Wie je ook bent, welkom in de kerk

De kerk is een plek waar mensen nadenken over het leven, waar ruimte is voor troost, verwondering en twijfel, en waar helpen vanzelfsprekend is. En soms ook gewoon een plek om te onthaasten. Je hoeft geen volleerd gelovige te zijn om te mogen komen.

Van harte welkom

Je bent van harte welkom. Ook...

Als je jezelf niet gelovig noemt...
Als je nog nooit geweest bent...
Als je heel lang niet meer geweest bent...
Als je twijfelt...

Als...

De kerk biedt een plek van rust. Een plek waar je tot jezelf kunt komen en er even niks móet, waar ruimte is voor jouw vragen, voor jouw verhaal.

In de kerk laten we ons inspireren door God en Jezus. Ieder op zijn eigen manier. De één vol overtuiging, de ander misschien wat aarzelend. Hoe dan ook: jouw manier past daar ook tussen.

2.000 protestantse kerken

De Protestantse Kerk heeft ongeveer 2000 kerken in het hele land. In de kerken komen mensen bij elkaar. Niet alleen op zondagmorgen tijdens een kerkdienst, maar ook tijdens een heleboel andere activiteiten.

Iedere protestantse geloofsgemeenschap is anders.

 • Eeuwenoude en moderne gebouwen
 • Volle kerken en lege kerken
 • Veel jonge gezinnen, vooral oudere mensen
 • Makkelijke stoelen en houten kerkbanken
 • Vrouwelijke of mannelijke dominees 
 • Gezellige kerkdiensten en statige kerkdiensten
 • Veel zingen of juist weinig
 • Een orgel of een piano
 • En bijna altijd koffie na de kerkdienst

Je komt het allemaal tegen binnen de Protestantse Kerk. Eén ding hebben ze gemeen: het is typisch Protestants om je eigen houding ten opzichte van het geloof te bepalen. In de kerk ontmoet je mensen om daar met elkaar over in gesprek te gaan en samen het geloof in God - ieder op zijn of haar manier - te beleven.

Je bent van harte welkom! Zoek een kerk bij jou in de buurt.

Protestantse Kerk in Nederland

De Protestantse Kerk in Nederland is het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland. Het is, na een toenaderingsproces van tientallen jaren, op 1 mei 2004 ontstaan uit een fusie van de drie Samen op Weg-kerken: de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden. De Protestantse Kerk in Nederland heeft 1.969.755 leden verdeeld over 1597 gemeenten (plaatselijke kerken).

Kerk bezoeken

Dus je hebt de kerstcommercial gezien en wilt een keer naar de kerk? Nou, daar zijn we heel blij mee. Want na de kerstcommercial heb je hopelijk écht begrepen: iedereen is welkom! Maar hoe pakt je dat aan, de eerste keer naar de kerk?

De eerste keer naar school

Het heeft wel wat weg van de eerste keer naar school gaan. Je staat veel te lang voor de kledingkast te beslissen wat je aan zult doen. Maar uiteindelijk kies je iets. Gewoon iets leuks, wat lekker zit. En dan ga je. Lopend, met de fiets of met de auto. Je loopt het schoolplein op, en de eerste de beste open deur door. Je begroet de juf of meester die de deur openhoudt en je volgt de stroom van leerlingen naar het lokaal. Daar zoek je een plaatsje – dat kan nog wel eens lastig zijn, want iedereen heeft zijn of haar eigen stoel – maar met een beetje hulp lukt dat wel. Dan begint de schooldag. De juf of meester lijkt eerst wat streng, maar dat valt alleszins mee. Je moet nog een beetje wennen aan hoe het in de klas gaat, wanneer mag je iets zeggen, wanneer mag je van je plek af, enzovoorts. Je begrijpt het wel.

Kies je kerk

Net als het kiezen van een school doe je er goed aan een beetje vooronderzoek te doen naar de kerken in jouw omgeving. Kerken? Ja, er zijn er namelijk meerdere. Rooms-katholieke, evangelische, pinkstergemeentes, hervormde, gereformeerde, Lutherse en nog veel meer. Maar als je naar één van de kerken uit de commercial wilt gaan dan doe je er goed aan de kerkzoeker (of –vinder, eigenlijk) van de Protestantse Kerk in Nederland te raadplegen. Je hoeft alleen jouw woonplaats in te toetsen, op enter te drukken en geheid dat er één of meer plaatselijke kerkgemeenten uitrollen. Vervolgens kun je de websites bezoeken en bekijken welk van deze gemeentes je het meest aantrekkelijk vindt. Ook kun je (hopelijk) vinden hoe het zit met parkeren, kinderopvang (meestal is er een crèche voor de allerkleinsten en een programma voor basisschoolkinderen) en andere praktische zaken. En dan ben je er in principe klaar voor.

De eerste zondag

Uitzonderingen daar gelaten, de meeste kerken zijn open op zondag. Dat wil zeggen: dan vinden hun vieringen plaats. Meestal rond een uur of 10. Mocht je van plan zijn om veel te lang voor de kledingkast staan om te beslissen wat je aan zult doen? Doe dan net als op die eerste schooldag: kies gewoon iets leuks, wat lekker zit. Omdat er ongeveer 1.800 gemeentes zijn aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland, is er geen één hetzelfde. Toch hebben ze allemaal dezelfde wortels en voor een groot dee; dezelfde rituelen. In de kerkdienst wordt gezongen, gebeden, uit de Bijbel gelezen, gepreekt en gecollecteerd. Dat zijn de vaste momenten in de diensten op zondag. Entree is natuurlijk hartstikke gratis. Het gaat ongeveer zo:

 • Bij binnenkomst word je meestal begroet. Soms met een handdruk, soms met een vriendelijk ‘goedemorgen’. Let op, deze mensen kunnen je een beetje op weg helpen als je nieuw bent en nog niet helemaal de weg kent.
 • Vervolgens kun je de kerkzaal in en een plekje zoeken. Weet je nog met school? Een plekje vinden is soms lastig. In de kerk hebben veel mensen hun vaste stek. Toch vragen we je om maar gewoon ergens te zitten. We vinden het hoog tijd dat we onze ‘ik zit altijd daar’-houding een beetje afleren.
 • In de kerk hoef je niet vroom te kijken. Als je trouwens weet hoe dat moet: we horen het graag. Ga gewoon lekker zitten. Glimlach. Knik vriendelijk naar de mensen om je heen. We hopen van harte dat er iemand op je afkomt om een praatje met je te maken.
 • Voorafgaand aan de dienst klinkt orgelmuziek, en mensen maken een praatje. De dienst begint als de dominee met een deel van de kerkenraad (het bestuur van de gemeente) binnenkomt. De dominee is meestal te herkennen aan de kleding, vaak een toga.
 • Meestal gaat iedereen dan staan. Soms volgt een aantal mededelingen van de kerkenraad, en een welkom voor de gasten. Na het ‘intochtslied’ spreekt de dominee ‘votum en groet’ uit. Het zijn woorden waarmee de gemeente zich toevertrouwt aan God, en tegelijk klinken er woorden namens God: genade en vrede zij met u.
 • In de kerk zijn er momenten dat de gemeente stil is, zingt, of antwoord geeft op iets. Soms gaat men staan. En dan weer zitten. Wanneer dat precies is, is altijd lastig vast te stellen. Ons advies: dein mee met de golven. Kijk gewoon een beetje om je heen. En onthoud: niets is verplicht.
 • Schrik niet als men je op een zeker punt pepermunt aanbiedt. Dat is geen subtiele manier om te zeggen dat je beter moet poetsen, maar een oud gebruik voor tijdens de preek. Neem gerust het pepermuntje aan.
 • Schrik ook niet als er ineens een fluwelen zakje de rijen rondgaat. Die is voor de collecte. In de kerk collecteert men voor goede doelen. Meestal gaan er twee zakjes rond en worden de verschillende doelen nog eens genoemd. Geld geven is niet verplicht, maar wel fijn natuurlijk. Oh ja, de collecten worden ook nog wel eens - heel plechtig - 'inzameling der gaven' genoemd en soms is er nog een collecte bij het naar buiten gaan. Het is maar dat je het weet.
 • Als iedereen weer gaat zitten, volgt meestal een gebed. De rest van de dienst is een afwisseling van gebeden, liederen, Bijbellezingen. De dominee legt dat Bijbelgedeelte uit in de preek (daarom wordt de dominee ook wel 'predikant' genoemd). In de preek wordt de link met het dagelijks leven gelegd.
 • Ah ja, de preek. Die term heeft altijd een beetje een zware weerklank. En, afhankelijk van welke gemeente je bezoekt, kan zo’n preek best zwaar vallen. Of juist vederlicht. Nou ja, dat is het mooie iedere dominee vertelt Gods woord. We hopen je van harte te mogen begroeten in één van onze gemeentes. Iedereen is welkom! Tot snel?