Valentijnsviering: een zegen voor iedereen

14 februari is bekend als d dag van de liefde. Voor de protestantse Oosterkerk te Capelle aan den IJssel de reden om een speciale valentijnsviering te organiseren waar iedereen een zegen kan komen vragen over hun relatie.

Volgens ds. Ruben Schep is de aanleiding voor dit initiatief ‘de wens om een ritueel te bieden aan die mensen die niet beantwoorden aan het standaard plaatje dat met Valentijnsdag vaak naar voren komt, of waar we als kerk aandacht aan besteden’.

Schuld of schaamte

Schep: “We zien dat mensen in de kerk wel om een zegen over hun relatie vragen als ze voor het eerst trouwen. Steeds meer Nederlanders trouwen echter niet, of hebben meerdere relaties in hun leven. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van schuld of schaamte. Als kerk laten we hier een pastorale vraag liggen.”

Het is de eerste keer dat de Oosterkerk dit organiseert. Zowel ds. Schep als ds. Hoekstra gaan voor in deze viering. Ze hebben een liturgie ontwikkeld met een gezamenlijk begin en eind met in het hart ruimte voor stellen om na een kort gesprek elkaar beloften te doen en gezegend te worden.

Schep: “We vinden het best spannend. We weten niet hoeveel mensen hierop af komen. We hebben van een aantal stellen begrepen dat ze geïnteresseerd zijn en het voornemen hebben te willen komen, anderen twijfelen nog. “

Liefde en trouw

De predikanten hebben wel duidelijk gemaakt dat het in deze viering niet gaat om een huwelijkssluiting. “We willen mensen ritueel sterken en hen helpen vast te houden aan de liefde en trouw. We zien de zegen die we uitspreken dan ook niet zozeer goedkeuring van de relatie, maar wel als teken van Gods aanwezigheid in de liefde die zich soms niet houdt aan wat wij sociaal wenselijk vinden. Juist ook in gebrokenheid wil God met zijn genade aanwezig zijn. “ ‘Maar’, voegt Schep er direct aan toe: ‘de viering is ook bedoeld voor mensen die al jaren bij elkaar zijn en ‘gewoon’ opnieuw elkaar beloften willen doen en een zegen willen ontvangen.’

De dominee benadrukt dat er in de kerk geen harten en rozen zullen zijn. “We proberen het dit jaar voor het eerst uit en houden het wat klein. Wel wordt er na afloop champagne gedronken!”

Kijk ook naar:
> Boekje 'Liefde'
Boekje vol van liefde met passende citaten uit de Bijbel, uitspraken van 'mensen van naam’ en gedicht- en liedteksten van bekende schrijvers. Met mooie foto’s en beelden is het een prachtig cadeauboekje. Als u het nu bestelt, is het helaas niet meer op tijd voor Valentijnsdag, maar u kunt natuurlijk iedere dag iemand hiermee verrassen.

> Meer over de achtergronden bij Valentijnsdag
https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag

> Website van de Oosterkerk in Capelle aan den IJssel
http://deoosterkerk.nl/

Terug naar overzicht