Op traditie alleen kun je niet drijven

Rikkert Zuiderveld schreef een eigentijdse versie van Luthers 95 stellingen.

Wie zanger en dichter Rikkert Zuiderveld opzoekt, rijdt langzaam de stilte in. Over steeds smallere weggetjes. We zijn op weg naar de directeur van de vereniging voor het behoud van zandweggetjes. Hij heet ons welkom op het Drentse platteland waar hij geniet van de rust tussen de vele concerten door. We zoeken hem op omdat hij voor de campagne 2017: 500 jaar protestant 95 moderne stellingen schreef. Onder de titel 95 speldenprikken zijn deze gebundeld.

Hoe heeft u de speldenprikken geschreven?
“Ik vind het prettig om op een speelse manier dingen te zeggen, iets tegen het licht houden. Niet cynisch, maar met ironie en soms een paradox.” We lezen Luthers stelling 36. 'Ieder christen die oprecht berouw heeft, heeft een volkomen vergeving van straf en schuld, ook zonder aflaatbrieven.' "Acceptgiro's zijn de nieuwste aflaten van onze tijd. Ons schuldgevoel is groot, dus geven we geld. Je kan bijna niet leven zonder je ellendig te voelen omdat je direct ziet wat er wereldwijd gebeurt. Ga je een eeuw terug, dan hoorden mensen weken later van een ramp. Dan was het al geweest. Vloog de boerderij van de buren in de brand, dan was je erbij om te helpen. En nu weten wij zoveel, dat we ons collectief schuldig voelen. Je kan moeilijk elke dag bidden 'Sorry Heer, dat ik er zo weinig aan kan doen'."

Maar wat kunnen we dan wel doen?
"Dat is voor iedereen anders. Financieel of praktisch. We hadden hier een Asielzoekerscentrum vlakbij en we kregen contacten. Mijn vrouw Elly heeft veel vrienden op Facebook en als ze bijvoorbeeld hulp vraagt voor asielzoekers die verhuizen naar Gouda, wordt er meteen wat geregeld. Je moet zorgen dat je niet onverschillig wordt. De tegenpool van liefde is niet haat maar onverschilligheid. In welke vorm je het giet, dat moet ieder zelf weten."

Het protestantisme is vijfhonderd jaar geworden. Wat wenst u de jarige kerk? "Vergeet nooit waar je uit geboren bent. Ik denk dan aan de Geest. Maar misschien moeten mensen dat zelf uitzoeken. Wie of wat is de oorzaak van mijn bestaan. In Johannes 3 staat: 'Als je niet opnieuw geboren wordt, kan je het koninkrijk niet binnengaan'. Er zijn veel mensen die traditioneel naar de kerk gaan. Dat is mooi. Maar op traditie alleen kan je niet drijven. Je moet die bewuste keuze zelf een keer maken." 

Welke speldenprik is uw favoriet?

Genade is als ademhalen
je bent je er niet van bewust
totdat je benauwd wordt. 

>In 2017 vieren en gedenken we dat 500 jaar geleden het protestantisme begon. In de Nationale Protestantentest kunt u ontdekken hoe kleurrijk en veelzijdig het protestantisme in vijfhonderd jaar geworden is. Op welke protestant lijkt u? Doe de Nationale Protestantentest en vraag daarna gratis het boekje 95 Speldenprikken aan.  

Foto: Anne Droogsma

Terug naar overzicht