Nico ter Linden - In memoriam

Dopen kinderen Maurits door dominee Nico ter Linden

De Amsterdamse dominee Nico ter Linden is op 81-jarige leeftijd overleden. De voorganger was vanaf 1975 bijna twintig jaar de predikant van de protestantse Westerkerk in Amsterdam.

Scriba van de generale synode, ​René de Reuver, op Radio 1: “Dominee Ter Linden was een ras-verhalenverteller. Zijn 'kinderbijbel voor volwassenen' heeft heel veel mensen aangesproken, zowel binnen als buiten onze kerk. Ook in zijn Amsterdamse periode (Westerkerk) wist hij veel mensen, ook als ze geen lid waren van de kerk, aan te spreken en te inspireren.”

Dominee De Reuver legt uit hoe dominee Ter Linden zijn insteek koos: “Het ging hem om het verhaal. Zijn slogan was: 'de verhalen zijn niet waargebeurd maar wel waar'. Deze positie is theologisch niet onweersproken gebleven. Dankbaar zien we terug op wat hij met zijn Bijbelse vertellingen voor velen heeft betekend.”

Het overlijden van Ter Linden werd door familie bekendgemaakt. Hij was al geruime tijd ziek. Naast voorganger was Ter Linden ook schrijver van meerdere boeken en was hij columnist van dagblad Trouw. Ook maakte hij het televisieprogramma Op verhaal komen in de Wester voor de NCRV.

Ter Linden was de jongere broer van dominee Carel ter Linden (84). Carel was predikant van de Kloosterkerk in Den Haag en daarmee feitelijk huispredikant van het Koninklijk Huis. Hij zegende onder meer het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima kerkelijk in en deed dat ook bij de huwelijken van de prinsen Johan-Friso en Constantijn.

Foto ANP 

Terug naar overzicht