Protestantse blik op 2017 - een top 17

Waar stonden protestanten in 2017 bij stil? Waar maakten ze zich druk om? Wat raakten hen? Een protestants jaaroverzicht op basis van de 17 best gelezen verhalen op deze website van het afgelopen jaar.

1. Verlies leden niet uit het oog (12.115)
Het bericht ‘verlies leden niet uit het oog’ is het best gelezen bericht van 2017. Je zou het kunnen lezen als een puur beheersmatige en administratieve kant van de kerk (saai!), maar de redactie van ProtestantseKerk.nl proeft in de grote aandacht voor dit bericht grote onderlinge betrokkenheid. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat ook het bericht ‘regeerakkoord positief over ledenadministratie kerken’ op de achtste plaats in de top 17 van best gelezen berichten belandde.

2. Een drama dat ons allen schokt (5799)
Deze grote betrokkenheid van leden van de Protestantse Kerk is ook zichtbaar in het feit dat het bericht over de aanval op de dominee in Rhenoy en het gebed na de aanslag in Barcelona tot de best gelezen berichten van 2017 behoren. Het zijn de tweede en vijfde meest gelezen berichten op ProtestantseKerk.nl in dit jaar. Inmiddels is bekend dat er een verdachte is opgepakt voor de aanval op ds. Wassenaar.

3. Koning aanwezig bij viering 500 jaar reformatie (4686)
De herdenking van ‘500 jaar reformatie’ kan natuurlijk niet in dit jaaroverzicht onderbreken. Zowel het bericht over de live viering als dat de koning aanwezig was, belanden respectievelijk op de 13de en derde plaats van best gelezen verhalen in 2017.

4. Ds. Janneke Nijboer #MeToo (4411)
De wereld werd dit jaar wakker geschud door de #metoo-beweging. Mensen wilden niet langer zwijgen over seksuele intimidatie en misbruik. Ook ds. Janneke Nijboer deelde haar verhaal en riep de kerk op om na te denken over wat het betekent om ‘veilige kerk’ te zijn. Dat denkproces was al ingezet voordat zij hiertoe opriep, maar is door haar oproep nog urgenter geworden. (Plaats 4)

5. Bidden voor Barcelona (3809)

6. Historisch besluit over organisatie Protestantse Kerk (3694)
Al jaren is de Protestantse Kerk bezig met het toekomstproces ‘Kerk 2025’. Op 22 september werd in dit kader door de generale synode een historische beslissing genomen. Met ingang van 1 mei 2018 heeft de Protestantse Kerk niet 75 classes, maar elf classes. En iedere classis krijgt een classis-predikant. Meer over dit proces via www.protestantsekerk.nl/kerk2025.

7. De slag om de gastvoorganger - deel 1 (3284)
Op de zevende plek staat een bijzonder verhaal. Een kijkje achter de schermen van de dienstenorganisatie.
2017 is ook het jaar dat de maandelijkse nieuwsbrieven die speciaal bedoeld waren voor predikanten en scriba’s werden vervangen door één nieuwsbrief voor iedereen die betrokken is bij de Protestantse Kerk. Een nieuwsbrief die niet alleen informatie verspreidt, maar informatie ophaalt bij de leden. Dat dat werkt, blijkt uit het volgende verhaal.
Een preekroostermaker stuurde een mailtje naar de dienstenorganisatie of we niet eens aandacht konden besteden aan de stress rond het samenstellen van zo’n rooster. Wanneer bel je een mogelijke gastpredikant? Wat is te vroeg? Wat is te laat? Moeten er regels komen op dit punt of niet? We vroegen om uw mening via de nieuwsbrief en er kwamen tientallen reacties binnen. Dit leidde tot twee artikelen. Eén artikel over de slag om de gastvoorganger vanuit predikantsperspectief en één vanuit het perspectief van de preekroostermaker. De artikelen werden zeer goed gelezen in 2017. Blijkbaar een thema dat leeft onder veel mensen en waar helaas niet één twee drie een passende oplossing voor blijkt te zijn.

8. Regeerakkoord positief over ledenadministratie (3169)

9. In Memoriam Harry Kuitert (3073)
In september 2017 overleed theoloog Harry Kuitert. Prof. dr. Harry Kuitert (1924-2017) schudde de theologie op, maar hij werd daarin langzamerhand onnavolgbaar voor velen. Hoe kwam het toch dat hij zoveel ‘overboord’ zette? Martien Brinkman zet Kuiterts denken en betekenis in perspectief. 

10. Gesprek van hart tot hart over huwelijk en homohuwelijk (2956)
In november 2017 sprak de generale synode over het huwelijk. Het werd een emotioneel gesprek van hart-tot-hart. 

11. Beatrice de Graaf verlangt naar veiligheid (2864)
Nog een synodeondewerp in de top17 van 2017. Afgelopen jaar verscheen het boek ‘Heilige Strijd’ van terrorismedeskundige Beatrice de Graaf. Dit boek verscheen naar aanleiding van haar bijdrage in de generale synode over het thema veiligheid. De Graaf is lid van de Protestantse Kerk en wilde ook graag als christen een bijdrage leveren aan dit debat. Bij de EO is er een programma speciaal aan dit boek gewijd en de Protestantse Kerk maakte een themapagina bij dit boek. Het boek is inmiddels toe aan zijn tweede druk. 

12. Haaije Feenstra verlaat dienstenorganisatie Protestantse Kerk (2543)
Op dit wordt er gezocht naar een nieuwe directeur voor de dienstenorganisatie. Ook u kunt nog reageren op deze vacature. Haaije Feenstra kondigde namelijk in oktober aan dat hij directeur wordt bij Prisma. Feenstra is een bekend gezicht in protestants Nederland. Dit bericht belandde dan ook zonder moeite op nummer 12.

13. Live Nationale Viering 500 jaar reformatie (2425)

14. Film ‘Hier ben ik’ (2324)
Uniek in 2017 was de documentaire die de EO heeft gemaakt rond de dorpskerk in Bloemendaal. Anderhalf uur film over het leven en het geloof van een aantal gemeenteleden en de rol die ds. Ad van Nieuwpoort in deze geloofsgemeenschap speelt. De film heeft een ronde gemaakt langs vele filmhuizen in Nederland en is op Eerste Kerstdag uitgezonden op televisie. De film is zeer geschikt om in de gemeente te bekijken en te bespreken. Uiteraard heeft de dienstenorganisatie gespreksvragen bij de film gemaakt. Het bericht over deze film belandde op de 14de plaats.

15. Wat is protestantse liturgie (2297)
Ook de essentie van protestantse liturgie heeft de belangstelling van velen. Een verhaal over de synodebespreking over dit onderwerp staat op een mooie 15de plaats in de protestantse top17. Dit onderwerp komt in 2018 terug. In april 2018 verschijnt het synodestuk - na bewerking - als boek bij het Boekencentrum. Het boek is bedoeld om het gesprek in de gemeenten over dit onderwerp te stimuleren. 

16. Betekenisvol ritueel geeft ruimte aan verdriet (1782)
Op nummer 16 staat een bericht over hoe plaatselijk gemeenten vormgeven aan de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Een zondag waarin veel gemeenten de overledenen van dat jaar herdenken. “De kerk heeft iets te bieden als het gaat om rouw en verlies.”

17. Kerst en alternative facts (1741)
En ondanks het feit dat de kerstboodschap van de scriba nog maar sinds 22 december online staat, is het met stip in de top 17 van best gelezen berichten van 2017 beland. Hij bekijkt het kerstverhaal vanuit een actueel fenomeen: feiten en ‘alternatieve’ feiten. “Door welke feiten laat jij jouw leven bepalen? Die van de machthebbers? Of door de vreemde feiten van God die ons leven deelt en vraagt: waar ben jij?”

Terug naar overzicht