Reformatietour in Nederland

Begin april zetten Deventer en Dordrecht de Reformatie centraal in hun stad.

Aanleiding voor beide reformatie-programma’s is de komst van de ‘Reformatie-bus’ van de Duitse Evangelische Kirche (EKD) die dit jubileumjaar heel Europa rondreist. Deventer en Dordrecht grijpen de komst van de bus aan om het reformatieverhaal van hun eigen stad via een programma met muziek, vieringen, tentoonstellingen duidelijk te maken.

De Protestantse Kerk Deventer organiseert dit weekend over Geert Groote, de Moderne Devotie en de Reformatie in Deventer. Een weekend lang blikt Deventer terug op de beroemde stadsgenoot Geert Groote, en zijn betekenis voor de hervorming van de toenmalige geloofsbeleving. Op het programma staan onder andere een Geert Groote-maal, lezingen over de moderne Devotie (voorloper van de Reformatie) en over Jacobus Revius, een stadswandeling, lunchconcert, museumbezoek en een Nederlands-Duitse viering op zondag.

In Dordrecht wordt op 5 april een rode loper van “500” meter uitgerold tussen de Grote Kerk en de Evangelisch-Lutherse Trinitatiskapel. Ook wordt een grote poort van de vrijheid geplaatst. Op de rode loper staat een deur waarop bezoekers hun aanklachten kunnen vastspijkeren. De Openbare Bibliotheek stelt in het Taalcafé het thema 500 jaar Reformatie aan de orde, met kinderprogramma, tafelgesprekken en het Toonkunstkoor. Er is een expositie over Luther, door leerlingen van het Wartburgcollege. De dag wordt afgesloten in de Grote Kerk met het debat Luther is nu met muzikale bijdragen van het Vocaal Theologen Ensemble.

Europees verhalenproject

De Duitse Evangelische Kirche (EKD) startte vorig najaar de Europese ‘Stationenweg”: een rondreizende truck met een tentoonstelling over de Reformatie die heel Europa rondreist. In elke stad waar de bus arriveert, organiseert een plaatselijk team een programma over de Reformatie in de betreffende stad.
De verhalen uit de bezochte steden worden op 20 mei 2017 toegevoegd aan de internationale Reformatietentoonstelling in Wittenberg. De verzamelde verhalen zijn nu al tijdens de tour online in te zien.

> Meer informatie
31 maart – 2 april: Reformatieweekend in Deventer
5 april: 500 jaar Luther in Dordrecht
Volg de Europese Verhalenbus 

Terug naar overzicht