Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Dorpskerkambassadeurs

De dorpskerkenambassadeurs werken in een dorpscontext als predikant of kerkelijk werker. Zij jagen de beweging aan om mensen in dorpen in beweging te zetten en in contact brengen met de classispredikant, een specialist in de dienstenorganisatie of een extern begeleider.

Dorpskerkambassadeurs

Betsy Nobel (midden)

Betsy Nobel is aangesteld als dorpskerkambassadeur in midden-Nederland. Ze is predikant in de dorpen Terwolde en De Vecht.

“Dat ben ik al twintig jaar, wat betekent dat ik al twintig jaar meebeweeg met veranderingen in kerk en samenleving. Ik kwam hier met een opleiding aan de Pedagogische Academie, vijf jaar werkervaring als groepsleidster op een internaat en mijn studie theologie. Wat heb ik veel geleerd!

Gaandeweg leerde ik dat een kerk in het dorp de functie heeft van heilige plaats. Voor betrokken leden heeft deze een vaste plek in hun leven. Zij komen naar de kerkdiensten, zijn actief in het kerkenwerk, vinden in de gemeenschap sociale contacten en onderhouden er hun geloof.

Bij bijzondere momenten blijkt de kerk voor veel meer mensen een belangrijke plek te zijn. De kerk staat open na een traumatische gebeurtenis die de hele dorpsgemeenschap raakt. Mensen komen naar binnen om een kaarsje te branden en even stil te zijn. En wat een feest is het als vanuit de kerk de palmpasenoptocht door het dorp trekt met een ezeltje voorop.

Kerk-zijn in een dorp is oplettend zijn in wat er in het dorp speelt. Wat houdt mensen bezig en waar is God te vinden, juist op deze plek? Elke (kleine) kerk die daar op inspeelt kan een krachtige rol in een dorp vervullen. Daar steeds weer naar op zoek te zijn is een grote drijfveer in mijn werk.”

Jolande Tuma (links)

Jolanda Tuma is aangesteld als dorpskerkambassadeur voor noord-Nederland. Ze woont en werkt al jaren in het Groninger land.

“Ik ben geboren in een klein Fries dorp. We woonden pal tegenover de kerk. Hoewel de kerk een vanzelfsprekende aanwezige was in mijn leven, had ik nooit kunnen bevroeden dat deze zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in mijn leven.

Na een studie biologie, promotieonderzoek en een loopbaan in het bedrijfsleven ging ik HBO-theologie studeren. Ik werd pastoraal werker, een functie waarin ik het leven van zeer nabij leerde kennen. Ik werkte vijf jaar in enkele gemeenten. In 2008 ging ik opnieuw studeren, geestelijke verzorging, en vervolgens werken in de psychiatrie.

In 2014 werd ik pastor in een kleine fusiegemeente die de vraag had hoe kerk in de dorpen te kunnen blijven. Met deze vraag ben ik aan de slag gegaan. Al doende werden de kerken plekken die worden bezocht door mensen van allerlei snit tijdens allerlei gelegenheden: de eredienst, een pelgrimstocht, een concert, een lezing ... Beweging ontstaat wanneer je deuren letterlijk en figuurlijk openzet. De kerk maakt weer deel uit van het leven in het dorp. Daar word ik erg gelukkig van.

Dat wil ik als dorpskerkambassadeur ook uitdragen: de kerk in het dorp open en levend houden, als plek waar het Woord van God blijft klinken en waar ruimte is voor andere vormen van spiritualiteit. Als plek waar velen zich thuis voelen.”

Mathilde Meulensteen (rechts)

Mathilde Meulensteen is dorpskerkambassadeur voor zuid-Nederland. Ze werkt als kerkelijk werker in Oudelande en Nieuwdorp in de Zak van Zuid-Beveland (Zeeland).

Lees hier de eerste ervaringen van dorpskerkambassadeur Mathilde Meulensteen: "Wat gebeurt er veel!"

“Vanuit ervaring weet ik hoe mooi maar ook ingewikkeld het soms is om als kerkgemeenschap je tijd en energie op een goede manier te verdelen. Te verdelen tussen al wat organisatorisch moet en al wat je graag wil doen om geloof te delen met elkaar en de mensen om je heen.

In ‘mijn’ twee dorpen komen alle thema’s rond ‘kerk zijn in het dorp’ langs. Van het vieren in een kleine groep tot de kracht van het onderlinge pastoraat. Maar ook het onderhouden van contacten buiten de kerk, en zorgen om kerkgebouw en tuin goed te kunnen blijven onderhouden. En ook hier wordt de groep vrijwilligers steeds kleiner.

In de praktijk blijkt hoe belangrijk het is om jezelf als gemeente vragen te blijven stellen. Hoe zien wij de toekomst voor onze gemeente hier, in contact met het dorp? En wat hebben we nodig om die toekomst waarheid te laten worden?

Vanuit mijn ervaring als kerkelijk werker in dorpsgemeenten en als gemeenteadviseur ga ik graag het gesprek aan, om samen te dromen en te kijken hoe we die dromen waarheid kunnen laten worden.

Kerk zijn in het dorp is voor mij elkaar vasthouden, samen God zoeken en er zijn voor elkaar, in geloof dat je met elkaar deel uitmaakt van Gods wereldwijde gemeenschap.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Lees meer over

Het thema Dorpskerken­beweging