Doorgaan naar hoofdinhoud

Landelijke Pastorale Dag

Thema

Het thema van de dag is: ‘Bewaren en bewegen, over houvast en verandering’. Waar mensen elkaar ontmoeten en samen een weg zoeken in geloofs- en levensvragen, daar is sprake van pastoraat. Het belang van pastoraat wordt in alle gemeenten van onze kerk onderschreven. Het is de hulp die we elkaar bieden om, in alle omstandigheden van het leven, de weg met God te gaan. Pastoraat behoort zonder meer tot de basisprincipes van de kerk. De vraag hoe het pastoraat in de gemeente te organiseren wordt echter steeds vaker gehoord.

Om anderen nabij te kunnen zijn blijven basisvaardigheden, bijvoorbeeld om écht naar de ander te luisteren, van belang. Tegelijkertijd is er veel in beweging in het pastoraat: er zijn nieuwe ontwikkelingen, nieuwe plekken en nieuwe doelgroepen. 

De landelijke pastorale dag 2020 heeft aandacht voor vertrouwde én voor nieuwe vormen van pastoraat. Daarbij is er aanbod voor mensen die nieuw zijn in pastoraat; voor degenen met ervaring, voor wie nieuwe wegen willen inslaan én voor wie diepgang zoeken.

Sprekers en workshops

In het ochtendprogramma verzorgen ds. Rob Visser en ds. Paul Visser, onder meer bekend door hun interviews in het magazine Petrus, allebei een inleiding vanuit hun eigen context.  

Beide predikanten hebben ruime ervaring in het pastoraat, in verschillende plaatselijke gemeenten en op pioniersplekken. Zij vertellen onder meer hoe ze zelf veranderd zijn in hun (pastorale) praktijk, welke oude vormen van pastoraat ze willen bewaren, welke nieuwe vormen goed werken, en welke rol- en functieveranderingen zij zien voor ouderlingen en bezoekmedewerkers.

Vervolgens is er een ruim aanbod aan workshops voor achtergrondinformatie, verdieping en praktische handvatten om in de plaatselijke gemeente en situatie toe te passen. 

Bekijk hier het ruime aanbod aan workshops. 

Programma

inloop vanaf 9.30 uur

10.00 uur opening

10.15 - 11.00 uur inleiding van achtereenvolgens ds. Paul Visser en ds. Rob Visser

11.15 - 12.15 uur eerste workshopronde 

12.15 - 13.15 uur pauze en lunch

12.15 - 15.00 uur bezoek informatiemarkt

13.15 - 14.15 uur tweede workshopronde

14.30 - 15.30 uur derde workshopronde

15.45 uur afsluiting

Praktische gegevens en aanmelden

De dag wordt gehouden op zaterdag 18 april van 10.00 tot 16.00 uur in de Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede. Op de contactpagina van de CHE vindt u informatie over de bereikbaarheid van de school met OV, met de auto en de parkeermogelijkheden.

Aanmelden

Bij aanmelding maakt u gelijk een keuze voor de workshops die u wilt volgen. De kosten voor de dag zijn € 30,00 (inclusief lunch en koffie/thee). 

De Landelijke Pastorale Dag is een samenwerking tussen de Protestantse Kerk en het Ouderlingenblad.

Protestantse Kerk