voor te bereiden en coronaproof. Huishoudens wandelen op hun eigen tijd in de week voor kerst langs acht QR-codes die voor verschillende ramen in de buurt of het dorp zijn opgehangen. Bij iedere QR-code hoort een scène uit een eigentijdse variant van het kerstverhaal. Aan het eind van iedere scène wordt aan de deelnemers een vraag of opdracht meegegeven om tijdens de wandeling te bespreken of uit te voeren. 

Goed om te weten: 

  • Deze wandeling is voorbereid door kliederkerk Spijkenisse in samenwerking met Jong Protestant en kliederkerk. 
  • Houd de richtlijnen van het RIVM in de gaten bij het organiseren van deze wandeling.

Nodig:

  • Acht QR-codes en de bijpassende opdrachten.
  • Acht locaties (denk aan huizen van buurtbewoners, de kerk of een school) op loopafstand waar een QR-code achter het raam mag worden geplakt. 
  • Een uitnodiging en plattegrond van de wandeling voor ieder deelnemend groepje
  • Eventueel: de volgende voorwerpen voor iedere deelnemer: een elektrisch waxinelichtje, een klein cadeautje, een doorzichtige wegwerpbeker, een stuk fruit (bijvoorbeeld een appeltje of mandarijn) en een geboortekoekje (of een andere feestelijke traktatie). Deze voorwerpen zijn nodig om de opdrachten te kunnen uitvoeren. U kunt er ook voor kiezen om de deelnemers zelf voor deze voorwerpen te laten zorgen.

Vooraf:

  • Vraag acht gemeenteleden of buurtgenoten of zij een van de QR-codes met de bijpassende opdracht voor hun raam willen hangen. Spreek af hoe lang de platen blijven hangen (bijvoorbeeld de week voor kerst). 
  • Nodig gezinnen uit om mee te doen met deze kerstwandeling. Bijvoorbeeld via social media of bezorg een uitnodiging met plattegrond bij mensen thuis (klik hier voor een voorbeeld van een uitnodiging en plattegrond)

Tijdens de kerstwandeling

De deelnemers kunnen zelf kiezen welke dag en tijdstip zij de wandeling gaan doen. De wandeling kan zelfstandig door de huishoudens worden gedaan. In deze week is dus geen extra begeleiding nodig. 

Tip:

Op www.kliederkerk.nl/kerst en op www.jongprotestant.nl/kerst staan nog meer coronaproof ideeën voor thuis of om als kerk te organiseren. 

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën