Pelgrimstocht voorziet in behoefte

'Je vindt troost op de weg die je gaat'. Een reactie van een van de deelnemers aan de pelgrimstochten vanuit pleisterplaats Ressen. Iedere eerste zaterdag van de even maanden is er een tocht, waarbij wandelen en mediteren hand in hand gaan. De deelnemers ervaren dat als prettig en verrijkend en gaan met een goed gevoel naar huis.

Nadenken. Tot jezelf komen. Het zijn terugkerende elementen tijdens de pelgrimstochten. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar zingeving. Het spreekt Jannie Henzen uit Andelst wel aan. "Het leek me leuk om een keer mee te doen", zegt ze. De stilte heeft ze als bijzonder ervaren. "We hebben geleerd alles positief te bekijken." Ook Fokke Kijlstra houdt een prettig gevoel over aan de pelgrimstocht. Hij is voorzitter van de kerkenraad van de protestantse gemeente in Gendt en geeft aan dat de meditatie hem goed bevallen is. "We kregen de vraag voorgelegd wat de meest sprekende ervaring in je leven is geweest. Daarop heb ik aangegeven dat je altijd troost vindt op de weg die je gaat." Het samenzijn en de bezinning worden door Kijlstra gewaardeerd. "Het is heel bijzonder om te ervaren dat je tijdens de stiltemomenten op jezelf teruggeworpen wordt." Een andere deelnemer geeft aan dat de deelnemers tijdens de pelgrimstocht aan het denken zijn gezet. "Ik kan de wandeling iedereen aanbevelen."

Dominee Wilma Hartogsveld sluit de pelgrimstocht in de kerk af. Ze dankt de deelnemers voor alles wat ze met elkaar hebben willen delen. "Elke wandeling is verrassend en inspirerend. Ik voel me gezegend dat ik dit doen mag." De wandeling voorziet in een behoefte, zoveel is wel zeker. "De pelgrimstocht is een hele mooie manier om verdieping en bezinning te zoeken en te vinden. Wandelen nodigt uit om op een andere manier met elkaar te praten. Het biedt de kans los te komen van alledaagse zaken", verklaart Wilma Hartogsveld.

De deelnemers krijgen de vraag voorgelegd wat de piekmomenten zijn in hun leven en wie hun reisgenoten zijn. "We vragen wie de gidsen zijn in hun leven? Wat wil je doorgeven? Die onderwerpen komen aan de orde", aldus de dominee. Het valt haar op dat aan de pelgrimstochten steeds andere mensen meededen. Er waren slechts drie personen bij die al eerder meewandelden.

Elke tweede zaterdag van de oneven maanden is er een retraite in de kerk (alleen in september een uitzondering, dan is de retraite op de 3e zaterdag). Keltische tradities staan komend seizoen centraal. Daarnaast is in de kerk in het nieuwe seizoen op werkdagen om negen uur een ochtendgebed.

Bron: De Nieuwe Krant, 9 augustus 2017

 

Terug naar overzicht