Hoe is het eigenlijk met de stormlied-stickers?

‘O eeuwige Vader, sterk in macht’. Er zijn vast velen die dit lied gisteren - tijdens de storm - hebben geneuried of gezongen. Kerkliederen komen vaak onverwacht en onbewust in het hart en hoofd op. De woorden bieden troost of vertrouwen in de desbetreffende situatie.

Onmisbaar lied

Er is iets bijzonders met dit lied aan de hand. Weet u het nog? Zo’n drie jaar geleden kopte deze site ‘Stormlied op stickers’. De Zeemanscentrale had stickers gemaakt met de tekst van het lied ‘O eeuwige Vader, sterk in Macht’. Het lied stond namelijk - tot verdriet van velen - niet in het nieuwe Liedboek. De stickers passen precies aan de binnenkant van de kaft van het nieuwe Liedboek.

Door de grote storm van donderdag 18 januari vroeg de redactie van ProtestantseKerk.nl zich opeens af hoe het sinds dat bericht met de stormlied-stickers is gegaan. We bellen met Wim van Til van de Zeemanscentrale. “In korte tijd werden er 12.500 stickers besteld”, vertelt Wim enthousiast. “En tot op de dag van vandaag druppelen de aanvragen binnen.”

Roept emoties op

Wim vertelt over een gepensioneerde lerares van de huishoudschool op Urk waarvan de leerlingen op stormachtige ochtenden vroegen om dit lied als opening van de dag te zingen. “Het waren hun vaders en broers die op zee zijn…”. De voormalige juf kon het lied niet missen in haar liedboek en bestelde de sticker.

Wim: “Het is een lied dat veel emoties oproept. Mensen vertellen ons dat het gezongen is op de begrafenis van vader of moeder. En ook tijdens kerkdiensten van het koopvaardijpastoraat wordt dit lied nog altijd uit volle borst door de mensen die leven op zee gezongen.”

De stickers zijn nog steeds beschikbaar bij de Nederlandse Zeemanscentrale. Stuur een mailtje naar contact@nederlandsezeemanscentrale.nl  en ontvang de stickers gratis.

Terug naar overzicht