Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Agenda

Filter agenda-items:
Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in

Maart

11
mrt

‘World Christianity, politics and public life’, a seminar with Philip Jenkins at the VU

Op 11 maart organiseren de Faculteit Religie en Theologie aan de VU en het WI van de ChristenUnie een symposium over migrantenchristenen en hun maatschappelijk betrokkenheid in Nederland.

Zowel in Nederland als wereldwijd verandert het christendom snel. Ondanks het feit dat veel kerken moeten sluiten zijn er inmiddels ongeveer een miljoen christenen met een migratieachtergrond in Nederland. Volgens prof. Philip Jenkins, bekend van zijn boek ‘The Next Christendom’, verschuift het zwaartepunt van het christendom naar het Zuidelijk halfrond en naar christen migranten.

Aanleiding voor dit symposium is de publicatie van het boek "Beeldragen: de wereldkerk en haar politieke missie" van Madelon Grant. Naast Prof. Jenkins, zijn er bijdragen van dr. Samuel Lee de nationale theoloog van het jaar 2020 en coördinator van het centrum van Migratie Theologie van de Vrije Universiteit, Prof. Ruard Ganzevoort, Dr. Simon Rirhena, drs. Godian Ejiogu en Dr. Jorge Castillo Guerra Godian. Kaarten kosten 25 euro.

Meer info via www.vu.nl/philipjenkins 

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

14
mrt

Boekpresentatie Dier & Evangelie 14 maart 2020

Op 14 maart is in pioniersplek De Pelgrim Zoetermeer de boekpresentatie van het boek Dier & Evangelie.

Dier & Evangelie (2020) is het eerste boek op de Nederlandse markt dat expliciet ingaat op dierenrechten vanuit christelijk-theologisch perspectief. Maaike Hartog, Sandra Hermanus-Schröder en Nienke van Ittersum ontsluiten het gedachtegoed van de Britse christen en theoloog, Andrew Linzey voor de actuele Nederlandse context.

De schrijvers dagen de lezer uit om het individuele dier te erkennen als uniek schepsel van God dat van Hem het recht op leven gekregen heeft. Ook inspireren zij om dieren op te nemen in de morele cirkel van christelijk geloven, denken en handelen. Jan Wolsheimer, ds. Hans Bouma en Willem Vermaat zullen een eerste reactie geven op het boek. In de middag zal Clair Linzey als keynote speaker een theologische verdieping aanbrengen over het dier in relatie tot het Evangelie. Aanmelden via de Winkel van Vegan Church: https://veganchurch.nl/agenda/

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

21
mrt

Boekpresentatie De Grote Bach Atlas

Boekpresentatie van De Grote Bach Atlas door Govert Jan Bach (auteur).

Boekpresentatie van De Grote Bach Atlas door de auteur dhr. Govert Jan Bach. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan dhr. Ton Koopman (musicus, dirigent). Muzikale bijdragen worden verzorgd door De Jonge Strijkers Nederland, met mevr. Naomi Magdalena Bach (solo) en dhr. Jascha Bach (cello). Receptie achteraf.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

April

05
apr

Muziektheatervoorstelling 'Wie ben ik?' door Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter

Muziektheatervoorstelling 'Wie ben ik?' door Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter over het leven en werk van Dietrich Bonhoeffer.

Muziektheatervoorstelling (na afloop van de eredienst) over de prijs van de vrijheid: Kees van der Zwaard verdiept zich met Roosmarijn Tuenter in de laatste uren van Dietrich Bonhoeffer, de predikant die betrokken was bij een aanslag op Hitler, werd opgepakt, veroordeeld en geëxecuteerd. Bonhoeffer deelde zijn onverzettelijkheid met moderne 'heiligen' als Etty Hillesum, Martin Luther King en Nelson Mandela. In gevangenschap schreef hij brieven over verzet en overgave aan zijn verloofde, ouders en vrienden. Aan het eind van zijn leven kwam hij ook tot dichten. In deze door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Hij speelt samen met altvioliste Roosmarijn Tuenter, die een tegenstem improviseert en als zijn verloofde Maria onbereikbaar nabij zal zijn.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

18
apr

Landelijke Pastorale Dag

Het thema van de dag is: ‘Bewaren en bewegen, over houvast en verandering’

Waar mensen elkaar ontmoeten en samen een weg zoeken in geloofs- en levensvragen, daar is sprake van pastoraat. Het belang van pastoraat wordt in alle gemeenten van onze kerk onderschreven. Het is de hulp die we elkaar bieden om, in alle omstandigheden van het leven, de weg met God te gaan. Pastoraat behoort zonder meer tot de basisprincipes van de kerk. De vraag hoe het pastoraat in de gemeente te organiseren wordt echter steeds vaker gehoord.

Om anderen nabij te kunnen zijn blijven basisvaardigheden, bijvoorbeeld om écht naar de ander te luisteren, van belang. Tegelijkertijd is er veel in beweging in het pastoraat: er zijn nieuwe ontwikkelingen, nieuwe plekken en nieuwe doelgroepen. 

De landelijke pastorale dag 2020 heeft aandacht voor vertrouwde én voor nieuwe vormen van pastoraat. Daarbij is er aanbod voor mensen die nieuw zijn in pastoraat; voor degenen met ervaring, voor wie nieuwe wegen willen inslaan én voor wie diepgang zoeken.

Sprekers en workshops

In het ochtendprogramma verzorgen ds. Rob Visser en ds. Paul Visser, onder meer bekend door hun interviews in het magazine Petrus, allebei een inleiding vanuit hun eigen context.  

Vervolgens is er een ruim aanbod aan workshops voor achtergrondinformatie, verdieping en praktische handvatten om in de plaatselijke situatie toe te passen. 

De dag wordt gehouden op zaterdag 18 april van 10.00 tot 16.00 uur in de Christelijke Hogeschool Ede.

Vanaf 1 januari vindt u alle informatie op de evenementenpagina.

Mei

13
mei

Uitreiking Ab Harrewijn Prijs

Op 13 mei wordt de jaarlijkse Ab Harrewijn Prijs uitgereikt, aan een persoon of groep die zich heeft ingezet voor de rafelranden van de samenleving. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag.

Wie in deze tijden in de bijstand belandt, krijgt een verplichte tegenprestatie opgelegd. Schuldeisers stapelen boete op boete. Wie een toeslag krijgt van de belastingdienst, moet maar hopen die nooit ineens terug te hoeven betalen. De samenleving hangt vaker van transacties aan elkaar dan van solidariteit. Juist daarom is het zo belangrijk dat saamhorigheid in de samenleving mede door mensen georganiseerd wordt. De Ab Harrewijn Prijs wil een steuntje in de rug zijn voor mensen die dit soort initiatieven nemen.

De jury zoekt ook in 2020 initiatiefrijke mensen, die op originele wijze schijnbare tegenstellingen tussen systemen of mensen overbruggen. Die mensen bijeenbrengen om noden of belemmeringen weg te nemen. Of die initiatieven nemen om met elkaar vooruit te komen.

De jury wordt graag geattendeerd op inspirerende initiatieven: solidair, creatief, wijzend op een nood of een taboe in de samenleving. Iedereen mag voordragen. De vorm is vrij. Denk aan een persoonlijke aanbevelingsbrief, een link naar een website, een krantenknipsel of een jaarverslag. Zet er wel altijd de naam en adresgegevens van een contactpersoon bij.

De uiterste datum voor aanmeldingen is 1 maart 2020. De jury selecteert vijf genomineerden, die elk 1.500 euro krijgen om aan hun initiatief te besteden. Voor de uiteindelijke winnaar is er 5.000 euro.

De uitreiking vindt plaats op woensdag 13 mei, de sterfdag van Ab Harrewijn in 2002. De aanvangstijd is drie uur ’s middags. De locatie is de Pauluskerk te Rotterdam.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

20
mei
-
24
mei

Justice & Joy - CWN-CWJ Voorjaarsconventie 20-24 mei 2020

De CWN voorjaarsconventie biedt ruimte voor spiritualiteit. Het werk van Gods Geest staat centraal in lofprijzing, meditatie, studie, vieren, luisteren, stilte en vooral: ontmoeting.

Justice & Joy... kan het één zonder het ander? Als je dat vraagt aan bishop Zac Niringiye, hoofdspreker van deze conventie, krijg je een duidelijk antwoord. Zonder gerechtigheid geen blijdschap. Gerechtigheid is één van de grondtonen van wie God is, benadrukt bishop Zac. Het is de basis van Gods koninkrijk. Talloze teksten in de Bijbel maken dit duidelijk. Gerechtigheid komt tot uitdrukking in hoe we op sociaal en economisch vlak met onze medemensen omgaan. Maar ook op het gebied van ecologie gaat het steeds meer over gerechtigheid. Hoe bouwen wij hier als rijke christenen met elkaar aan een koninkrijk van recht en vreugde? Andere sprekers zijn Thomas Quartier en Evert Jan Ouweneel. En er is nog veel meer te doen op de conventie: Workshops, diensten, een volledig kinder- en jeugdprogramma en een spetterend optreden van G-Roots.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

Juli

19
jul
-
28
jul

Jongerenreis naar Israël en Palestina

Het is geen doorsnee vakantiebestemming, maar iedereen die er eenmaal geweest is, wil nog eens terug: Israël, het land van melk en honing, maar ook een land met een turbulente geschiedenis.

In de zomer van 2020 organiseert de Protestantse Kerk een jongerenreis naar Israël, met een bezoek aan Palestina. Jongeren uit uw gemeente kunnen mee!

Samen met leeftijdsgenoten het beloofde land ontdekken, en een duik nemen in deze oriëntaalse wereld waarin mensen van allerlei afkomst met elkaar samen leven maar waar de verschillende werelden ook voortdurend botsen. Een land ook met een fantastische natuur en een kleurrijk straatbeeld: van orthodoxe joden en Arabische handelaren in Jeruzalem tot hipsters in Tel Aviv. Een reis met een bezoek aan toeristische highlights naast ontmoetingen met joden en christen-Palestijnen, volgens de manier waarop de Protestantse Kerk haar roeping verstaat. Uiteindelijk doel van de reis is onder meer kennismaken met het land, de geschiedenis en het jodendom, en het ervaren van het belang van dialoog (tussen de verschillende bevolkingsgroepen).

 

Gegevens

De reis vindt plaats van 19 tot 28 juli 2020 en is bedoeld voor jongeren van 18 jaar en ouder. Er zal een aantal bijeenkomsten aan de reis voorafgaan. De kosten voor de reis bedragen ongeveer 1200 euro per persoon. 

Kent u jongeren die u op deze reis wilt attenderen?

Jongeren kunnen meer informatie krijgen bij Floor Barnhoorn (f.barnhoorn@protestantsekerk.nl).

Oktober

16
okt
-
18
okt

Inspiratiefestival Terschelling

Van 16 tot en met 18 oktober vindt op Terschelling het Inspiratiefestival 2020 plaats.

Het festival staat in het teken staat van bezinnen, inspireren en ontmoeten. Met op het programma onder andere: concerten, theatervoorstellingen, lezingen, workshops, wandelingen en getijdevieringen. Ook zijn er programma’s voor studenten, jongeren en kinderen. Een mooie gelegenheid om als kerkenraad, commissie, team of groep inspiratie op te doen. 

Meer informatie op: inspiratiefestival-terschelling.nl.

Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in