Tweede Advent - Geen plaats

Het zal je maar overkomen. Je bent hoogzwanger en moet op reis. Gedwongen door oorlog en geweld heb je geen keus. Je moet, samen met je man die er ook niets aan veranderen kan. Tot overmaat van ramp dient tijdens de reis de geboorte van je kind zich aan.

Tegenhouden kun je het niet. Een dokter of fatsoenlijk bed is er niet. De enige die je een beetje kan helpen is je man. Voor je kindje is geen wiegje - laat staan een warme kruik. Hoe hopeloos moet je als moeder je dan niet voelen. Je moet er toch niet aan denken dat dit je overkomt.

Toch overkomt het nog steeds menig vrouw. Hoogzwanger zijn ze op reis. Ze hebben geen andere keus vanwege een grillige realiteit. Kinderen worden geboren in rubberbootjes op zee of op een matrasje op de grond ergens in een vluchtelingentent.

Voor de pasgeborene is geen babykamer met een prachtige wiegje. Het zal je als moeder of als kind maar overkomen...

Laat nu uitgerekend op deze wijze Jezus zijn geboren. Kerst is het feest van God die mens wordt. Immanuël: God met ons. We maken er een prachtig, warm en gezellig feest van. De kerststal brengt sfeer in huis en kerk. In de donkere dagen van december zijn we ook wel toe aan een gezellig feest.

Toch was de geboorte van Jezus geen feest maar een drama. Het is een wonder dat het goed is afgelopen. Wat wat had er niet allemaal mis kunnen lopen? Geen plaats, geen hulp, geen wieg...

In de misère van opgejaagde mensen die nergens welkom zijn wordt Jezus geboren. Komt God ter wereld. De nood van evacués voor wie geen plaats is, is het geboortekanaal van Jezus. In hun midden laat God zich vinden.

Kerst wrijft onze ogen uit, opdat we ons niet verkijken.

Ds. René de Reuver - scriba van de Protestantse Kerk in Nederland 

Kerst: Geef hoop aan een kind op de vlucht

In onze tijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht. De helft is kind, net als Jezus. Ook de helft van de vier miljoen Syriërs die de bloedige oorlog in hun land ontvluchtten, is kind. In de komende adventstijd staan we stil bij Syrische kinderen in Libanon, Griekenland en Nederland die alles achter moesten laten en nu in grote onzekerheid en angst leven. Met Kerst vragen we samen met EO Metterdaad, Dorcas en World Vision met de actie ‘Geloof, Hoop en Syrië’ specifiek aandacht voor Syrische vluchtelingen in Syrië zelf.

Doe mee en collecteer voor vluchtelingkinderen, op kerstavond of tijdens de kerstdienst. Geef ook in de Adventsperiode aandacht aan deze problematiek in gebed en met actie. Doe mee aan Tafels van hoop voor vluchtelingen. Op iedere zondag in de Adventsperiode en met Kerst staan vluchtelingenkinderen uit een ander land centraal. Kerk in Actie neemt u mee langs projecten in verschillende landen.

Terug naar overzicht