Protestants zijn: meer poŽzie graag

Peter van Dijk van uitgeverij Vuurbaak deed de Nationale Protestantentest. De uitslag past hem wel; "Ik zit in mijn hoofd, en in de taal."

'Uit de test blijkt dat ik qua 'protestant zijn', ergens in hang tussen Albert Schweitzer en Nel Benschop. Binnen dat soort uitersten voel ik me wel thuis. Het zegt namelijk dat ik met mijn hoofd bezig ben en met taal... en dat klopt.

Hoofd en hart

Tegelijkertijd geeft dat het probleem weer van mijn protestant zijn. Mijn hoofd en mijn taal zorgen ervoor dat ik alles kan en wil beredeneren, en dat het geloven zelf haast geen kans krijgt om te 'zakken' naar mijn hart. Natuurlijk gebeurt dat sporadisch wel, maar ik heb inmiddels geleerd die momenten enorm te koesteren, omdat ze zo zeldzaam zijn. Was ik dus maar wat minder protestants, en wat meer katholiek, of gewoon... een invoelende volgeling, zonder denominatie.

Mijn werk als uitgever werkt in dit verband ook niet mee. Ik maak boeken en magazines. Dan blijf je dus in je hoofd zitten en in de taal.

Verschuiving

Of toch? Inderdaad: als ik de uitgaven zie die afgelopen jaar via onze uitgeverij de wereld in zijn gestuurd, merk ik een verschuiving die volgens mij heilzaam is. Die althans heilzaam was voor mijzelf en dus hopelijk ook voor onze lezers: minder theologie (sorry, lieve theologen) en meer poëzie.

Meer Benschop dan Schweitzer dus, ben ik bang.

> Peter van Dijk geeft bij uitgeverij Vuurbaak boeken uit als Mijn heldere afgrond, Woestijnvaders en Lang verhaal kort. Daarnaast maakte hij de glossy's 'Jezus!', 'Dood', 'Bonhoeffer' en 'Luther'. www.vuurbaak.nl

Benieuwd op welke protestant u lijkt? Doe de Nationale Protestantentest en ontdek het! www.nationaleprotestantentest.nl

Doet u ook mee aan deze Verhalenrubriek ‘protestants zijn’? Stuur uw bijdrage (max 200 woorden) aan persdienst@protestantsekerk.nl. Indien uw bijdrage geplaatst wordt, ontvangt u aan toepasselijk blijk van waardering.

Terug naar overzicht