Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Agenda

Filter agenda-items:
Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in

Mei

29
mei

Nationale Synode

Op 29 mei wordt de herdenking van 400 jaar Nationale Synode afgesloten met het tekenen van een Verklaring van Verbondenheid, door honderden afgevaardigden van diverse geloofsgemeenschappen.

Deze slotmanifestatie geeft zowel qua inhoud als muzikale omlijsting uitdrukking aan de diversiteit van de kerken in Nederland. Sprekers zijn onder andere: prof. dr. Bram van de Beek, dr. Hans Burger, pinkstervoorganger en socioloog dr. Samuel Lee en bisschop dr. Gerard de Korte.

Gospelkoor Elvis E & Friends Choir onder leiding van Elvis Ediagbonya, het Dordt College Choir uit Iowa (VS), dirigent Jan-Quintus Zwart en organist Ab Weegenaar zorgen voor muziek.

In aanwezigheid van vice-premier Carola Schouten zal aan het eind van de bijeenkomst een ´Verklaring van Verbondenheid´ worden ondertekend door vertegenwoordigers van een groot aantal kerken.

Ook u kunt uw handtekening zetten.  

Wij nodigen u van harte uit om op 29 mei aanwezig te zijn en zo met ons het verlangen zichtbaar te maken naar eenheid onder christenen in ons land.  

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

In Grote Kerk in Dordrecht

Juni

06
jun

Dag van de Hoop 6 juni 2019

Elk schooljaar kent hoopvolle momenten. Momenten die binnen de school zin geven en waar leerlingen en leraren energie van krijgen. Op donderdag 6 juni organiseert Verus, de koepelorganisatie voor christelijk en katholiek onderwijs, de Dag van de Hoop. De

Hoop brengen

In de periode van Pasen tot Pinksteren werkt Verus, met zoveel mogelijk scholen en partners zoals de de Protestantse Kerk Nederland, de EO, Stichting Present en de Vrije Universiteit samen om over hoop te DENKEN, iets te DOEN waardoor een ander hoop krijgt, met elkaar te VIEREN dat er hoop is om de wereld iets mooier te maken, en deze verhalen met elkaar en anderen te DELEN. Zo kunnen schoolleiders, leraren en leerlingen zich vanaf 18 april voorbereiden op de Dag van de Hoop.

Meedoen is eenvoudig

Verus heeft alle scholen die lid zijn van Verus, een promotiepakket gestuurd. De meeste katholieke en protestants-christelijke scholen zijn bij Verus aangesloten. De kans is dus erg groot dat de school waarmee u contact onderhoudt deze informatie ook ontvangen heeft.

Verus zal via een app ideeën, materialen en activiteiten aanbieden om scholen te ondersteunen. Scholen krijgen onder andere vlogs met voorbeelden om iets voor een ander te doen. Zo kunnen leerlingen een kaart sturen aan iemand die een positief bericht kan gebruiken, kunnen ze een maaltijd maken voor eenzame mensen, een top 10 samenstellen van songs die hun hoop hebben gegeven et cetera.

Samenwerken rond de Dag van de Hoop

Heeft u, vanuit de kerk, een goed contact met de school, informeer dan eens of zij meedoen met de Dag van de Hoop. Wellicht kunnen jullie samenwerken om, passend bij de tijd na Pasen, hoop tot leven te wekken. We geven wat suggesties:

  • Verzorg een gastles over hoop. Samen DENKEN jullie na over de de betekenis van hoop. JOP, Jong Protestant heeft verschillende werkvormen over hoop ontwikkeld, die u hierbij kunt gebruiken. Let wel: deze werkvormen zijn in eerste instantie voor het jeugdwerk binnen de kerk ontwikkeld. Bespreek met de school of deze werkvormen ook passend zijn binnen de school.
  • Sluit aan bij diaconale projecten in uw gemeente of kerk om mensen een steuntje in de rug te geven. Laat leerlingen iets DOEN om mensen hoop te geven.
  • VIEREN dat we hoopvol in het leven mogen staan, kan tijdens een school-kerkviering. Organiseer er één gezamenlijk. Het kan ook tijdens een viering op school op de Dag van de Hoop, of in de periode die eraan voorafgaat.
  • Verhalen van hoop zijn overal te vinden, in het groot en in het klein. Organiseer een ontmoeting tussen leerlingen en ouderen uit de gemeente. In groepjes worden zij, bijvoorbeeld met behulp van gesprekskaartjes, uitgenodigd verhalen van hoop te DELEN.

Naast de suggesties die we noemen, is er nog veel meer mogelijk. Ga daarom in gesprek met de school en bedenk samen hoe u de school kunt ondersteunen de Dag van de Hoop voor de leerlingen tot een groot succes te maken.

Meer lezen? Kijk op de site van Verus.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

In Landelijk
07
jun
Petrus Vertelt

Petrus Vertelt

Op 7 juni vindt de volgende editie plaats van Petrus Vertelt. Meld u gratis aan en kom luisteren naar mooie, ontroerende en bijzondere verhalen.

De volgende editie van Petrus Vertelt vindt op 7 juni plaats in Stellendam. Meld u gratis aan en kom luisteren naar mooie, ontroerende en bijzondere verhalen.

Bij Petrus Vertelt vertellen mensen voor de microfoon een verhaal uit hun leven. Stuk voor stuk zijn dat mooie, bijzondere of ontroerende verhalen - elk verhaal is persoonlijk en echt gebeurd. De vertellers hebben verschillende achtergronden en hebben vaak geen podiumervaring. Tussen de verhalen door klinkt er mooie muziek en na afloop is er een gezellige borrel.

In Stellendam
22
jun

Leefgemeenschappen festival

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

In Augustanahof, Amsterdam

Augustus

15
aug
-
18
aug

Graceland Festival

Graceland Festival is een mooi voorbeeld van een plek waar ruimte is voor allerlei mensen, zowel kerkelijk, als pioniers, als zoekend, als seculier.

De Protestantse Kerk in Nederland is hoofdsponsor van Graceland Festival. Het festival biedt prikkelende praters, intieme muzieksets, rustgevende meditatie en kritische kleine kunst. Het festival inspireert tot een liefdevol samenkomen van diversiteit. Daarin zitten veel overeenkomsten met de kerk, die een oefenplaats wil zijn van diverse mensen. Een plek om te geloven, maar ook om te twijfelen, om troost te vinden en het leven te vieren. Daarom is de Protestantse Kerk op zijn plek op Graceland Festival, waar we verhalen delen van geloof, hoop en liefde.

In Vierhouten

September

25
sep

Informatiebijeenkomst over jongerenreis naar Israël en Palestina (zomer 2020)

Het is geen doorsnee vakantiebestemming, maar iedereen die er eenmaal geweest is, wil nog eens terug: Israël, het land van melk en honing, maar ook een land met een turbulente geschiedenis.

In de zomer van 2020 organiseert de Protestantse Kerk een jongerenreis naar Israël, met een bezoek aan Palestina. Jongeren uit uw gemeente kunnen mee!

Samen met leeftijdsgenoten het beloofde land ontdekken, en een duik nemen in deze oriëntaalse wereld waarin mensen van allerlei afkomst met elkaar samen leven maar waar de verschillende werelden ook voortdurend botsen. Een land ook met een fantastische natuur en een kleurrijk straatbeeld: van orthodoxe joden en Arabische handelaren in Jeruzalem tot hipsters in Tel Aviv. Een reis met een bezoek aan toeristische highlights naast ontmoetingen met joden en christen-Palestijnen, volgens de manier waarop de Protestantse Kerk haar roeping verstaat. UIteindelijk doel van de reis is onder meer kennismaken met het land, de geschiedenis en het jodendom, en het ervaren van het belang van dialoog (tussen de verschillende bevolkingsgroepen).

Gegevens

De reis vindt plaats van 19 tot 28 juli 2020 en is bedoeld voor jongeren van 18 jaar en ouder. Er zal een aantal bijeenkomsten aan de reis voorafgaan. Op woensdagavond 25 september 2019 is er een informatiebijeenkomst in Utrecht, voor iedere jongere die geïnteresseerd is in deze reis. Daarna pas volgt de definitieve aanmelding voor de reis.

De kosten voor de reis bedragen ongeveer 1800 euro per persoon. Door een subsidie betaalt de Protestantse Kerk een derde deel van de kosten. Van de jongeren wordt verwacht dat ze de rest van het bedrag door eigen fondsenwerving bijeenkrijgen en/of zelf betalen.

Kent u jongeren die u op deze reis wilt attenderen?

Jongeren kunnen meer informatie krijgen bij Floor Barnhoorn (f.barnhoorn@protestantsekerk.nl).

In Utrecht
Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in