Doorgaan naar hoofdinhoud

Landelijke Pastorale Dag

UPDATE: Gezien de maatregelen rondom het coronavirus vanuit de overheid (donderdag 12 maart 15.15 uur) zijn al onze bijeenkomsten met meer dan 100 mensen afgelast. Ook de landelijke pastorale dag op zaterdag 18 april gaat niet door.

Bent u betrokken bij het pastoraat in uw gemeente? Bezoek dan de landelijke pastorale dag. De kerk kan voor haar pastoraat niet zonder ouderlingen, bezoekmedewerkers en diakenen: voor hen is deze dag.

Het belang van pastoraat wordt in alle gemeenten van onze kerk onderschreven. Het is de hulp die we elkaar bieden om, in alle omstandigheden van het leven, de weg met God te gaan. Pastoraat behoort zonder meer tot de basisprincipes van de kerk. De vraag hoe het pastoraat in de gemeente te organiseren wordt echter steeds vaker gehoord.

Om anderen nabij te kunnen zijn blijven basisvaardigheden, bijvoorbeeld om écht naar de ander te luisteren, van belang. Tegelijkertijd is er veel in beweging in het pastoraat: er zijn nieuwe ontwikkelingen, nieuwe plekken en nieuwe doelgroepen. 

De landelijke pastorale dag 2020 heeft aandacht voor vertrouwde én voor nieuwe vormen van pastoraat. Daarbij is er aanbod voor mensen die nieuw zijn in pastoraat; voor degenen met ervaring, voor wie nieuwe wegen willen inslaan én voor wie diepgang zoeken.

Sprekers en workshops

Het thema van de dag is: ‘Bewaren en bewegen, over houvast en verandering’. In het ochtendprogramma verzorgen ds. Rob Visser en ds. Paul Visser, onder meer bekend door hun interviews in het magazine Petrus, allebei een inleiding vanuit hun eigen context.  

Beide predikanten hebben ruime ervaring in het pastoraat, in verschillende plaatselijke gemeenten en op pioniersplekken. Zij vertellen onder meer hoe ze zelf veranderd zijn in hun (pastorale) praktijk, welke oude vormen van pastoraat ze willen bewaren, welke nieuwe vormen goed werken, en welke rol- en functieveranderingen zij zien voor ouderlingen en bezoekmedewerkers.

Vervolgens is er een ruim aanbod aan workshops voor achtergrondinformatie, verdieping en praktische handvatten om in de plaatselijke gemeente en situatie toe te passen. 

Programma

  • inloop vanaf 9.30 uur
  • 10.00 uur opening
  • 10.15 - 11.00 uur inleiding van achtereenvolgens ds. Paul Visser en ds. Rob Visser
  • 11.15 - 12.15 uur eerste workshopronde 
  • 12.15 - 13.15 uur pauze en lunch
  • 12.15 - 15.00 uur bezoek informatiemarkt
  • 13.15 - 14.15 uur tweede workshopronde
  • 14.30 - 15.30 uur derde workshopronde
  • 15.45 uur afsluiting

 

De Landelijke Pastorale Dag is een samenwerking tussen de Protestantse Kerk en het Ouderlingenblad.

Protestantse Kerk