Speldenprikken voor Franse protestanten

De Waalse kerk vertaalt de ‘95 speldenprikken’ van Rikkert Zuiderveld voor Franstalige protestanten.

In de Waalse kerk in Utrecht vindt vandaag 9 juni de overhandiging plaats van de Franstalige uitgave van “95 Speldenprikken”. Ter gelegenheid van het jubileumjaar '500 jaar protestantisme' schreef Rikkert Zuiderveld 95 aforismen, een actuele knipoog naar de 95 stellingen die Maarten Luther in 1517 schreef. Roel Ottow voorzag ze van prikkelende illustraties.

Zet aan tot denken

Jacques Uitterlinde is diaken in de Waalse kerk van Dordrecht-Breda en vertegenwoordiger voor de synode voor de Protestantse Kerk in Nederland. Hij vertaalde samen met dominee Roger Dewandeler de Speldenprikken naar het Frans. Waarom? Uitterlinde: “Het boekje raakte ons, het bespreekt geloven met een knipoog; je kunt er soms hartelijk om lachen en het zet je aan het denken. Dat maakte dat we bedachten het te verspreiden onder de Waalse gemeenten in Nederland. Mooie bijkomstigheid is dat de Protestantse kerk in Nederland via de Waalse kerk verbonden is met protestanten wereldwijd. Wie weet er dat er Franstalige protestanten en Waalse kerken zijn in Londen, Berlijn, Stockholm, Jeruzalem, Tunis en Djibouti?”

Speels tegengas

Schrijver Rikkert Zuiderveld zegt over zijn speldenprikken "De opzet van mijn aforismen is totaal anders dan bij Luther. Luther protesteerde tegen bepaalde wantoestanden. Hij was serieus. Dit is vooral speels. Ik hou wel van tegengas geven als ik dat nodig vind. De kerk heeft het per definitie moeilijk, omdat ze eerst bezig moet zijn met Gods koninkrijk en de wereld daarna pas komt. Maar aan de andere kant, als er ontwikkelingen zijn die moreel verwerpelijk zijn, dan mag de kerk best iets roepen. De een vindt dat je het wel moet doen, en de ander vindt 'wees maar met de geloofsopvoeding bezig'. Daar balanceert de kerkgemeenschap tussen."

Overhandiging

Scriba ds. René de Reuver overhandigt de vertaling “Coups d’Epingle” aan de voorzitter van het moderamen van de Waalse classis. De Waalse kerken ontstonden toen in de 16e eeuw Franstalige protestanten (Walen) zich in Nederland vestigden. Na de opheffing van het Edict van Nantes sloten Hugenoten zich bij hen aan. De Réunion Wallonne is als classis deel van de Protestantse Kerk in Nederland.

> Meer informatie:

Presentatie: 9 juni 2017 16.00 - 17.00, Waalse Kerk, Pieterskerkhof 5 Utrecht. (op loopafstand van de bushaltes op het Jansplein of de parkeergarage Springweg).

Nederlandse Speldenprikken

Eglises Wallonnes

De Nederlandstalige uitgave 95 Speldenprikken is gratis voor deelnemers aan de Nationale Protestantentest.

 

Terug naar overzicht