Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Coronaproof ideeën voor gedachteniszondag

Pijl naar links Ideeënbank

Voor al deze ideeën geldt uiteraard dat ze onderhevig zijn aan de op dat moment geldende richtlijnen van de overheid.

Combinatie online / offline

Nodig van iederen overledenen één of twee nabestaanden uit in de dienst. Laat hen in de dienst een kaars aan steken. Besteed daar online duidelijk aandacht en nodig andere nabestaanden uit om thuis een kaars aan te steken.

Aalsmeer - Kaarsjes in plaats van bloemen

Voor de coronatijd was het gebruikelijk dat ook de gemeenteleden die iemand, anders dan de overledenen van het afgelopen jaar in de kerk, wilden herdenken, in de vazen voorin de kerk een witte roos konden plaatsen. Dat is nu in coronatijd niet mogelijk. Als alternatief kan men de namen die men wil gedenken digitaal opgeven en vervolgens wordt voor hen een kaarsje aangestoken.

Almere - Als alles duister is

Op een veilige manier wil De Schone Poort in Almere gedenken, stil staan bij pijn en verdriet in deze donkere tijd. Daarom ontsteken ze in een video kaarsjes aan het Licht van de paaskaars, het Licht van Christus. Licht wat het donker verdrijft, licht wat liefde, hoop en warmte geeft, aan alle mensen.

Amstelveen - Videoboodschap

De stadsdominee van Amstelveen nodigt mensen via deze videoboodschap uit om een kaars op te steken. De boodschap werd gedeeld via lokale websites, zodat iedere Amstelveener die kan horen.

Amsterdam - zoom-vieringen met inbreng nabestaanden

Met zoomvieringen is het heel goed mogelijk dat mensen zelf een gebed doen in de viering. Via zoom is betrokkenheid makkelijk te organiseren. Iedereen krijgt de spreker in beeld. Het makkelijkst is het zoom los te doen van live. Filmpjes, muziek, tekst en personen zijn goed in beeld te krijgen maar vergt oefening en een paar goede hosts! Zie www.deduif.net.

Amsterdam - Lichtjestocht

Hart voor de Buurt en het Huis van Verbinding organiseren op 1 november een bescheiden Lichtjes-event voor de Oosterkerk: de buurtbewoners worden uitgenodigd op het plein voor de kerk een kaarsje aan te steken.

Baarn - Troostwandeling

In het Baarnse Bos kunnen mensen een Troostwandeling maken. Onderweg treft men liedteksten en gedichten, die mensen in Baarn tot troost zijn. Er is een ritueel, een beeld of een vraag om over te mijmeren.

Gendringen - kaars aansteken in open kerk

De Protestantse Gemeente Gendringen-Bontebrug houdt in de ochtend een reguliere dienst, met ook ruimte voor gedenken, en in de middag een gedachtenismoment voor de nabestaanden van hen die het afgelopen jaar zijn overleden. De kerk is dan open om een kaars aan te steken.

Haarlem - Gedenk je geliefden

In Haarlem zijn twee vieringen. Tussen de vieringen is de kerk open om een kaarsje te branden.Mensen kunnen de namen van geliefden doorgeven aan ds. Tom de Haan, zodat die genoemd worden in de afsluitende gedachtenisviering. Zie https://www.stadskloosterhaarlem.nl/gedenk-je-geliefden/ 

Huissen - Gedachtenisweekend

Een weekend met meerdere vieringen en inloopmomenten. Zie https://pknhuissen.nl/2020/10/21/gedachtenisweekend-30-10-t-m-1-11-20/ 

Laren - meerdere vieringen

De Protestantse Gemeente Laren overweegt meerdere korte vieringen op eeuwigheidszondag te organiseren, zodat familie niet alleen hoeft te komen. Tussen de vieringen door kan de kerk gelucht en schoongemaakt worden. 

Ommen - Stenen van hoop

De protestantse kerken in Ommen roepen de inwoners van Ommen op mee te bouwen aan een monument van Hoop ter herinnering aan deze coronacrisis. Dit project is na Pasen al begonnen, maar is natuurlijk ook goed vorm te geven rondom gedachteniszondag.

Open kerk

In de Protestantse kerk De Open Hof te Oud-Beijerland is het gebruikelijk om op de zondag rondom Allerzielen de namen te noemen van gemeenteleden die in het afgelopen jaar zijn overleden. Dat zal ook dit jaar, in aangepaste vorm, plaatsvinden.

Ook de Gereformeerde Kerk in Strijen geeft iedereen de mogelijkheid om een kaarsje branden. En ook de Gereformeerde Kerk Sliedrecht opent haar deuren op eeuwigheidszondag.

 

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën