Estafette van start in Roermond

Evenementen/500 jaar protestant/estafette in limburg

De estafette bij de campagne ‘2017: 500 jaar protestant’ begint op 13 november met een middag over de betekenis van de Bijbel.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de estafette ‘Als een lopend vuur’ staat de Bijbel centraal. In Roermond wordt een gevarieerd middagprogramma georganiseerd met theater van Ferdinand Borger, muziek en exposities over de betekenis van de Bijbel toen en nu.

Programmamaker Ferdinand Borger: “De Reformatie die Luther in gang zette kan in veel opzichten een revolutie worden genoemd. Hij gaf de kerkleden een directe toegang tot het lezen van de Bijbel en onttroonde daarmee de kerkvorsten. Voortaan zou iedereen zelf de Schrift kunnen interpreteren. Luther legde daarbij de macht bij het ‘gewone volk’, en startte in zekere zin een vorm van democratie die door Calvijn later nog radicaler zou worden uitgewerkt in de vormgeving van zijn kerkmodel. Het kende echter ook een keerzijde: ieder gelovige kon op eigen wijze de Schrift interpreteren, iedere ketter kreeg zijn letter.
“In de voorstelling Sola Scriptura! Solo Scriptura? ga ik op onderzoek wat de gevolgen van deze individuele toegang tot de Schrift zijn geweest voor onze culturele en religieuze geschiedenis. In hoeverre heeft de Reformatie bijgedragen aan het hedendaags individualisme? Is er met de nadruk op de persoonlijke omgang met de Schrift, waarbij de traditie van weinig waarde meer was, met het badwater ook een kind weggegooid?”

Verschillende fragmenten uit de voorstelling worden afgewisseld met zang en orgelspel, waarin de echo van de Reformatie doorklinkt en zich aanpast aan de verschillende tijden.

Programma

13 november
Minderbroederskerk en Ontmoetingscentrum
Minderbroederssingel 15F
Roermond
De classis Limburg organiseert deze middag in samenwerking met de classis Peel- en Kempenland.


>Meer informatie

Programma in Limburg
Meer over de estafette ‘Als een lopend vuur’.

Terug naar overzicht