Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Alternatieven voor zingen in de kerk

Pijl naar links Ideeënbank

Op 13 januari 2021 gaf het moderamen het advies om tijdens de lockdown-periode niet te zingen tijdens de kerkdienst. In de ideeënbank zijn een aantal alternatieven voor zingen op een rijtje gezet.

Overleg met kerkmusicus van uw gemeente

Voor de hand ligt om met de kerkmusicus van uw gemeente te zoeken naar mogelijkheden om de eredienst bijvoorbeeld met eerder in het afgelopen jaar opgenomen liederen, instrumentaal of anderszins in te vullen.

Declameren

Ook kunt u er voor kiezen om de tekst van een lied te declameren op muziek, zoals bijv. ds. Jaap Jonk van de Protestantse Gemeente Laren dat doet. (voorbeeld bij 22.22 minuten)

Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk

Bij het Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk hoort de website liedboekcompendium.nl. Onder het tabblad ‘Zoek een lied’ kan per lied uit de bundel een toelichting opgeroepen worden. Bij veel liederen zijn ook opnamen te vinden. Bijvoorbeeld opnamen van de serie Woord op Zondag (NCRV) wat vroeger werd uitgezonden op NPO radio 5.
Het is aan te bevelen om als kerkelijke gemeente er voor te zorgen dat een opname alleen tijdens een dienst of uitzending is te beluisteren en deze na de dienst van internet te verwijderen.

Kerkliedwiki.nl

Ook op Kerkliedwiki.nl zijn veel video’s bij liederen uit allerlei bundels te vinden.

Aanbod EO en KRO-NCRV

Als alternatief kunt u gebruik maken van het aanbod van de EO en de KRO-NCRV. Beide stellen rechtenvrije video’s van liederen beschikbaar. Bij meeste van de liederen van de KRO-NCRV is bovendien bladmuziek en een toelichting beschikbaar op petrus.protestantsekerk.nl/liederen

Aanbod Reformatorische Omroep

De Reformatorische Omroep biedt honderden opnames van samenzang aan om af te spelen tijdens uw dienst. De Psalmen en liederen zijn ritmisch gezongen en voornamelijk uit de Hervormde bundel van 1938 en Joh. de Heer. De collectie is in ontwikkeling en zal in de komende maanden steeds verder uitgebreid worden. De muziek wordt als gratis dienst aan alle kerken aangeboden. Maakt u van de muziek gebruik? Dan vraagt de Reformatorische Omroep of u hen één of twee keer per jaar in de collecte wilt meenemen. 

Meer ideeën uit het land

Ds. Marieke den Braber van de Hoeksteen in Amersfoort suggereert het volgende: "In sommige gemeenten zijn er zingende gezinnen, of individuen die het prima in hun eentje kunnen klaren om een lied te zingen. Je kan hen vragen om thuis een lied op te nemen, en dat laten zien in je dienst. Zorgt ook nog voor wat meer 'zichtbaarheid' van gemeenteleden aan elkaar."

Pieter Bais van de Protestantse Gemeente Alkmaar suggereert het volgende: "Maak een opname met een melodieinstument. Vooraf aftellen en vier maal in handen slaan om achteraf te kunnen synchronisren. Stuur dit als midi naar zangers. Laat deze met de telefoon een zangopname maken. Geluid via tweede device in ear afspelen. Zanger telt mee en slaat op dezelfde manier in handen. Bestandje naar de muziekgroep en monteren. Nog minder mogelijkheden? Start met het eerste bestand. Neem op via filmpje op telefoon. Stuur door, speel af op telefoon met goede speakers. Zing het vervolgens in op een nieuw filmpje."

Onno Kastelein van de Protestantse Gemeente Gouda (wijkgemeente De Oostpoort) suggereert het volgende: "Als alternatief voor het niet zingen in de kerk heeft één van onze muziekgroepen thuis ingezongen en daar op creatieve wijze mooie filmpjes van gemaakt zodat er toch op herkenbare wijze muziek in de dienst werd gemaakt."

Heeft uw gemeente ook een alternatief bedacht voor de samenzang of muziekbestanden (audio / video) waar anderen gemeenten gebruik van kunnen maken, mail dit dan naar webredactie@protestantsekerk.nl

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën