Vrijwilligers gezocht voor zorgvakanties

Op vakantie gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld voor wie oud of ziek is of voor gezinnen in de bijstand. Hetvakantiebureau.nl zorgt hiervoor en kan nieuwe vrijwilligers goed gebruiken.

Hetvakantiebureau.nl, een project van Kerk in Actie, biedt allerlei soorten vakanties aan, zoals seniorenvakanties, zorgvakanties, vaarvakanties, creatieve weken, muziekweken. Ook gezinnen in de bijstand en eenoudergezinnen kunnen via Hetvakantiebureau.nl een passende vakantie boeken.

Financieel worden deze vakanties mede mogelijk gemaakt door de Protestantse Kerk. Cruciaal is ook de inzet van ongeveer 1.400 vrijwilligers per jaar. Zij verwennen en verzorgen de gasten, zodat die onbekommerd op vakantie kunnen en hun zorgen of eenzaamheid even vergeten.

Gezellig

Zo is bijvoorbeeld Sophia ter Beek-Vlaanderen (99) uit Brunssum al vier keer mee geweest met een creatieve vakantieweek in Nieuw Hydepark in Doorn, de laatste keer in maart. “Ontzettend gezellig”, zegt ze hierover. “Je komt tot rust en je ontmoet nieuwe mensen. Op mijn leeftijd kan ik niet meer alleen op vakantie. Mijn dochter is al jaren vrijwilliger, daarom ga ik nu als zij ook gaat.”

Diakenen kunnen de vakanties op verschillende manieren in de gemeente onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld door erop te wijzen in het kerkblad of door mensen persoonlijk te wijzen op Hetvakantiebureau.nl (zie het kader voor tips). Ook kunt u in uw gemeente een oproep doen voor vrijwilligers. Hetvakantiebureau.nl heeft namelijk altijd behoefte aan versterking.

Rugzak

Een van de vrijwilligers die regelmatig meegaat, is Wija van der Kaaden. Zij is in het dagelijks leven geestelijk verzorger bij Bartimeüs, de organisatie voor slechtzienden en blinden. Ze is al zeven keer als pastor mee geweest met een zorgvakantie, eind juni gaat ze opnieuw.

“Tijdens de zorgvakanties gaan vaak mensen mee met een flinke rugzak. Ze zijn bijvoorbeeld ziek of hebben een handicap. Veel mensen zitten met vragen als: ‘Waarom overkomt mij dit?’ Tijdens zo’n week hebben ze afleiding van leuke uitstapjes en workshops, maar ze hebben ook veel tijd om na te denken.” Het is daarom goed dat er een luisterend oor is tijdens zo’n vakantie. Ook tijdens seniorenvakanties voor ouderen die geen zorg nodig hebben, is de pastorale zorg van belang. Deze ouderen zijn in het dagelijks leven vaak eenzaam.

Soepel

Het contact tussen vrijwilligers en gasten beperkt zich in principe tot de vakantie. “Je bent een week weg met elkaar, mensen weten dat je het aan het einde met elkaar afsluit”, zegt Wija. “Dat geeft ruimte. Doordat ik een voorbijganger ben, is het voor mensen makkelijker om hun verhaal te vertellen.” Als ze het gevoel heeft dat mensen ook na de vakantie hulp nodig hebben, adviseert ze hen om er bij thuiskomst over te praten met iemand in hun eigen omgeving of iemand uit de kerk.

Als gast waardeert mevrouw Ter Beek de aanwezigheid van een pastor enorm. “Het is heel fijn dat er iemand beschikbaar is als je behoefte hebt om te praten. Ik heb ook weleens gesprekjes met de pastor.”

Ze is blij dat er vrijwilligers meegaan met de vakanties. “Ze houden je goed in de gaten. En als er wat aan de hand is, staan ze paraat. En”, daar is ze van overtuigd, “zonder vrijwilligers zouden de vakanties niet zo soepel verlopen!”

>Kijk op www.hetvakantiebureau.nl voor aanmelding voor vrijwilligers en een overzicht van de vakanties in de zomermaanden. Er is nog ruimte.

 

Lees meer over de steun van Kerk in Actie aan HetVakantiebureau.nl

Dit is een ingekorte versie van het artikel in Diakonia (juni 2017). Hier vindt u tips voor diakenen om de vakantieweken onder de aandacht te brengen. Tekst: Marusja Aangeenbrug, eindredacteur Diakonia, en Mariska Odijk, Hetvakantiebureau.nl Foto: Hetvakantiebureau.nl

Terug naar overzicht